Zborovanja v Iowi potekajo v šolah, cerkvah in drugih prizoriščih po državi. Foto: Reuters
Zborovanja v Iowi potekajo v šolah, cerkvah in drugih prizoriščih po državi. Foto: Reuters

V javnomnenjskih anketah v Iowi prepričljivo vodi nekdanji predsednik Donald Trump, ki naj bi svoje zasledovalce pustil daleč za seboj. Glede na zadnjo anketo televizijske postaje NBC ima Trump podporo 48 odstotkov republikanskih volivcev Iowe, na drugem mestu pa mu sledi nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley z 20 odstotki in na tretjem mestu guverner Floride Ron DeSantis s 16 odstotki podpore.

Iowa ne predstavlja rasne ali etnične sestave ZDA, z le 3,1 milijona prebivalcev pa spada med najmanjše zvezne države. Demokrati so se letos odločili, da ji odvzamejo nesorazmerno velik pomen pri izbiri predsedniških kandidatov.

Demokrati sicer uradno začenjajo proces izbire predsedniškega kandidata, vendar bodo do 5. marca volili po pošti. S tem je vodstvo stranke dovolj razjezilo svoje volivce, da bo Iowa novembra večino svojih glasov oddala republikanskemu kandidatu.

To jih ne skrbi, saj ima Iowa od skupaj 538 elektorskih glasov na voljo na splošnih volitvah le šest, za demokrata pa je nazadnje volila leta 2012, ko je Barack Obama premagal Mitta Romneyja.

Volivci se bodo na zborovanja odpravili v hudem mrazu. Foto: Reuters
Volivci se bodo na zborovanja odpravili v hudem mrazu. Foto: Reuters

"Trump mora zmagati z naskokom"

Vendar pa je Iowa zadnjih nekaj desetletij prva država na vrsti za izbiro predsedniških kandidatov in ameriški mediji ji še naprej pripisujejo velik pomen, čeprav je letošnja predvolilna tekma v ZDA najmanj tekmovalna v zadnjih pol stoletja ali več tako pri republikancih, kjer prevladuje Trump, kot pri demokratih, kjer Joe Biden nima konkurence.

Največja zanimivost tokratne tekme je strupen mraz, saj so temperature v delih Iowe padle pod minus 40 stopinj Celzija.

"Če ste bolni, če ste nemočni, vseeno morate na zborovanja in oddati glas zame, pa četudi potem padete od onemoglosti," je svoje volivce v nedeljo na predvolilnem nastopu v Iowi skušal motivirati Trump. Glede na dosedanje izkušnje ga bo večina poslušala, menijo analitiki.

Iowa danes ne bo odločila predsedniške tekme, vendar pa bo v primeru gladke Trumpove zmage izrisala pot naprej vse do julijske strankarske konvencije, ko bo kandidat potrjen za tekmo proti demokratu, kar bo najbrž Biden. Naslednja tekma bodo strankarske volitve v New Hampshiru 23. januarja, in to za obe stranki.

"Iowski volilni zbor je letos izjemno pomemben za republikansko nominacijo. Ker je prvi od vseh strankarskih volitev in ker bi lahko določil ton volitev, ki sledijo. Da bi ohranil status nedvomnega favorita, Donald Trump ne le, da mora zmagati, ampak mora zmagati z naskokom. Prava bitka pa bo potekala za drugo mesto med Nikki Haley in Ronom DeSantisom, in kandidat, ki bo pristal na tretjem mestu, zelo verjetno ne bo preživel v tej zelo težki republikanski tekmi," je pojasnil profesor z Ameriške univerze v Washingtonu Allan Lichtman.

Predvolilni zbori v Iowi