Trump je na poti do prepričljive zmage v boju za republikansko predsedniško nominacijo. Foto: Reuters
Trump je na poti do prepričljive zmage v boju za republikansko predsedniško nominacijo. Foto: Reuters

Po preštetih več kot 90 odstotkih glasov jih je Trump osvojil 50,9, Ron DeSantis 21,3, Nikki Haley pa 19,1. Vivek Ramaswamy je dosegel četrto mesto s 7,7 odstotka in je že odstopil od kandidature ter podprl Trumpa. Ramaswamyjev odstop od kandidature bo Trumpu še olajšal delo, saj so Ramaswamyjevi podporniki ravno Trumpa izbrali kot svojo drugo izbiro.

Trumpova zmaga naj bi bila rekordna. Osvojil je več kot dvakrat toliko glasov kot drugouvrščeni, medtem ko je bila prejšnja največja razlika 13 odstotkov, zmagal pa naj bi tudi v skoraj vseh 99 okrožjih v državi. V okrožju Johnson naj bi Hale zmagala le z enim glasom prednosti, poroča BBC.

Trump je v govoru pred podporniki po razglasitvi izidov v umirjenem tonu pozval Američane, naj se združijo v podporo njegovi kampanji, da bi na predsedniških volitvah jeseni premagali demokrata Joeja Bidna. Poudaril je še, da želi "zgladiti svetovne probleme".

Haley je svoj govor po volitvah začela z zahvalo Bogu in družini, nato pa je čestitala Trumpu. Postavila je vprašanje za volivce v New Hampshiru, naslednji zvezni državi, kjer bodo izvedli strankarske volitve, in sicer, ali si želijo "še več istega" ali pa želijo "novo generacijo konservativnega vodstva".

Poudarila je, da sta tako Trump kot demokratski predsednik Joe Biden "stara okoli 80 let". Dodala je, da ima ona največje možnosti za zmago nad Bidnom.

V DeSantisovi kampanji vztrajajo, da se njihov boj za republikansko predsedniško nominacijo nadaljuje.

Biden je v prvem odzivu na družbenem omrežju X izkoristil priložnost za zbiranje sredstev. "Zdi se, da je Donald Trump pravkar zmagal v Iowi. V tem trenutku je jasen vodilni kandidat na drugi strani," je zapisal. Dodal je, da gre na teh volitvah za boj proti "skrajnim MAGA-republikancem". MAGA je akronim za Make America Great Again oziroma Naredimo Ameriko spet veličastno, kar je bil Trumpov predvolilni slogan leta 2016 in je postal zaščitni znak njegove kampanje. "Če ste z nami, zdaj prispevajte," je sedanji predsednik še pozval podpornike.

Iowa predstavlja le za odstotek celotnega prebivalstva ZDA, republikanci pa tam veljajo za precej konservativne. Odločilnega pomena so glasovi krščanske desnice, ki jo je Trumpu letos uspelo prepričati, da ga podpre, potem ko je leta 2016 izgubil tekmo s senatorjem iz Teksasa Tedom Cruzom.

Kaže, da je bila udeležba v Iowi blizu rekordno nizki stopnji, kar ni presenetljivo glede na izjemno nizke temperature v zadnjih dneh.

Tudi v New Hampshiru ankete napovedujejo Trumpovo zmago, a je Haley v zadnjih tednih zmanjšala zaostanek za njim, delno tudi zaradi podpore, ki ji jo je izkazal priljubljeni republikanski guverner države, poroča BBC.

Republikanska tekma za predsednika: Trump začel z zmago