Mario Brenta. Foto: Primorski dnevnik
Mario Brenta. Foto: Primorski dnevnik

GORICA - Režiser in univerzitetni profesor Mario Brenta je prejemnik letošnje Nagrade Darko Bratina. Poklon viziji, ki jo goriški Kinoatelje v okviru monografskega festivala že osemnajstič podeljuje v spomin na svojega ustanovitelja. Ob svoji 40-letnici, ki sovpada tudi s 75-letnico Bratinovega rojstva in 20-letnico njegove smrti, je Kinoatelje želel izročiti priznanje filmskemu ustvarjalcu, ki je goriškega sociologa, velikega ljubitelja filma in politika tudi osebno poznal in z njim gojil skupno vizijo, da je film odlično sredstvo za razumevanje naše družbe, zgodovine in kulture. Pravo osebo je prepoznal v Brenti, čigar delo bodo med 24. in 30. novembrom predstavili v Gorici, Novi Gorici, Izoli, Špetru, Vidmu in Ljubljani.

Brenta se je rodil pred 65 leti v Benetkah in je po mamini strani, kot sam pravi, »italijansko-avstrijsko-slovenskega porekla«. Med letoma 1974 in 1994 je posnel tri odmevne celovečerce - Vermisat (Črvobér), Maicol in Barnabò delle montagne (Barnabò gorjan), v zadnjih letih pa se posveča predvsem observacijskemu dokumentarnemu filmu (Karine de Villiers, Calle de la pietà, Agnus dei, La pièce, Black Light, Delta Park). Sodeloval je z Ermannom Olmijem, s katerim sta ustanovila filmsko šolo Ipotesi Cinema, ter se kasneje posvetil poučevanju. Predava na Univerzi v Padovi, dejaven je tudi v Šoli Gian Maria Volontè in v ustanovi Act Multimedia v Rimu. »Kot Bratina nosi Brenta v sebi veliko ljubezen do filma, a tudi željo do prenosa znanja na mlajše generacije ter veliko občutljivost do posameznika in družbe,« je v imenu Kinoateljeja povedala Mateja Zorn. Brenta je Bratino spoznal v devetdesetih letih, v času, ko je Kinoatelje pripravljal retrospektivo njegovih del. »Še danes ne vem zakaj, a takoj me je prevzel občutek, da sem naletel na starega prijatelja, takega, ki ga res nisem videl že dolgo časa, a je bilo prijateljstvo med nama vseeno vseskozi živo,« se spominja Brenta, ki si to povezanost z Bratino razlaga z ljubeznijo do filma, a tudi s skupnim zanimanjem za »pomen identitete« in »vrednote, ki jih je Darko tudi na političnem področju vedno izpostavljal in branil: dialektiko, izmenjavo, kulturno bogastvo, s katerim lahko manjšine oplemenitijo iz kvantitativnega vidika dominantne kulture«.

Nagrado bodo Brenti izročili 29. novembra v goriški Hiši filma. Spremljevalni dogodek bo seminar-simpozij z delovnim naslovom Vizije v torek, 28. novembra, ki bo osredotočen na razvoj vizij čezmejnega prostora. Predfestivalski dogodek iz programa Nagrada skozi čas bo gostovanje Bratinovega nagrajenca iz leta 2010, češkega režiserja Miroslava Janeka, ki bo 9. novembra ob 20.30 v Hiši filma predstavil svoj zadnji film Normal Autistic Film, celovečerec o petih mladostnikih z Aspergerjevim sindromom, ki jih je družba označila za avtiste in izobčila, čeprav gre za nadarjene ljudi. Film bodo prikazali še 10. novembra v Inštitutu za slovensko kulturo v Špetru.


Več novic na www.primorski.eu