Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

Tuji dokumentarci Delo na zahtevo

28. 3. 2024

Wolt, Amazon, Uber – mnogi vedo, kako preprosto je uporabljati njihove aplikacije in kako privlačne so njihove cene. Po vsaki opravljeni storitvi uporabnika povabijo, da jo oceni. Le malokdo pa se zaveda, kakšne posledice pomeni njegova sodba za človeka, ki s torbo na ramenih kolesari skozi mesto. Dokumentarna oddaja razkriva zgodbe nevidnih in zlahka nadomestljivih ljudi, ki delajo v t. i. ekonomiji na zahtevo. Milijoni posameznikov, ki jih je privabila obljuba prožnega delovnika in nadzora nad zaslužkom, so se znašli v povsem drugačni resničnosti. Razmere za delo so pogosto nevarne, plačilo se spreminja brez vnaprejšnjega obvestila in delavci živijo v nenehnem strahu, da bodo zaradi slabe ocene ali nerazpoložljivosti »deaktivirani«, se pravi odpuščeni. THE GIG IS UP / Kanada, Francija / 2021 / Režija: Shannon Walsh

Dobro jutro Tu EU: Energetski viri prihodnosti v EU

9. 2. 2022

Evropska unija je s svojimi primerjalno ambicioznimi podnebnimi cilji v svetovnem merilu ena vodilnih regij na področju politik preprečevanja podnebnih sprememb. Te so namenjene tudi vzpostavitvi bolj konkurenčnega, zanesljivega, cenovno dostopnega in vzdržnega energetskega sistema, ki naj bi zmanjšal tveganja zaradi odvisnosti od uvoženih energentov. Z dr. Tomislavom Tkalcem iz Društva za sonaraven razvoj Focus smo govorili o energetskih virih prihodnosti EU ter o okoljskih ciljih EU.

Dobro jutro Tu EU: oznake živil

31. 1. 2022

Evropska zakonodaja že nekaj let opredeljuje obvezno označevanje predpakiranih živil tudi s hranilno vrednostjo, a odzivi potrošnikov dokazujejo, da mnogi teh informacij ne uporabljajo, ker jih preprosto ne razumejo, nimajo časa za primerjavo ali pa jih niti ne opazijo. Evropska strategija od vil do vilic predvideva enotno in poenostavljeno označevanje hranilne vrednosti na sprednji strani embalaže do konca leta 2022. Slovenska mobilna aplikacija pa je že v pomoč pri prepoznavanju hranilne sestave živil in energijske vrednosti pijač. Z gostjo doc. dr. Anito Kušar smo govorili o živilih v luči trajnosti in izboljšane prehranske sestave.

Dobro jutro Tu EU: črpanje sredstev iz EU

4. 1. 2022

Govorili smo o tem, kako lahko uspešno črpamo sredstva Evropske unije, ki omogoča različna povratna in nepovratna sredstva. Dotaknili smo se tudi črpanja sredstev EU za okrevanje po epidemiji. Naša gostja je bila državna sekretarka iz Službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko mag. Monika Kirbiš Rojs.

Dobro jutro Tu EU: nova spletna mreža EPC

23. 12. 2021

Predstavili smo novo spletno mrežo Evropskega potrošniškega centra. Govorili smo o tem, kako deluje, kakšna je tu vloga EPC Slovenija, omenili smo kampanjo Tvoja EU pravica ter se dotaknili najpogostejših težav in vprašanj potrošnikov ter njihovih pritožb. Sogovornica je bila Romana Javornik, vodja Evropskega potrošniškega centra v Sloveniji.

Dobro jutro Tu EU: kakovost hrane

12. 11. 2021

Je hrana v EU kakovostna? Ob koncu Evropskega simpozija hrane smo govorili o tem, kakšno hrano jemo in pridelamo Evropejci. Naša gostja je bila Barbara Zmrzlikar, vodja sektorja za raziskave, razvoj, inovacije in evropske projekte na Slovenski turistični organizaciji.

Dobro jutro Tu EU: podpora za mlade kmete

21. 10. 2021

Tokratno rubriko smo posvetili kmetom. Številni mladi evropski kmetje so namreč že prevzeli družinske kmetije, zato smo izpostavili, kako jih pri tem spodbuja Evropska unija ter kakšno pomoč jim nudi. Podrobneje smo se posvetili tudi težavam kmetov doma in po svetu ter govorili o prihodnosti evropskega kmetijstva in prihodnosti mladih kmetov nasploh. Naša gostja je bila Doris Letina, ki je na Zvezi slovenske podeželske mladine vodja področja za mlade kmete in kmetijsko politiko, sicer pa je tudi podpredsednica Evropskega sveta mladih kmetov.

Zadnja beseda! Stanovanjska pravičnost (TuEU - Moč javnosti)

9. 10. 2021

V Sloveniji po ocenah stanovanjskih skladov primanjkuje 10.000 stanovanjskih enot, novogradnje na trgu pa so večini iskalcev nedostopne, mladi so zaradi kreditne nesposobnosti primorani v oderuške najemnine ali bivanje v nezasedenih delih hiš svojih staršev. V primerjavi z Evropskim povprečjem so se cene nepremičnin v Sloveniji že pred dvema letoma zvišale za dobrih 15%, kar je največ v EU. Cene kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Ljubljani je v prvi polovici letošnjega leta presegla 3000 evrov, epidemija pa je spremenila tudi povpraševanje - zanimanje za velika stanovanja s teraso v mestnih središčih so zamenjale manjše hiše v predmestju.

Zadnja beseda! Slovenke delovno najbolj obremenjene v EU (TuEU: Moč javnosti)

18. 9. 2021

Ženske v Sloveniji so najbolj obremenjene v EU in v svetu, ugotavlja najnovejša raziskava, ki jo za Delo povzema Milena Zupanič. Gre za seštevek delovnih ur rednega, plačanega dela kot tudi družinskega, neplačanega dela. Od lani so ženske v Sloveniji pri upokojevanju izenačene z moškimi, do upokojitve povprečno delajo dve leti dlje kot moški, na koncu pa prejmejo poprečno še 16 odstotkov nižjo pokojnino.

Dobro jutro Tu EU: Evropski potrošniški center v Sloveniji

2. 9. 2021

Svetovali smo o nakupih po spletu in o tem, na kaj moramo biti pozorni pri spletnih nakupih ter česa ne smemo spregledati. Kako prepoznamo zavajajoče oglase, kako je z morebitnimi poškodovanimi pošiljkami ter katera so plačilna sredstva. Govorili smo tudi o pravicah potrošnikov ter o pravici do vračila izdelkov. Naša gostja je bila vodja Evropskega potrošniškega centra v Sloveniji Romana Javornik.

Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov