Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

Dobro jutro Tu EU: Mobilnost in varnost cest v EU

7. 2. 2022

V rubriki Tu EU! smo govorili o evropskih cestah in sodobni mobilnosti. Spraševali smo se, ali so ceste v Evropski uniji res med najbolj varnimi na svetu in kakšna je prihodnost mobilnosti. Gost v studiu je bil Andrej Brglez, prometni strokovnjak in član Mednarodne avtomobilistične zveze.

Dobro jutro Tu EU: Evropsko leto mladih

11. 1. 2022

Slovenija je z uspešno zaključenimi pogajanji o razglasitvi evropskega leta mladih 2022 dosegla nov pomembni mejnik slovenskega predsedovanja na področju mladine in odprla vrsto priložnosti za mlade v letošnjem letu. Predstavili smo jih skupaj z gostjama: ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Simono Kustec in direktorico Zavoda Mladinska mreža MaMa magistrico Majo Hostnik.

Dobro jutro Tu EU: Evropski mladinski portal

16. 12. 2021

Predstavili smo Evropski mladinski portal, ki ponuja informacije o priložnostih in pobudah na evropski in nacionalni ravni za mlade, ki živijo, se učijo in delajo v Evropi. Naša gostja je bila programska delavka za področje informiranja in komuniciranja ter Eurodesk koordinatorka Iris Silič iz Zavoda Movit.

Dobro jutro Tu EU: EURES - Evropski portal za zaposlitveno mobilnost

25. 11. 2021

V rubriki Tu EU! smo predstavili EURES - Evropski portal za zaposlitveno mobilnost, ki iskalcem zaposlitve pomaga, da se zaradi zaposlitve preselijo v drugo evropsko državo. Preverili smo, kako portal pomaga iskalcem zaposlitve in kako pomaga delodajalcem, kako se lahko prijavimo, kako tečejo postopki ter kakšne karierne možnosti nudi EURES. Naša gostja je bila Katarina Kavčič, svetovalka Eures.

Dobro jutro Tu Eu: kartica ugodnosti za invalide

23. 11. 2021

Govorili smo o EU kartici ugodnosti za invalide, s katero lahko invalidi v državah EU uveljavljajo posebne popuste. Slovenija izdaja to kartico že od leta 2017. Naš gost je bil Goran Kustura, generalni sekretar Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije in član upravnega odbora EDF - Evropskega invalidskega foruma.

Val 202 Verjamejo, da je znanost na njihovi strani

5. 11. 2021

Kako se z epidemijo spopadajo v Veliki Britaniji po poletnem popolnem odprtju družbe? Kakšno je zaupanje v znanost? Kako poteka vsakodnevno javno življenje in kako se občuti brexit? V živo iz Londona Luka Hvalc.

Vroči mikrofon Italija leto in pol po prvem primeru koronavirusa

3. 11. 2021

Zakaj so se Italijani odločili tako množično cepiti - je bila to posledica lanskih tragičnih mesecev, ko je skoraj kolapsiral zdravstveni sistem, v Italiji pa je mesečno umrlo tudi do 20 tisoč ljudi, so se cepili, da bi se zaščitili ali zato, da bi lahko nemoteno delali? Zakaj je Italija danes zgodba o uspehu, kjer je precepljenih več kot 82 odstotkov prebivalcev nad 12. letom starosti, in kakšni so Italijani po tem letu in pol? Maja Stepančič je obiskala mesti Milano in Codogno v Lombardiji, ki je bila lani najbolj prizadeta. Ob pogovoru z domačini in strokovnjaki poskuša orisati lansko tragično sliko in letošnjo skorajšnjo zmago nad virusom. Sogovorniki so: sveža diplomantka Maria Grazia, študenta Luigi in Gaia, prodajalec sadja Roberto, lastnica lokala Mariella, šest prijateljic iz Codogna in frizer Michele. Poleg tega so zgodbo uspeha italijanske cepilne kampanje opisali še imunolog Sergio Abrignani, novinarka časnika Corriere della Sera Cristina Marrone, na lanski kaos ob prvem primeru covida v Italiji pa sta se spomnila direktor urgence v Codognu Stefano Paglia in vodja oddelka za mentalno zdravje v Codognu Giancarlo Cerveri.

Koronavirus podkast Doživeli smo največjo norost pandemije in samo norec bi pri nas zavrnil cepljenje

9. 10. 2021

Paolo Terragnoli je predstojnik urgence v bolnišnici v Brescii. Lani je delal v prvi vrsti s covidnimi bolniki, zdravil je tragične primere, leto in pol po najhujšem poteku epidemije pravi, da se je stanje normaliziralo.

Dobro jutro Tu EU: predstavitev CMEPIUS

7. 10. 2021

Ob začetku novega študijskega leta smo govorili o študentskih izmenjavah v tujini. Predstavili smo delovanje in programe Centra Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja CMEPIUS. Naša gostja je bila direktorica centra dr. Alenka Flander. Poleg predstavitve programov in sredstev, ki jim jih namenjajo, smo se dotaknili izkušenj mladih in pomena študija v tujini ter izpostavili program Erasmus, ki je v letu 2007 obeležil 30. obletnico in velja za enega najuspešnejših programov EU.

Val 202 Švedska s koncem septembra ukinja vsa priporočila

23. 9. 2021

O Švedski že od začetka pandemije poslušamo zgodbe o neukrepanju, saj oblasti državljanom le svetujejo, kako naj se obnašajo. Življenje izgleda tako kot leta 2019, vendar s pomembno razliko: prebivalci zaupajo drug drugemu in vladi. Švedi ne nosijo mask, niti v notranjih prostorih, na vsakem koraku pa so postavljena obvestila o razdalji, veliko je tudi razkužilnikov. Švedske oblasti napovedujejo, da s koncem septembra ukinjajo vsa covid-19 priporočila. Kakšna je precepljenost, kako poteka testiranje? Kaj pa pouk v šolah? O tem, kako je videti (po)pandemično življenje v Stockholmu, je v živo iz švedske prestolnice poročala Maruša Kerec.

Vroči mikrofon Zakaj je Danski uspelo?

21. 9. 2021

Zakaj so razmere na Danskem tako drugačne? Lahko njihov model preprosto skopiramo?

Dobro jutro Tu EU: Evropski teden mobilnosti

16. 9. 2021

Ob začetku Evropskega tedna mobilnosti smo podrobneje predstavili akcijo, ki vabi na kolo in na sprehode do službe, trgovine in ostalih opravkov. Govorili smo tudi o mobilnosti pri Slovencih, o pomenu tedna mobilnosti ter o tem, kaj se je v zadnjih 20-ih letih spremenilo v EU na tem področju. Naša gostja je bila magistrica Polona Demšar Mitrovič, nacionalna koordinatorka Evropskega tedna mobilnosti na ministrstvu za infrastrukturo.

Dobro jutro Tu EU: Potovanja po EU

9. 7. 2021

Posvetili smo se potovanjem po EU in svetovali, katere pravice nam pripadajo na potovanju in kako jih lahko uveljavljamo. Govorili smo predvsem o rezervaciji turističnih aranžmajev preko turističnih agencij, rezervaciji prenočišča preko spleta ter nakupu letalskih kart. Naš gost je bil Matjaž Jakin z Zveze potrošnikov Slovenije.

Dobro jutro Tu EU: MOVIT - Zavod za razvoj mobilnosti mladih

18. 6. 2021

Gostili smo Roberto Čotar Krilić iz Movita - zavoda za razvoj mobilnosti mladih. Predstavili bomo program Evropska solidarnostna enota, ki mlajše od 30 let spodbuja k prostovoljstvu.

Kronika plus Koliko meja odpre cepilni potni list?

9. 2. 2021

Pandemija Covida-19 je potovanja dobesedno ustavila. Kdaj bomo spet lahko neomejeno potovali po svetu? Bomo poleg običajnega potnega lista potrebovali še cepilnega? In kako bi cepilni potni list sploh izgledal? Dileme glede uvedbe takšnih dokumentov pojasnjujejo Borut Štrukelj, Andrej Šter, Metka Bradetič, Andreja Purkart Martinez, Marija Magajne, Pika Šarf, Mate Beštek in Luka Mišič.

Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov