Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

Dobro jutro Tu Eu: Evropski zeleni dogovor

17. 2. 2022

S klimatologinjo dr. Lučko Kajfež Bogataj smo govorili o Evropskem zelenem dogovoru ter o podnebnih spremembah v EU.

Dobro jutro Tu EU: Mladi in kmetijska politika v EU

15. 2. 2022

Kako Evropska unija spodbuja mlade kmete v Evropi pri prevzemu družinskih kmetij? Ker sta trenutno aktualna dva razpisa: razpis za zagon dejavnosti za mlade kmete in investicijski razpis, smo v studio povabili Doris Letino, podpredsednico Evropskega sveta mladih kmetov ter vodjo skupine za mlade kmete in kmetijsko politiko Zveze slovenske podeželske mladine.

Dobro jutro Tu EU: Prisotnost virusa SARS-COV-2 v odpadnih vodah

14. 2. 2022

Na Nacionalnem inštitutu za biologijo izvajajo prav posebne meritve - spremljajo prisotnost virusa SARS-CoV-2 in mutacij povezanih z njegovimi različicami v odpadnih vodah slovenskih čistilnih naprav. Za kaj so te meritve pomembne in kaj nam pomenijo pa smo razkrili z gostjo dr. Majo Ravnikar, direktorico Nacionalnega inštituta za biologijo.

Dobro jutro Tu EU: Netopirji

10. 2. 2022

V Evropi živi preko 50 vrst netopirjev in vse so zaščitene v okviru Sporazuma o varstvu netopirjev v Evropi, ki izhaja iz Konvencije o varstvu selitvenih vrst prosto živečih živali. V Sloveniji živi 32 vrst netopirjev, ki so prav tako vsi zaščiteni. Prav k varstvu netopirjev pomembno prispevajo tudi številni projekti. Več o tem nam je povedal Primož Presetnik iz Centra za kartografijo favne in flore.

Dobro jutro Tu EU: Energetski viri prihodnosti v EU

9. 2. 2022

Evropska unija je s svojimi primerjalno ambicioznimi podnebnimi cilji v svetovnem merilu ena vodilnih regij na področju politik preprečevanja podnebnih sprememb. Te so namenjene tudi vzpostavitvi bolj konkurenčnega, zanesljivega, cenovno dostopnega in vzdržnega energetskega sistema, ki naj bi zmanjšal tveganja zaradi odvisnosti od uvoženih energentov. Z dr. Tomislavom Tkalcem iz Društva za sonaraven razvoj Focus smo govorili o energetskih virih prihodnosti EU ter o okoljskih ciljih EU.

Dobro jutro Tu EU: izlov rib iz Dvojnega jezera v TNP

18. 1. 2022

Govorili smo o projektu Vrh Julijcev, ki je sofinanciran tudi s sredstvi Evropske unije. Preverili smo, kako poteka izlov rib v Dvojnem jezeru v Triglavskem narodnem parku, kjer zaposleni in sodelavci Zavoda za ribištvo intenzivno lovijo ribe. Naša gosta sta bila Tina Leskošek in Miha Ivanc, člana ekipe Vrh Julijcev z Zavoda za ribištvo Slovenije.

Dobro jutro Tu EU: Natura 2000

27. 12. 2021

Narava v Sloveniji je med najbogatejšimi v Evropski uniji. Območja Nature 2000 pokrivajo dobrih 37 % ozemlja države, kar nas po deležu ozemlja uvršča na prvo mesto v Evropski uniji. Govorili smo o tem, v kakšnem stanju je naša narava, naša gostja je bila Maja Cipot, vodja LIFE integriranega projekta za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji z Ministrstva za okolje in prostor.

Dobro jutro Tu Eu: Biotska raznovrstnost

10. 12. 2021

Posvetili smo se ohranjanju biodiverzitete v EU, ukrepom EU za biotsko raznovrstnost ter govorili o tem, kako EU varuje naravo. Povedali smo tudi, kakšna je strategija EU za biotsko raznovrstnost do leta 2030. Sogovornik je bil dr. Jože Bavcon, vodja Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani

Dobro jutro Tu EU: Evropski teden zmanjševanja odpadkov

2. 12. 2021

Po Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov smo predstavili akcijo, njene aktivnosti in zaključke. Govorili smo tudi o tem, kako si Eu prizadeva za zmanjševanje odpadkov, o načelih politike ravnanja z odpadki v Sloveniji in EU, o tem, kako moramo pravilno ravnati z odpadki, koliko odpadkov nastane v Sloveniji na letni ravni ter o tem, kako ozaveščeni smo Slovenci pri ravnanju z odpadki. Naš gost je bil direktor projektov pri Zbornici komunalnega gospodarstva mag. Iztok Rozman.

Dobro jutro Tu EU: kakovost hrane

12. 11. 2021

Je hrana v EU kakovostna? Ob koncu Evropskega simpozija hrane smo govorili o tem, kakšno hrano jemo in pridelamo Evropejci. Naša gostja je bila Barbara Zmrzlikar, vodja sektorja za raziskave, razvoj, inovacije in evropske projekte na Slovenski turistični organizaciji.

Dobro jutro Tu EU: podpora za mlade kmete

21. 10. 2021

Tokratno rubriko smo posvetili kmetom. Številni mladi evropski kmetje so namreč že prevzeli družinske kmetije, zato smo izpostavili, kako jih pri tem spodbuja Evropska unija ter kakšno pomoč jim nudi. Podrobneje smo se posvetili tudi težavam kmetov doma in po svetu ter govorili o prihodnosti evropskega kmetijstva in prihodnosti mladih kmetov nasploh. Naša gostja je bila Doris Letina, ki je na Zvezi slovenske podeželske mladine vodja področja za mlade kmete in kmetijsko politiko, sicer pa je tudi podpredsednica Evropskega sveta mladih kmetov.

Globus Kako bo Unija izvedla zeleni prehod?

28. 6. 2021

Zunanjepolitična oddaja Globus je na sporedu ob torkih ob 21:30 na prvem sporedu Televizije Slovenija. V oddaji podrobneje analiziramo vse pomembne svetovne dogodke in jih s pomočjo relevantnih domačih in tujih poznavalcev predstavljamo ter ugotavljamo vzroke in posledice zanje. Voditelj: Adrijan Bakič in Seku M. Condé Urednica: Helena Milinković *** Globus is a current affairs programme, focused on international and world news. It is produced by Slovenian Public Broadcaster, aired every Tuesday evening at 21:30 on TV Slovenija 1. In the show, causes and consequences of major global events are analyzed and put into perspective by domestic and international experts.

Na kratko Samozadostnost

3. 6. 2021

Samozadostnost, samooskrba, samostojnost, neodvisnost. Slovar slovenskega knjižnega jezika pravi, da je samozadostnost dejstvo, da kdo za izpolnjevanje svojih potreb in želja ne potrebuje drugih ljudi. Vendar lahko o samozadostnosti razmišljamo tudi širše. Kako, poglejte v tokratni oddaji Na kratko!

Na kratko Trajnostno

20. 5. 2021

Beseda trajnostno ali trajnostni razvoj postaja vse bolj moderna in priljubljena. A ni samo to, modni novorek, temveč je koncept, ki pomeni drugačen razvoj in drugačno – vzdržno – prihodnost. Ponekod je trajnostno že realno. In tudi deluje! Kako, si poglejte v tokratni oddaji Na kratko!

Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov