Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

Dobro jutro Tu EU: Oskrba starejših v EU

17. 2. 2022

Tema rubrike je bila oskrba starejših v EU ter problematika staranja prebivalstva v EU. Dotaknili smo se situacije in razmer v Sloveniji, kakšne so čakalne vrste v domovih za starejše in jih primerjali z ostalimi državami v EU. Govorili smo tudi EU projektih v domovih za starejše ter o Zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki je bil sprejet decembra lani. Naš gost je bil Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan.

Dobro jutro Tu EU: Upokojenci v EU

28. 12. 2021

Kako živijo upokojenci v Sloveniji in drugih državah Evropske unije, koliko starejših živi pod pragom revščine? S predsednikom Zveze društev upokojencev Slovenije Janezom Sušnikom smo govorili o upokojencih. Dotaknili smo se aktualnih problemov in težav: dostop do zdravnika, domovi za starejše (čakalne vrste), nizke pokojnine, ter primerjav z drugimi državami EU in ukrepov Eu za izboljšanje položaja upokojencev.

Dosje Staranje: Slovenija na preizkušnji, pogovorna oddaja

28. 10. 2021

Vsak peti Slovenec je starejši od 65 let. Leta 2060 bo toliko star že skoraj vsak tretji. Smo na to pripravljeni? Rešitve naj bi ponudil zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je po skoraj dveh desetletjih in neštetih različicah vendarle ugledal luč sveta. A vprašanj je še vedno več kot odgovorov. Največ dvomov je povezanih z zagotavljanjem finančne vzdržnosti sistema. V zakonu namreč ni opredeljeno financiranje dolgotrajne oskrbe. Tudi mnoga druga vprašanja naj bi reševali šele podzakonski akti. Mar vlada hiti z zakonom zato, ker se bliža konec mandata? Bo uredbe iz takega zakona sploh mogoče izvajati? Dolgotrajna oskrba naj bi se preselila v domače okolje. Pa bo tudi dostopna? Se bo čas čakanja na prosto posteljo v domovih za starejše kaj skrajšal? Kdo bo skrbel za starejše, sploh ob dejstvu, da usposobljen kader zapušča panogo, potrebe pa se bodo s staranjem prebivalstva samo še povečevale? Kje v sistemu so ljudje z demenco in ali politika sploh prepoznava razsežnosti te bolezni? Dolgoživost družbe je odraz razvitosti države. Kaj pa o državi pove skrb za dostojno starost njenih državljanov? V studio vabimo ključne akterje na področju oskrbe starejših, s katerimi bomo opredelili ključne izzive, ki so pred Slovenijo, zlasti v luči aktualnega predloga zakona o dolgotrajni oskrbi. Pogovor bo vodila Andreja Gregorič. Oddaja je del projekta TuEU – moč javnosti, za katero smo sredstva pridobili na razpisu Evropskega parlamenta.

Dosje Staranje v vrtincu sistema

28. 10. 2021

Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi je po skoraj dveh desetletjih čakanja ugledal luč sveta. Skrajni čas bi bil, da država ponudi odgovor na demografske spremembe, ki se odražajo v staranju prebivalstva, starejši od 65 let je že vsak peti Slovenec. Pred to preizkušnjo je vsa Evropa, ki je najstarejša celina tudi glede na svoje prebivalce. Bili smo na Švedskem, ki je lahko zgled zlasti pri oskrbi ljudi z demenco. Gre za bolezen, ki se bo s staranjem prebivalstva povzpela v vrh javnozdravstvenih problemov. V Italiji je oskrba starejših prepuščena predvsem tržnim zakonitostim in tudi črnemu trgu. V Avstrijo pa na delo prihaja več tisoč oskrbovalk iz tujine, pretežno iz držav vzhodne Evrope, a ostajajo prezrte in brez pravic. Povsod po Evropi tudi primanjkuje usposobljenih ljudi, ki bi skrbeli za starejše in pogosto morajo to odgovornost prevzeti na svoja pleča svojci. Tako je tudi v Sloveniji, kjer težava še zdaleč ni le premalo prostora v domovih za starejše, veliko preizkušnjo prinaša razvoj pomoči in oskrbe na domu. V kolesju luknjastega sistema pa se vendarle najdejo tudi dobre zgodbe, ki jih pišeta dobra volja in predanost posameznikov v veri, da lahko obstanemo le kot vključujoča, solidarna in sočutna družba. Avtorica: Andreja Gregorič. Oddaja je del projekta TuEU – moč javnosti, za katero smo sredstva pridobili na razpisu Evropskega parlamenta.

Dobro jutro Tu EU: problematika starejših v EU

30. 9. 2021

Govorili smo o problematiki starejših v Evropski uniji. Omenili smo statistične podatke EU o staranju prebivalstva, evropski steber socialnih pravic, podrobneje smo pregledali razmere po domovih in starejše v valu epidemije, pomen cepljenja in vpliv na kakovost življenja starejše populacije po epidemiji. Gosta sta bila Marjan Sedmak, predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana, OPZDU in pa Anton Donko, predstavnik Evropske federacije starejših »Age platform Europe«.

Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov