Andrej Gustinčič
Pred oskarji 2017: Všečnost in več
Filmska kolumna Andreja Gustinčiča, 24. februar 2017 ob 14:20 Letošnji izbor filmov v tekmi za največjo ameriško filmsko nagrado je eden bogatejših in dragocenejših, ki smo jih lahko videli v zadnjih letih.
11
Agonija Šveda Levova: ob filmu Ameriška pastorala
8
22. januar 2017 ob 16:37 Za svoj režiserski prvenec se je škotski igralec Ewan McGregor pogumno, a neuspešno lotil večplastnega romana Philipa Rotha Ameriška pastorala o tragičnem udoru ameriške zgodovine v življenje neke ...
Horde – o filmu Kitajski zid
13
9. januar 2017 ob 14:41 Potem ko smo si lani lahko ogledali njegovo nežno dramo o posledicah kitajske kulturne revolucije, se je letos Džang Jimov (Zhang Yimou) vrnil na slovenska platna s hrupno superprodukcijo Kitajski ...
Filmi, po katerih si bomo zapomnili 2016
10
1. januar 2017 ob 08:34 Deset najboljših filmov iz letošnje redne distribucije slovenskih kinematografov.
Dobra vojakinja: o filmu Ujeta
4
19. december 2016 ob 17:59 Kot igralka je Naomi Watts dobra vojakinja, zanesljiva in pripravljena na vse.
Pohabljeni bog: ob stoletnici Kirka Douglasa
23
9. december 2016 ob 08:16 Kirk Douglas je znal pokazati razpoke v duši čednega ameriškega junaka.
Transcendenca: o filmu Prihod
12
30. november 2016 ob 19:08 Po nizu filmov, v katerih nas je popeljal na turnejo zlobe in izprijenosti, nam kanadski režiser Denis Villeneuve v Prihodu ponudi transcendenco; nič manj kot skrivnost srečnega življenja.
Usodne ženske - O filmih Ona in Neonski demon Ona Paul Verhoevena je film o posilstvu in kompliciranem, skoraj baročnem maščevanju ženske, ki je vse prej kot le žrtev.
3
Cinefilija: Ob retrospektivi Film gre v kino na Liffu Retrospektiva Film gre v kino na letošnjem Liffu ponuja nekaj filmskih biserov, ki se lotevajo kompleksnega odnosa med življenjem in kinematografijo in kinematografi.
Napetost - o filmu Katastrofa na horizontu Ko gre za ustvarjanje napetosti v filmu, je manj pomemben grozen dogodek, kot je pomembno čakanje, da se zgodi nekaj, za kar vemo, da je neizogibno.
5
Cruise in Affleck (in McQueen) Igralec, ki se ukvarja z akcijskimi filmi, mora s svojim videzom, izrazom in vedenjem prepričati gledalce, da je zares zmožen početi tisto, kar v filmu počne.
15
Zlati par in jezni belec Najnovejša pustolovščina profesorja, erudita in svetovnega popotnika Roberta Langdona, ki ga pooseblja Tom Hanks, vsebuje nekaj vznemirjujočega.
Notranji sovražnik: 60 let Tretjih bitij »Že iz fantkove panike bi mi moralo biti jasno, da ni le šola tisto, česar se boji,« pove junak nekje na začetku ameriške znanstvenofantastične klasike Invazija tretjih bitj, ki letos slavi ...
Dolga ježa Sedmih veličastnih Najnovejša različica zgodbe Sedem veličastnih ima obetaven začetek.
12
Genialnost: o filmu Miles Davis Plesalka Frances Taylor, prva žena velikana džezovskega trobentanja Milesa Davisa, je pred leti povedala, da je njegova genialnost v njegovi glasbi, ne pa v njegovi podobi.
4
Elegantne drobtine: O filmu Kavarniška gospoda Jean Renoir je že zdavnaj opazil, da vsak režiser vedno znova snema enak film. Nič ni narobe s tem, če režiser izpelje variacijo na svoje stalne teme.
1
Spomin na petdeseta: o filmu Ogorčenje Ogorčenje je plemenit, ampak povprečen poskus, da se za velika platna priredi roman sodobnega ameriškega klasika Philipa Rotha, ki nas vrača v Ameriko petdesetih let, v čas korejske vojne in ...
Moj Bog! To je Jason Bourne! Štirinajst let po prvem filmu franšize in devet let po zadnjem nastopu v vlogi je spet med nami Matt Damon kot odpadniški ameriški agent Jason Bourne.
9
Trnasta prisrčnost Bate Živojinovića V filmu Breza Anteja Babaje je prizor, v katerem Bata Živojinović razkaže svojo veliko igralsko moč.
14
O filmu Psi brezčasja: trdo kuhana Slovenija Slovenija postkomunističnega neoliberalnega kapitalizma je kot ustvarjena za film noir.
5
Kazalo