Eva Longoria se v filmu v pomanjkanju moških zateče v objem Kate del Castillo. Foto: YouTube
Eva Longoria se v filmu v pomanjkanju moških zateče v objem Kate del Castillo. Foto: YouTube

Without Men, film argentinske režiserke Gabriele Tagliavini, je zgodba o skupnosti žensk v odročni latinskoameriški vasici, ki so se primorane, ko so njihovi možje prisilno vpoklicani v gverilski boj, znajti same in življenje nekako vrniti v znane tirnice. V igralski zasedbi sta med drugim tudi Christian Slater kot novinar, ki hoče "pojav" raziskati, in Oscar Nuñez (iz humoristične nanizanke Pisarna) kot duhovnik, edini preostali moški, ki ga vaščanke določijo, da bo pomagal preprečiti izumrtje rodu ...

Take stvari se leta 2011 še dogajajo?
"Od španskega distributerja smo dobili obvestilo, da bodo iz različice, ki jo bomo predvajali, izrezani lezbični prizori," je za medije povedal direktor festivala Xavier Daniel. "Neznansko nas je ujezilo, da lahko distributer spreminja vsebino filma. Občinstvo ga brez izrezanih prizorov ne bo razumelo. V letu 2011 je kaj takega neverjetno."

"Ne morete nas odpustiti ... dajemo odpoved!"
Tayrona Entertainment, podjetje, ki film distribuira v Španiji, odgovarja, da lezbičnih scen niti slučajno niso popolnoma izrezali, da pa so film s privoljenjem režiserke in producentov deloma drugače zmontirali za širše občinstvo. Without Men nikoli ni bil mišljen kot film o lezbičnih tematikah, ampak prvenstveno kot komedija o situacijah, do katerih pride v mestu brez moških.

Prav tako poudarjajo, da je napak reči, da so organizatorji festivala črtali projekcijo, saj so sodelovanje odpovedali pri Tayroni, in sicer iz že omenjenega razloga (ne gre za film s prvenstveno lezbično tematiko). "Če bi film sodeloval na tovrstnem festivalu, bi to morda zmedlo publiko."

Spodaj si lahko ogledate napovednik, ki dokazuje, da najverjetneje res ne gre za kakšne tabuje rušeč, resen primerek filmske umetnosti. Organizatorji festivala so Without Men medtem nadomestili z ameriškim filmom režiserja Aarona Douglasa Johnstona, Bumblefuck.