River Phoenix na guvernerjevem plesu po podelitvi oskarjev leta 1989. Foto: Wikipedia/Alan Light
River Phoenix na guvernerjevem plesu po podelitvi oskarjev leta 1989. Foto: Wikipedia/Alan Light
River Phoenix bi moral v klubu Viper Room, katerega najemnik je bil takrat njegov prijatelj Johnny Depp, nastopiti skupaj z basistom Fleo iz Red Hot Chili Peppersov. A je ta večer zaužil usodno mešanico mamil in se pozneje zgrudil pred klubom. Foto: Wikipedia/Mike Dillon

Filmar George Sluzier je za The Hollywood Reporter povedal, da upa, da si bo javnost film Dark Blood lahko ogledala naslednje leto. Za sodelovanje pri branih odlomkih namerava prositi Phoenixovega brata Joaquina, saj naj bi si bila "glasova bratov zelo podobna". Joaquin Phoenix je danes star 36 let, River, ki je umrl leta 1993 pri 23 letih zaradi prevelikega odmerka mamil, pa bi jih imel 41.

Takrat je ostalo le še 11 snemalnih dni za omenjeni film in po Phoenixovi smrti so producenti poskušali tožiti mater pokojnega igralca za šest milijonov dolarjev, saj naj jim ne bi razkril, da ima težave z mamili. Primer je bil pozneje opuščen.

Sluzier (znan kot režiser nizozemskega filma Spoorloos in njegove ameriške različice The Vanishing) pa je vsa ta leta ostal v stiku z družino Phoenix in skrbno skrival posnetke za Dark Blood, saj se je bal, da bi jih sicer lahko uničili. Zdaj je film ponovno uredil in meni, da lahko z nekaj prilagajanja in dodanimi branimi deli dokonča film, ki je zgodba o vdovcu, ki živi v puščavi, natančneje na kraju, kjer izvajajo jedrske poskuse. Tam priskoči na pomoč mladoporočencema, ki se jima je pokvaril avto.

River Phoenix je poleg Johnnyja Deppa, Christiana Slaterja in Keanuja Reevesa veljal za enega najobetavnejših mladih igralcev svoje generacije, klub Viper Room, pred katerim je umrl, je takrat upravljal prav njegov prijatelj Depp.

River se je na usodni večer tam zabaval z bratom Joaquinom in svojim dekletom Samantho Mathis, prevelik odmerek mamil pa je povzročil napad in nato smrt. Poleg Joaquina igralsko družino Phoenix dopolnjujejo še sestre Liberty, Rain in Summer (ta je poročena s Caseyjem Affleckom, ki je s Joaquinom posnel lažni dokumentarec Še vedno sem tu). Riverja Phoenixa so po tragični smrti, zaradi katere so se nato usule primerjave z Jamesom Deanom, upepelili in njegov pepel raztresli po družinskem ranču na Floridi.

River je igralsko kariero začel že v zgodnji mladosti, pri desetih je imel že več vlog v tv-serijah, njegova prelomna pa je bila v filmu Stand By Me, zgodbi o odraščanju izpod peresa Stephena Kinga. Sledil ji je kritiško priznani nastop v temačnem trilerju Obala komarjev s Harrisonom Fordom in Helen Mirren, mladi igralec pa je bil leta 1989 nominiran za oskarja za stransko vlogo v filmu Sidneyja Lumeta Running On Empty, v katerem je igral najstarejšega sina para vojnih protestnikov, ki živita pod krinko, potem ko sta v času vietnamske vojne zakrivila eksplozijo.

Prav ta film je označil prehod iz dobe otroškega zvezdnika v odraslost, ki ga je zakoličil z drzno vlogo fanta na poziv v filmu Gusa Van Santa Moj zasebni Idaho, v katerem je zaigral skupaj s Keanujem Reevesom. Posnel je še nekaj filmov, v času smrti pa se je dogovarjal za nastop v Intervjuju z vampirjem.