Film
Brane Mozetič
Mozetič verjame, da bo festival vsekakor preživel tudi brez podpore centra, "upam, da bo preživel tudi ta sistem, ministre in direktorje". Foto: BoBo
Trideset let je že minilo, odkar Ljubljana pozna festival gejevskega in lezbičnega filma. V jubilejno leto so lani stopili z bolj vključujočim imenom - Festival LGBT-filma. Foto: www.ljudmila.org
Festival je bil prvič organiziran leta 1984 v okviru festivala Magnus in velja za najstarejši festival gejevskega in lezbičnega filma v Evropi (na fotografiji prizor iz ameriškega filma Elena). Foto: 27. festival gejevskega in lezbičnega filma

Dodaj v

Ljubljanski festival filma LGBT na robu preživetja

Odprto pismo za direktorja SFC-ja in ministrico
31. avgust 2015 ob 12:50,
zadnji poseg: 31. avgust 2015 ob 14:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Koordinator 31. festivala LGBT-filma Brane Mozetič v odprtem pismu direktorja Slovenskega filmskega centra Jožka Rutarja in ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar sprašuje, kako nameravata preprečiti propad najstarejšega filmskega festivala LGBT v Evropi. Njegovo pismo je odziv na zavrnjeno vlogo za sofinanciranje festivala.

Mozetič opozarja, da je najstarejši slovenski mednarodni festival, ki je zadnja leta od SFC-ja prejemal okoli 7.000 evrov, preživel številne "različne lokacije, različne sisteme, številne kulturne sekretarje in ministre, pa tudi direktorje filmskih skladov in centrov".

Filmski festival, ki pa ne more biti apolitičen
Ob tem trdi, da bo festival vsekakor preživel tudi brez podpore centra, "upam, da bo preživel tudi ta sistem, ministre in direktorje". Vendar pa festival LGBT-filma "nikoli ni bil in tudi ni mogel biti, zgolj filmski festival, zgolj kulturni dogodek". Mozetič opozarja, da je festival tudi politični dogodek, saj je LGBT politična tema.

Mozetič v odprtem pismu sprašuje, kako bosta Rutar in Bizjak Mlakarjeva pripomogla k temu, da festival filma LGBT ne bo propadel, ter kaj bodo storili "mediji in širša javnost (seveda pravoverno heteroseksualni), da bo ponudba filmskih festivalov ostala pestra in svetovljanska".

Skrivnostno nepopolna vloga
Mozetič se v pismu odziva na sklep SFC-ja, da je vlogo za sofinanciranje festivala zavrgel kot nepopolno. Opozarja, da je iz dopisa razviden datum odločitve 28. maj, SFC pa je sporočilo Škucu poslal šele 3. avgusta. Ob tem na filmskem centru niso pojasnili, zakaj je vloga nepopolna, hkrati pa niso poslali poziva, naj se vloga dopolni, kot to za nepopolne vloge zahteva besedilo razpisa.

Z dolžnikom SFC-ju niso povezani
Mozetič se s SFC-jem ne strinja niti v točki, da naj bi bil Škuc kot prijavitelj neupravičena oseba, ker je kot nosilec projekta povezan z Emotion filmom, ki centru dolguje sredstva. Škuc in Emotion film sta namreč sodelovala pri nekaterih filmskih projektih, med drugim pri prvem slovenskem animiranem celovečercu Socializacija bika?.

Festival LGBT-filma nikoli ni bil finančno ali upravljavsko povezan z Emotion filmom. Ta že več let finančno sploh ne posluje, center pa da je z Emotion filmom aprila sklenil pogodbo o poravnavi dolga, dodaja.

"Glede na vse to se mi poraja vprašanje, kaj je sedaj spodbodlo SFC, da izloča festival LGBT-filma, ko je vendar že zaključil dogovarjanje z Emotion filmom, zakaj ni tako postopal že prejšnja leta, saj je zadeva že stara, in kako bo SFC lahko pripomogel k obstanku festivala LGBT-filma - ali pa mu to seveda sploh ni v interesu," je zapisal Mozetič.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
pobrisan
# 31.08.2015 ob 13:47
Vsi bi bili prisesani na državne seske..... Če je res tako zanimanje za ta festival, naj si pridobijo sponzorje......
kdotko
# 31.08.2015 ob 13:58
žal . kultura "gre" prva...
KovacevaKobila
# 31.08.2015 ob 15:06
Če ne more preživeti na trgu, naj propade! Dovolj imam teh wanna-be javnofinančnih parazitov!

Ah, ta neprecenljiva logika konservativcev. Neprofitne organizacije pozivate, naj preživijo na trgu ... po drugi strani pa se vam zdi povsem normalno, da se komercialne ustanove, kot so banke in podjetja, zasipa z nepovratnimi milijardami iz državne blagajne.
pok vejice
# 31.08.2015 ob 14:36
ZeK, vidim, se poleg filma in kulture širše spozna tudi na LGBT sceno, konkretno pozna tudi ozadje organizacije Festivala LGBT filma. Kakšna bolj natančna utemeljitev mogoče? Recimo, kako se lahko korupcija za krog ljudi razpase na 7000 evrov državnih sredstev letno in marbit še na kakšnih podobno vrtoglavih zneskih sponzorskih? Seveda potem, ko so plačani filmi za predvajanje, ko so kriti stroški obiska kakšnega posebnega gosta festivala ipd. Ne vem. Aktivizem vsekakor, to pove tudi Mozetič. In res da že nekaj let nisem obiskala festivala, takrat ko sem, pa se je v naboru našel tudi kak boljši film ...
pok vejice
# 31.08.2015 ob 13:29
Kje sta 2% BDP za kulturo? A bo šlo kaj na bolje v tem svetu, a je denar na voljo samo za zločinske, morilske organizacije, kot je NATO? Spoštovana ministrica in ostali, človečnost kliče na odgovornost!
Rasto
# 01.09.2015 ob 17:52
Tudi LGBT državljani so davkoplačevalci! In v večini primerov prispevajo več v državno blagajno kot tisti z otroki, družinami ipd. in nimajo olajšav na samskost ali pravice do drugih davčnih olajšav kot nesamski heteroseksualci. Zato imajo pravico do festivala in drugih stvari sofinanciranih iz državnega proračuna. In pika.Imajo.
fafaron
# 31.08.2015 ob 18:09
Sicer sem samo na dveh Festivalih LGBT filma videl več izjemno kakovostnih filmov kot v prej vse življenje v kinih in na televiziji.
pok vejice
# 31.08.2015 ob 15:47
Ah, vidim da Crveni ni bil izbrisan, sicer komentar ne bi bil v citatu KovaceveKobile ali kako ... Ok, kako potem, da ga ne vidim, prej pa sem ga?
jackm8
# 31.08.2015 ob 15:23
Od kdaj se dopušča LGBT kratica v naši slovnici?
pok vejice
# 31.08.2015 ob 14:22
En komentar manjka. Aha, Crveni je bil izbrisan. čeprav se ne spomnim več dobro vsebine, vseeno menim, da ni bilo potrebe. Klasično nastrojen, s svobodnim trgom navdahnjen komentar. Mogoče napaka admina.
pok vejice
# 01.09.2015 ob 17:18
Festival psihopatskega filma?

Kje v LGBT je črka P?
Rasto
# 01.09.2015 ob 14:55
Tudi LGBT državljani so davkoplačevalci! In v večini primerov prispevajo več v državno blagajno kot tisti z otroki, družinami ipd. in nimajo olajšav na samskost ali pravice do drugih davčnih olajšav kot nesamski heteroseksualci. Zato imajo pravico do festivala in drugih stvari sofinanciranih iz državnega proračuna. In pika.Imajo.
jackm8
# 31.08.2015 ob 18:05
Ja izbrisan je bil. Citati se tukaj štejejo za nov komentar, pa je ta ostal.
TineB
# 31.08.2015 ob 17:46
S tujim tičem je lahko po koprivah opletat ... Vsi bi radi imeli festivale, plačal bi jih pa državni proračun. Ma tudi jaz bi ga imel.

Sem velik zagovornik LGBT pravic, ne pa tudi LGBT subkulture in kulturnega aktivizma. Ta je pač kot vsaka druga subkultura ali kulturni aktivizem. Zato ne vidim razloga, zakaj bi a priori dobili denar za festival, ne glede na kvaliteto.
jaskelainen
# 31.08.2015 ob 16:48
Naj si pridobijo sponzorje, da vidimo, kdo jih vse podpira in financira (iz ozadja). Tega si ne upajo, ker vedo da bo šel po tem posel v franže.
ZeK
# 31.08.2015 ob 14:11
sem vnet zagovornik ureditve pravic LGTB posameznikov, kot tudi povečanja sredstev za kulturo kot tako.

ta festival se mi ne zdi nek presežek, gre bolj kot ne za aktivizem. in za deljenje. z javnimi sredstvi.
LGTB tematika mora biti del redne producentske in festivalske prakse.

posebni tematski festival je zgolj leglo korupcije, vključno z Mozetičem in njegovim krogom, v svoji osnovi pa je diskriminatoren.
kataklizma
# 01.09.2015 ob 17:09
Festival psihopatskega filma?
Re
# 31.08.2015 ob 14:02
Tako gre to kadar se državne ustanove ne držijo pravil, ki so jih same postavile. To ni osamljen primer. Povsod se vpletajo osebni pogledi na stvar s strani ljudi, ki so plačani, da zgolj opravijo svoje delo. Tudi v tem primeru bi moralo veljati, da če v dogovorjenem roku ni odgovora, je zadeva odobrena. ;-)
fafaron
# 31.08.2015 ob 14:56
Hja, med odločitvijo in obvestilom o odločitvi so pretekli trije meseci. Vse jasno. Na "čim manj sporen" način poskušajo uničiti festival.

Uničevanja festivala LGBT filma = preprečevanju Parade ponosa. Nekaterim fašistom je še vedno edina življenska vrednota naš neobstoj ali vsaj molk o nas. Odslej bo očitno treba s kar tremi do petimi paradi ponosa na leto dokazovati, da smo živi!

Ko te hočejo poriniti v pozabo, se prikaži vsepovsod in povej, da se ne umikaš, saj se nimaš kam umakniti!
fantasycamp
# 31.08.2015 ob 13:03
RTV kdaj prinese zelo lepe novice. Hvala
Kazalo