Film
Kot so lani na festivalu pripravili poseben hommage Hladniku in Viscontiju, se letos spominjajo dveh velikanov sovjetskega filma, Sergeja Eisensteina in Sergeja Paradžanova, pa tudi ameriškega igralca Rocka Hudsona, ki je umrl pred 25 leti. Foto: ljudmila.org
Protitok
Zaradi velikega zanimanja bo otvoritveni film, perujski Protitok, takoj po prvi projekciji (nocoj ob 20.00) ob 22.00 na sporedu še enkrat. Letošnji perujski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja je zgodba o priljubljenem ribiču v vasici z globoko ukoreninjeno katoliško tradicijo, ki pred vaščani (in svojo ženo) prikriva razmerje s slikarjem Santiagom, ki ne skriva svoje istospolne usmerjenosti. Po usodni nesreči, ki jo povzroči močan morski protitok, se je Miguel prisiljen odločiti, ali se bo še naprej pretvarjal in vztrajal v svojem dvojnem življenju.
Rock Hudson
Rock Hudson (1925-1985) je bil eden najbolj priljubljenih in najslavnejših hollywoodskih igralcev svojega časa. V več kot 40-letni karieri je nastopil v skoraj sedemdesetih filmih (Čudovita strast, Velikan, Zbogom orožje ...), velikokrat z Doris Day (Šepetanje na blazini, Ne pošiljaj mi rož). Dokumentarec, ki zaznamuje 25. obletnico Hudsonove smrti, se poglobi v ozadje njegovega skrivnostnega življenja in v okoliščine, ki so spremljale njegovo smrt za takrat še bolj ali manj neznano boleznijo.
Michael Stock
Režiser Michael Stock bo prišel v Ljubljano osebno predstavit svoj dokumentarec Razglednica očetu, v katerem spregovori kot žrtev očetove spolne zlorabe v otroštvu.

Dodaj v

Nov začetek za najstarejši festival gejevskega in lezbičnega filma v Evropi

Teden dni v znamenju LGBT tematik na filmu
27. november 2010 ob 14:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

Letošnji Festival gejevskega in lezbičnega filma bodo zaznamovali hommage Rocku Hudsonu, lomilcu src v petdesetih in eni prvih velikih hollywoodskih zvezd, ki je umrla za posledicami aidsa, razmišljanje o vse prej kot črno-beli določljivosti spolnih vlog in prikaz različnih usod režiserjev, ki sta istospolno tematiko načenjala v SZ.

S kratkim bosanskim filmom Rožnata reka in celovečercem Protitok, ki je letošnji perujski kandidat za tujejezičnega oskarja, se bo v Slovenski kinoteki v nocoj ob 20.00 začela že 26. izvedba Festivala gejevskega in lezbičnega filma. Selektorica programa Suzana Tratnik je na nedavni novinarski konferenci povedala, da so za letošnji festival, kot vedno, skušali najti najvidnejše filme, ki odpirajo gejevske, lezbične, bi- in transseksualne teme.

Do 5. decembra bo omenjenima v Slovenski kinoteki in na drugih prizoriščih po Sloveniji sledilo še 30 igranih, dokumentarnih in kratkih filmov.

Pravila niso enaka za vse ...
Letos se bo festival med drugim ozrl k velikanoma sovjetskega filma, režiserjema Sergeju Eisensteinu in Sergeju Paradžanovu. Morda velja omeniti podatek, ki ga je že pred začetkom festivala izpostavil njegov programski selektor Brane Mozetič: po sovjetski revoluciji leta 1917 so komunisti odpravili zakon o kriminalizaciji homoseksualnosti, ki je veljal še od 18. stoletja in vladavine carja Petra Velikega in je narekoval petleten izgon v Sibirijo. Istospolno usmerjenost oz. muželožstvo (spolnost med moškimi) je leta 1933 Stalin ponovno kriminaliziral, s poudarkom, da gre za dekadenco, meščansko hibo in celo fašistično perverznost – temu so pozneje sledile tudi druge komunistične stranke po svetu. Po tem zakonu, ki so ga v SZ velikokrat uporabili zgolj v politične namene, sta bila zaprta tudi režiser Paradžanov in pesnik Genadij Trifonov. Pa vendar so bili tudi homoseksualci, ki niso padli v nemilost. Eden takih je bil nedvomno drugi na festivalu izpostavljeni režiser, sloviti Sergej Eisenstein (1898–1948).

Hommage Eisenteinovi Oklepnici Potemkin iz leta 1925 predstavlja ameriški film Ljudje in črvi (2009), utopična drama, v kateri igra več kot 100 transspolnih uporniških mornarjev. Predvajan bo tudi dokumentarec Upornik Paradžanov.

Rock Hudson - smrt, ki je aidsu dala obraz
Drugi hommage je namenjen leta 1985 preminulemu ameriškemu igralcu Rocku Hudsonu, ikoni heteroseksualne moškosti. Leta 1984 je razkril, da je gej in da je zbolel za aidsom. Nemški dokumentarni film Rock Hudson: čeden in skrivnosten tujec (2010) odgovarja na vprašanje, kako se je filmski zvezdnik spoprijemal z zanikanjem homoseksualnosti, in razkriva pričevanja o njegovi zasebnosti.

Na sporedu bosta še dva filma iz zgodovine lezbičnega in gejevskega filma. Prvi je Drugače kot ti in jaz, ki je bil leta 1957 posnet v Zahodni Nemčiji in obravnava tabutemo, 175. člen nemškega kazenskega zakonika, po katerem je bila moška homoseksualnost kazniva. Poleg cenzurirane različice filma bodo predvajani tudi iz celovite različice izrezani prizori. Film Jaz ti on ona (1976) je mojstrovina kultne belgijske režiserke Chantal Akerman, ki, tako Tratnikova, "z malo besedami spregovori o človekovi odtujenosti".

Pereče vprašanje pravic istospolno usmerjenih v Ugandi
Festival letos z dvema projekcijama v fokus postavlja tudi afriško kinematografijo. V filmu Kamerun: razkrivanje (2009) si pravnica prizadeva za izpustitev devetih moških, obtoženih homoseksualnosti. The Kuchus of Uganda spregovori o skupini GLBT-aktivistov v Ugandi, kjer je parlament obravnaval predlog zakona, po katerem je za homoseksualnost predvidena zaporna oziroma smrtna kazen. Fokus na Ugando bo poudarila tudi fotografska razstava Tadeja Žnidarčiča z naslovom Biti gej ali lezbijka v Ugandi iz spremljevalnega programa festivala, ki bo v ljubljanskem Cafe Open.

Ameriški dokumentarec Dve duši, ki bo na sporedu že v nedeljo, bo razvil morda letošnjo osrednjo nit, temo spolne dvojnosti, spolne nejasnosti, tudi interseksualnosti in preigravanja spolnih vlog. (v Dveh dušah režiserka Lydia Nibley raziskuje kulturni kontekst v ozadju brutalnega umora 16-letnika iz plemena Navajo, ki je bil med svojimi ljudmi čaščen kot človek z "dvema dušama", lastnostmi tako ženske kot moške identitete).

Ameriški neoavantgardni film Ljudje in črvi se k tej tematski rdeči niti pridružuje, kot že okmenjeno, z igralsko zasedbo več kot stotih transspolnih oseb, igranje vlog pa je prav tako pomembno v nemški komični drami Prijatelj iz Fara in v italijanski drami Vijoličasto morje. Argentinska mojstrovina Zadnje poletje Boyite prikazuje fanta, ki v puberteti odkriva, da je pravzaprav punca.

Gosta festivala
Režiserja Dennis Todorović in Michael Stock s filmoma Saša (2010) in Razglednica očetu (2010), ki sta nastala v nemški produkciji, bosta tudi gosta festivala. Z njima bo po projekcijah v Slovenski kinoteki potekal tudi pogovor.

Letos se bo prizoriščem Slovenski kinoteki, Kinu Metropol v Celju in MKSMC v Kopru pridružil tudi Mestni kino na Ptuju.

A. Ju.
Prijavi napako
Komentarji
TineB
# 27.11.2010 ob 14:37
Ojej, ojej. Še ena propagandna akcija gejev in lezbijk. Najverjetneje gre filme s trdoerotičnimi vsebinami in s pohujšljivimi sodomističnimi prizori.

Še dobro, da ni kakega otroškega filma ali risanke na programu festivala (hint!), da bi potem še s tem novačili otroke v homoseksualnost!

Btw, g. Primc, g. Strehovec, ga. Novak, g. Cukjati, g. Pojbič in vsi ostali .... vljudno vabljeni na ogled kakega filma na festivalu in na priložnostni klepet s sogledalci po konci filmske predstave.

Aha, mi je prišlo na uho, da je neka učiteljica na neki znani ljubljanski gimnaziji učencem zadnjega letnika svetovala obisk festivala - konkretno ogled dotičnega filma. G. Primc, hitro v akciji in razkrinkat to homoseksualistično aktivistko, ki otroke pošilja v kremplje homoseksualcev, da ga bodo v svoje vrste privzeli.

LOL ,,, ja, homoseksualci in LGBT aktivisti so kot vampirji ... spreminjajo hetiče v homiče. Pa za to niti ni ugriz potreben.
TineB
# 27.11.2010 ob 14:42
. A si z lune padel?

Ljubljanski FGLF poteka že 26. leto in je tako krepko starejši od običajnega LIFFa. A očitno je teba FGLF začel motiti šele danes. Pa čeprav prav vsako leto objavijo v medijih novice o tem festivalu. A očitno je v 26. izvedbi ta festival pa propaganda.

Da ne boš kričat začel še kaj čez čipkarske festivale npr idrijskega, da je tudi v propagandistični vlogi - ker celo moški in dečki kleklajo tam. In v šolah na kleklarske tečaje in krožke hodijo celo fantje. Še ena gejevska zarota?

Sicer pa ... če na vsakem vogalu vidiš propagando in zaroto ... hm, hm, hm. Bu!
Bluesy
# 27.11.2010 ob 15:42
Dokumentarec o Rock Hudsonu sem imel priložnost videt nekaj tednov nazaj na ARTE HD in je odličen! Četudi nisi fen njegovih filmov je stvar neznansko zanimiva, tko da ga mirno priporočam. Tako in tako veliko od vpletenih močno presega okvire LGBT filma, Eisenstein in Paradjanov sta obvezno čtivo za vse resne filmofile, pa naj gre za LGBT tematiko ali ne. S tem ta festival samo dokazuje svojo širino in odprt um :)

Dejstvo je da je v segmentu filmov z to tematiko oz narejenih s stranih tovrstnih avtorjev obilo odličnih, zanimivih, svežih filmov in že zaradi tega je vredno jih videt, samo resno omejeni ljudje imajo lahko probleme z njimi ker so pač gejevsko, lezbično in drugače orientirani...
martian
# 27.11.2010 ob 16:32
uau, kakšna osvežitev videti (pretežno) pozitivne komentarje na temo.
je to odraščanje naroda ali le izredno naključje?

kakorkoli. mogoče pa res pridem pogledat kak film.
mobydik
# 27.11.2010 ob 16:34
@19|Žan|92

to obstaja že odkar obstaja človeštvo...

če je to že 26. festival po vrsti ma neko tradicijo a ne. zato se pa že lahk napiše kaka beseda ali dve.
pustmo folku, da živi kot želi...
DbesTip
# 27.11.2010 ob 20:18
zakva pa bi to bla gejevska propaganda?

ce je to gejevska propaganda Zan pol gledamo geji vaso propagando vsak dan ....99% vsebin je heteroseksualna propaganda

...ce je nas 10% potem pa si zasluzimo 10% propagande ce jo hoces tako imenovati... ce bi videl svet iz nase strani potem bi videl kaj pomeni biti pod propagando enoumja...kjer ti heteroseksualne podobe bodejo v oci iz vsake izlozbe iz tv-ja iz povsod... vsaka zgodba ima dve razlicni plati torej...

peace bro...
Posankka
# 28.11.2010 ob 11:16
@MeadDrummer: In v čem je točno problem, da se po OŠ organizirajo predavanja s homoseksualci? Sploh glede na to, da je med njihovim občinstvom sigurno 10 % LGBT populacije.

Če se lahko s str8 osebami, invalidi, drugimi družbenimi manjšinami, se lahko pa tudi z homoseksualci, ali se pač tudi druge skupine prebivalcev, ki ne spadajo med kao normalno večino, ne bi smele pojavljati na predavanjih po OŠ?

Če je po tvojem gej propaganda stalno prisotna kaj potem šele velja za str8 propagando?
TineB
# 27.11.2010 ob 18:44
@martian pravi : uau, kakšna osvežitev videti (pretežno) pozitivne komentarje na temo.
je to odraščanje naroda ali le izredno naključje?


Ne eno ne drugo. Če je ljudem dopuščeno smetiti, bodo smetili. Je pa potrebno precej truda, volje in časa, da se onesnaževalce utrudi in prenehajo smetiti. Predvsem se jih "onesposobi" z racionalnimi argumenti in izpostavitvijo njihove iracionalnosti. :)
TineB
# 28.11.2010 ob 14:25
@mead

Dej ne seri s to naravnostjo ... A sedenje za kompjuterjem in visenje ne internetu ter pisanje komentarjev takole je zate pa povsem naravna zadeva? Ja, prav res ... Zadnjič, ko sem hodil po hosti sem videl srne, da so isto počele: surfale po netu in kramljale po forumih. Medvedje so pa gledali TV in spremljali razmere na svetovnih borzah ... Povsem naravna zadeva.

Homoseksualnost (in vsaka seksualnost na sploh) je dosti bolj naravna stvar kot pa karkoli drugega, kar človek danes počne - vkljčno npr z jogganjem v Nike supergah in cot iz totalno umetnih materialov po gozdni poti s slušalkami v uhih in muziko iz MP3 predvajalnika, GPS sledilnikom in multifunkcijsko uro, ki mu meri utrip in šteje porabljene kalorije. Naravno, aha. Da ne omenjam npr molzenja krav z molznimi aparati, gojenja piščancev v inkubatorjih ter podiranjem drevja ali obdelave njiv z mašinami, ki izgledajo kot iz kakega sci-fi filma ... Naravno, ja. Potem pa svizec .... In uživaj pri kosilu iz mikrovalovke ter instant kavi. Narava pošilja pozdrave.
Posankka
# 28.11.2010 ob 11:57
A se pod naravne stvari šteje tudi, da je med žensko populacijo vsaka četrta fizično pretepena in vsaka druga žrtev psihičnega nasilja, in to v veliki veliki večini v prototipu naravne, po Parsonsu nuklearne družine, ki je po besedah nekaterih naših političark idealen kraj za vzgojo otrok in želja vsakega odrasle ženske in moškega?
Bluesy
# 27.11.2010 ob 23:19
"High art" z Radho Mitchell in Patricio Clarkson je tudi odličen. Režirala ga je Lisa Cholodenko, eden boljših neodvnisnih filmov na to tematiko ;)
ennui
# 27.11.2010 ob 23:11
A ni Fucking Åmål tudi na LIFF-u dobil nagrado občinstva, ali nekaj podobnega leta 1999?
Zavedam se da je to internet, in da je odgovor le klik stran ampak ne podcenjevati človeške lenobe. :)
pal
# 27.11.2010 ob 21:15
@gantarm: Na Festivalu gejevskega in lezbičnega filma v Ljubljani so že predvajali film Fucking Åmål, to je bilo na 15. FGLF, predvajali so jih v nedeljo, 28.11.1999 ob 20. uri in v nedeljo 5.12.1999 ob 18.uri.
gantarm
# 27.11.2010 ob 20:01
Pred leti sem videl švedski film Fucking Åmål, ki obravnava lezbični najstnici. Ne vem, če je bil predvajan v okviru tega festivala.

http://en.wikipedia.org/wiki/Show_Me_Love_(film)

gantarm
# 27.11.2010 ob 19:55
Na lanskem Festivalu gejevskega in lezbičnega filma videl čudovit film Smrt v Benetkah. Ta festival je festival kakovostnih filmov. Morda bom tudi letos videl kakšen film.

TineB
# 29.11.2010 ob 11:47
Problem je, ker pri nasprotnikih racionalni argumenti ne zaležejo. Če ti nekdo nazaj tuli, da nekaj ni OK, ker v neki sveti knjigi to piše, potem nimaš kaj. Razen da napišeš svojo sveto knjigo in iz nje citate trgaš. ;)

Zakaj bi sploh bilo treba koga prepričevati? Saj se konvertira ljudi v homoseksualce, da bi jim bilo trebarazlagati, zakaj je homoseksualnost OK. Razumni ljudje itak gledajo na ljudi kot ljudi ... Le trenutno pač je stigma podpori LGBT še tako velika, da večina pač noče tega sprejemati. Mladi rod, ki prihaja, s tem nima toliko težav .... Torej, it gets better. ;)
kornflex
# 29.11.2010 ob 00:57
Se povsem strinjam, ampak zakaj bi bilo treba argumentirati? Zato, ker večina ali pa vsaj veliko ljudi temu nasprotuje. Na žalost smo danes tu kjer smo in tukaj pasivno oklepanje dejstva ne bo povzročilo miselnega preskoka in posledično spremembe. Za to je potrebna aktivna participacija. In zato se mi zdi trdna argumentacija prekleto potrebna in bistvenega pomena.
TineB
# 29.11.2010 ob 00:38
Zakaj bi bilo treba pa homoseksualnost kakorkoli argumentirati in problematizirati? Če se to ne spodobi npr za versko prepričanje, zakaj bi se pa za spolno usmerjenost pa lahko?

Glede (ne)naravnosti pa se mi zdi precej ironično razpravljati po internetu ali kateremkoli drugem mediju. Point pa je bil v tem, da se (ne)naravnost problematizira le pri vprašanju spolne usmerejnosti, drugje pa ne. V tem grmu je tičal moj zajec. Pri tem selektivnem izbiranju argumenta realnosti.

Debata o spolni usmerejnosti je povsem umetno ustvarjen problem ...
kornflex
# 29.11.2010 ob 00:26
ok, mal off topic...

@TineB

Najprej, da ne bo pomote, vsekakor podpiram enakost in enakopravnost vseh ljudi na svetu in s tem seveda tudi homoseksualcev. Prav tako sem tudi mnenja, da ima vsak človek pravico do izbire svojega partnerja, svojega življenjskega stila in seveda tudi do poroke, posvojitve otroka itd. Ampak recimo samo iz debatne naravnanosti...

kot si sam dejal, opravičuješ homoseksualnost tako, ker v vsakdanjem življenju počnemo že toliko bolj nenaravnih stvari, da je v primerjavi s temi, homoseksualnost seveda naravna. Meni se zdi to preslab argument, da bi lahko stal sam zase. Preprosto zato, ker če se lotino argumentacije iz tega vidika, bi lahko marsikater negativen družbeni pojav podprli na tak način, pa ne mislim s tem, da je homoseksualnost negativna, ampak preprosto s tako logiko lahko upravičimo tudi najbolj banalne primere. Če karikiram, nasilje v družini ni nič takega, saj toliko ljudi pobija druge ljudi, da je v primerjavi s tem nekaj udracev dosti bolj naravno.

Prav tako govoriš o uporabi interneta in kramljanju na forumih kot o nenaravnih za živalske vrste. Ampak to ne more biti argument pri človeški vrsti, saj je bistvena razlika med ljudmi in živalmi ravno ta, da ima človek razum in je sposoben višjih spoznavnih funkcij, ki s časoma privedejo do razvoja. Razen če praviš da sta sam razvoj in napredek nenaravna. Drugače ne moreš zanikati znanstvenih odkritij, ki so plod spoznanj različnih strokovnjakov, torej plod njihovih kognitivnih procesov, ki pa so vsekakor naravna komponenta vsakega človeka. Pa tudi, če sprejmeš razvoj kot nekaj naravnega, zakaj znanstvena odkritja (kot je internet itd.) primerjaš s homoseklsualnostjo? Torej hočeš reči, da je homoseksualnost produkt razvoja človeške vrste? Torej se ne pojavlja že od samega začetka naše vrste? Tukaj potem spet pridemo do nekongruentnosti med ugotovljenim in argumenti homoseksualne skupnosti.

No če se obrnem na še eno drugo dokaj trdno tezo...nazadnje, ko sem pogledal, v naših šolah pri biologiji še vedno predavajo darwinovo evolucijsko teorijo pri razlaganju razvoja živalskih vrst. Na podlagi te teorije torej so najbolj preživetveno uspešne ravno tiste vrste in znotraj vrste tisti posamezniki, ki so najbolj sposobni prilagoditvene funkcije in reprodukcije, s čimer lahko ohranjajo in razširjajo svoje gene po genofondu. Ker homoseksualci nimajo reproduktivne zmožnosti (tukaj ne vključujem posvojitve, ker je to produkt družbe šele od nedavnega, homoseksualnost pa je nekaj kar obstaja že od samega začetka človeške vrste) in s tem niso sposobni ohranjanja in razširjanja svojih genov, bi lahko temu rekli nenaravno. Seveda striktno iz evolucijskega vidika.

No in takih protiargumentov je lahko še ogromno. To tukaj je bil samo poskus prikaza, zakaj se pogosto zgodi, da ljudje niso prepričani. Ker so prepogosto argumenti za premalo močni, da bi lahko prepričali nejeverne Tomaže. Je pa logično, da je potrebno za spremembo ustaljenega mišljenja precej več in mnogo bolj trdnih dokazov, kot pa za afirmacijo že obstoječega. In jaz mislim, da je ravno v tem največji problem, premalo kvalitetnih diskusij na to tematiko, torej premalo kvalitetnih argumentov, zato se debate razvijejo v gostilniške prepire in obkladanja. Pa naj bo to pogovor med prijatelji ali pogovorna oddaja na televiziji. Dokler bodo v take oddaje vabili razne Jelinčiče se klima in zavest ne bosta spremenili, saj preprosti ljudje ne bodo imeli možnosti slišati trdnih argumentov.
MeadDrummer
# 28.11.2010 ob 11:42
a za hetero j treba propagando? sm mislu da naravne stvari ni treba propagirat...
MeadDrummer
# 28.11.2010 ob 10:43
Zakaj nekateri označujete nesprejemanje pederastov in lezbik kot nezrelost naroda. Kdo je postavil merila kdaj je narod zrel? In kdo jamči, da so ta "merila" pravilna?

@TineB: Ne samo v ljubljanskih gimnazijah, tudi drugod po Sloveniji se izvaja takšna propaganda. Ponekod gredo tudi tako daleč, da v šolah organizirajo pogovore/predavanja s homoseksualci. Vem iz preverjenih virov!

Danes je gej propaganda takorekoč navsakem koraku, ko pa izraziš svoje mnenje (četudi utemeljeno), ki ne podpira tovrstnih ljudi pa si v očev vseh zadja smet na tem planetu...
19|Žan|92
# 27.11.2010 ob 14:35
Nič nimam proti gejem, vendar me počasi vedno bolj moti ta gejevska propaganda...
Kazalo