Prizor orgije je bil sicer, pričakovano, glavna tema na družbenih omrežjih po peti epizodi Westworlda, a kritikov ni prepričal. Foto: HBO
Prizor orgije je bil sicer, pričakovano, glavna tema na družbenih omrežjih po peti epizodi Westworlda, a kritikov ni prepričal. Foto: HBO
Sleče se tudi glavna igralka, Evan Rachel Wood, ki sicer pravi, da absolutno zavrača vse neupravičene prizore ženske golote, ki so tam zgolj in samo zaradi senzacionalizma. Foto: Youtube/HBO
Dobitnica bafte Thandie Newton igra kibernetično vodjo bordela. Foto: HBO
Subtilnejši prizor intimnosti sredi razvrata. Foto: HBO
Westworldu bo pri prizorih spolnosti težko konkurirati svojemu predhodniku, Igri prestolov. Foto: Youtube/HBO

Če so kritiki pred premiero na začetku oktobra Westworld še opisovali kot "vašo naslednjo obsesijo" in "obvezno TV-gledanje", s(m)o po nekaj epizodah postajali vse bolj zmedeni.

Res je sicer, da za serijo kot eden od producentov stoji tudi J. J. Abrams, ki je dodobra zakompliciral TV-naracijo že s Skrivnostnim otokom (Lost), a Westworld, žal, tudi po peti epizodi, ne kaže kakšne večje logike, temveč se čedalje bolj zapleta v lastne mahinacije vzporednih svetov in drugih dimenzij, ki se prepletajo v ne najbolj razumljivem sosledju in s prepočasnim tempom, ki spominja na neskončno vrtenje okoli lastne osi, brez pomika naprej.

"Je Westworldova teorija več časovnic celo še bolj zapletena?" se sprašuje Vanity Fair, medtem ko Digital Spy podaja sledeči komentar pete epizode: "Razen če imate super napredno umetno inteligenco, boste verjetno zmedeni." AV Club pa: "Skrivnosti kar mrgoli, ampak ali je Westworld izgubljen v svojem lastnem labirintu?"

Divji zahod kot zabaviščni park
Za tiste, ki ne spremljate: Westworld, posnet po kultnem znanstveno-fantastičnem filmu Michaela Crichtona iz 70. let, je umeščen v prihodnost, v svet, kjer se vsega naveličani smrtniki zabavajo v zabaviščnem parku, zgrajenem v slogu divjega zahoda z veličastno ameriško krajino, kavboji in Indijanci, salooni in bordeli vred. Bonus? Park poseljujejo androidi, ki se na prvi pogled v ničemer ne ločijo od ljudi, obiskovalci pa lahko po mili volji sodelujejo v strelskih obračunih, orgijah ali celo posilstvih.

Saj so samo roboti, mar ne? Že ta predpostavka je bila deležna precej kritik, a so ustvarjalci vztrajali, da je vsak prikaz nasilja v seriji povsem upravičen, igralke z Evan Rachel Wood in Thandie Newton na čelu pa naj ne bi nikdar privolile v prizore spolnega nasilja, če ne bi sodili v kontekst.

Sekspozicija
V kontekst naj bi tako spadal tudi štiri minute dolg prizor orgije, ki smo ga bili deležni v peti epizodi, ki pa v resnici ni kaj dosti šokiral, glede na to, da smo že vajeni, da mora vsaka spodobna HBO-jeva serija vsebovati en prizor spolnih bakanalij, od Rima in Pravega detektiva do, seveda, Igre prestolov, ki so že od prve sezone dalje vedno potiskale meje prizorov seksa, vključno z incestom. Prizori spolnosti v Igri prestolov so postali že tako razvpiti in vseprisotni, da je filmski kritik Myles McNutt skoval kar frazo "sekspozicija", s katero je opisal na seksu osnovano strukturo serije.

Verjetno je tudi zato Westworldova orgija, na kateri so se obiskovalci parka vdajali mesenim strastem s kiborgi ob zvokih Nine Inch Nails, izzvenela malce prazno.

Kako narediti orgijo dolgočasno?
Ali kot je zapisala kritičarka Caroline Framke v Voxu: "Z Westworldom je HBO-ju uspel izjemen dosežek: orgijo je naredil za dolgočasno." In še: "Ko je bil lani objavljen poziv za avdicijo za Westworld, s katerim so iskali igralce, ki nimajo težav z "dotikanjem genitalij, simuliranjem oralnega seksa, golim sklanjanjem, poziranjem na vseh štirih, medtem ko vas jezdijo goli soigralci - in obratno", moj odziv ni bil ravno presenečenje, ampak naveličan skomig. Prizori skupinskega seksa so bili zgrajeni, da bi nas šokirani - kar jih je naredilo samo za dolgočasnejše."

Framkejeva ima prav - zadnja HBO-jeva orgija je bila najdolgočasnejša od vseh. Zlato pobarvane kiborginje, ki uresničujejo moške fantazije in jih skupinsko zadovoljujejo sredi sobane, ki bi bila lahko umeščena v prav vsako od zgoraj naštetih HBO-jevih serij, pa še v Kubrickov film Široko zaprte oči, tako generična je bila, so na papirju verjetno zvenele vznemirljivo, v živo pa so bile vse prej kot to.

Če kaj, se je prvič zares zazdelo, da so orgijo uporabili kot navaden poceni senzacionalistični trik ali da bi upravičili tisto kvoto nasilja in seksa, ki spada k vsaki seriji, ki si želi naslediti Igro prestolov.