Silvio Berlusconi leta 2020 v rimski Chigijevi palači, ki je sedež Sveta ministrov in uradna rezidenca italijanskega predsednika vlade. Foto: EPA
Silvio Berlusconi leta 2020 v rimski Chigijevi palači, ki je sedež Sveta ministrov in uradna rezidenca italijanskega predsednika vlade. Foto: EPA
Sorodna novica Umrl je nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi

Nekdanji italijanski politik in medijski mogotec Berlusconi je umetnine kupoval na dražbah ali prek televizijske prodaje. To je počel za zabavo, da bi pobegnil pred stresom, ki ga s sabo prinašata politično in poslovno življenje, je za Art Newspaper povedal londonski trgovec z umetninami Cesare Lampronti, ki so ga pogosto označevali za tako rekoč Berlusconijevega galerista.

Po nasvet tudi k strokovnjakom
"Bil je zelo strasten; strasten v življenju in navdušen nad umetnostjo. Rad je kupoval dela, ki so naredila vtis nanj," je še dejal Lampronti. Berlusconi je sicer veljal za "avtonomnega" in "instinktivnega" zbiralca, a je kljub temu pogosto poiskal nasvet pri strokovnjakih, kot je poleg Lamprontija tudi umetnostni kritik Vittorio Sgarbi, sicer nekdanji poslanec Berlusconijeve stranke Naprej Italija in zdajšnji podsekretar na ministrstvu za kulturo.

Berlusconijev okus je po Lamprontijevih besedah zajemal obdobje od renesanse do 20. stoletja, pri čemer je za posamezna dela porabil od tisoče do milijone evrov. Nekaj jih je podaril tudi "prijateljem in znancem". Številne najdragocenejše umetnine so bile postavljene na ogled v njegovi razkošni vili San Martino iz 18. stoletja, ki stoji v Arcoreju blizu Monze. Tam je pri toskanskem kiparju Pietru Cascelliju naročil gradnjo skoraj futurističnega marmornega mavzoleja. Med deli, shranjenimi v tej vili, so tudi kopija Parmigianinove Antee iz 16. stoletja, portret povojne igralke Anne Fallarino milanskega umetnika Pietra Annigonija in delo neznanega avtorja, ki spominja na Mono Lizo z razgaljenimi prsmi, je leta 2020 povedal Sgarbi za italijansko tiskovno agencijo Adnkronos.

Dodal je, da je ena najdragocenejših umetnin v vili Tizianov portret kardinala Ippolita de’ Medicija, ki ga je naslikal leta 1533. Platno, katerega vrednost je ocenjena na štiri do pet milijonov evrov, je bilo nekdaj na ogled v Clevelandskem muzeju umetnosti. Lampronti je potrdil, da je bilo platno del Berlusconijeve zbirke.

Berlusconijeva vila San Martino stoji v Arcoreju blizu Monze. Foto: EPA
Berlusconijeva vila San Martino stoji v Arcoreju blizu Monze. Foto: EPA

V skladišču shranjenih okoli 24.000 umetnin
Berlusconi je veliko platen hranil v skladišču blizu Arcoreja, ki ga je kupil leta 2020, je povedal tiskovni predstavnik družbe Immobiliare Idra, ki upravlja Berlusconijeve nepremičnine. Številna tam shranjena dela so bila prej razstavljena v vili Gernetto, drugi Berlusconijevi rezidenci blizu Arcoreja, je še dejal tiskovni predstavnik. V skladišču je bilo do Berlusconijeve smrti shranjenih kar 24.000 del, je povedal Sgarbi junija za spletno stran Askanews.

V zadnjih dveh letih svojega življenja je po Lamprottijevih besedah kupil "morje cenejših del", čeprav je bil obseg njegove zbirke že tako ali tako pretiran. Tiskovni predstavnik Immobiliare Idra je namignil, da je bilo veliko shranjenih del omejene vrednosti. "Ne govorimo o slikah Canaletta," je ponazoril.

Zaradi birokracije opuščena ideja o muzeju
Po besedah Rosalbe Colombo, ki je bila med letoma 2011 in 2021 županja mesta Arcore, je Berlusconi načrtoval, da bo nekaj svojih najboljših nakupov, vključno z deli Lucia Fontane in Giorgia de Chirice, razstavil v posebej zgrajeni galeriji na posestvu svoje rezidence San Martino. Berlusconi se je srečal s takratno županjo, da bi ji predstavil načrte, ki jih je pripravil geodet Francesco Magnano za polkrožno zasebno galerijo, ki bi bila odprta za obiskovalce ob izbranih dnevih. Leto pozneje je projekt opustil zaradi birokratskih ovir, je še povedala Rosalba Colombo.

Sgarbi je po Berlusconijevi smrti obnovil pozive k ustanovitvi muzeja. "Uvedel bi 25 evrov vstopnine," je povedal za AgCult, dediščini namenjen spletni portal. Vendar bo o usodi projekta na koncu odločila Berlusconijeva družina, in ne ministrstvo za kulturo, je dejal Sgarbi. Medtem ko podrobnosti o oporoki Silvia Berlusconija niso javno znane, komentatorji napovedujejo, da bo v igri za prevzem vile 33-letna Marta Fascina, Berlusconijeva zadnja partnerica in nekdanja poslanka stranke Naprej Italija.