Kultura - Prosti čas - Moja generacija

Iztok Mlakar po devetih letih izdal nov album

Devet let po enem izmed najbolje prodajanih slovenskih albumov prejšnjega desetletja Romance brez krjance je primorski bard Iztok Mlakar izdal dolgo pričakovani novi, peti studijski album.
33

Poslovil se je Jon Hendricks, oče džezovske tehnike vocalese

Pevec in tekstopisec Jon Hendricks, ki je vse od petdesetih let preteklega stoletja veljal za enega najboljših vokalistov v svetu džeza, je umrl pri starosti 96 let.
2

Gradnikovi večeri v znamenju 50-letnice smrti tega briškega poeta

Večere, posvečene Alojzu Gradniku, so prvič organizirali na gradu Dobrovo leta 1992, kar pomeni, da bodo letos že 25. Gradnikovi večeri, ki jih v tem letu zaznamuje 50. obletnica njegove smrti.

Marko Bulc v novem soloprojektu premišlja altruizem

“Če v letalu pade pritisk, najprej nataknite kisikovo masko sebi, nato pomagajte drugim.” Je lajna, ki jo večno poslušamo na letalih, primer razumnega vedenja ali pa ilustracija nealtruistične družbe?
1

Jezikovni spletovalec: Trenerka ali trenirka?

"Če ne govorim pravilno, to še ne pomeni, da ne vem, kako se pravilno reče." Pogosto se v našem jezikovnem spominu utrdi neustrezna oblika besede, čeprav teoretično sicer vemo, da je napačna.
49

Vatikan in Kitajska do izboljšanja skaljenih odnosov prek izmenjave umetnin

Vatikan in Kitajska sta se dogovorila za medsebojno izmenjavo slik, vaz in skulptur - za "umetnostno diplomacijo" sta se ta miniaturna in ogromna država odločili v duhu prizadevanj zgladitve pogosto ...
14

Foto: Kaj razodeva muzej, posvečen knjigi vseh knjig

Te dni je v nekdanjem skladišču v bližini osrednjega nakupovalnega središča v glavnem mestu ZDA svoja vrata odprl sicer živopisen Muzej Biblije, ozadje katerega pa ni povsem brezmadežno.
4

Zadnja v češčini napisana knjiga Milana Kundere šele po skoraj 40 letih izšla na Češkem

Knjiga smeha in pozabe , kakor nosi naslov zadnje v češčini napisano delo češko-francoskega pisatelja Milana Kundere, je šele 38 let po nastanku izšla na njegovih rodnih tleh.

Pavel Mihelčič: Tudi kot skladatelj moraš ostati zvest samemu sebi

Orkester, zbor in solisti Slovenske filharmonije bodo pod taktirko dirigenta Stevena Loya drevi izvedli pet del Pavla Mihelčiča, s tem pa počastili 80. življenjski jubilej tega skladatelja, ...
3

Še nikoli videni Tutankamonovi predmeti po skoraj stoletju zapustili depo

V Kairu so odprli razstavo, na kateri so na ogled postavili še nikoli prej v javnosti videne dragocenosti iz slavne Tutankamonove grobnice - in to po skoraj celem stoletju ne ravno skrbnega ravnanja ...
2

Zgodovina nenaravnih bitij: slavna enciklopedija spet na slovenskih tleh

Kar dobrih 120 let je trajalo, da se je združba bitij z zakrnelimi podvojenimi telesnimi deli, človeško-živalskih hibridov in mitoloških bitij v slavni enciklopediji italijanskega pravnika, filozofa ...
10

Guernica in bogata spletna baza dokumentov, povezanih s to "zadnjo špansko begunko"

" Slike ne smemo premikati. Bila je dolgo na poti. Zaradi velikosti se je poškodovala površina, " o 27 kvadratnih metrov veliki sliki pojasnjuje Rosario Peiró, kustosinja muzeja Reina Sofia.
2

Murkovo nagrado društva etnologov prejme Jana Mlakar Adamič

Na gradu Kromberk bo drevi Murkovo nagrado za 30-letno znanstveno delo v etnološkem muzealstvu in zasavski kulturi prejela Jana Mlakar Adamič. Nagrado ji bo podelilo Slovensko etnološko društvo.
1

Najboljši knjižni prvenec Razvezani Ane Schnabl

Dobitnica nagrade Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec zadnjega leta, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, je Ana Schnabl za knjigo Razvezani, v katerih osvetljuje pogled na ...
2

Najdena že odpisana partitura Kurta Weilla, med drugim Brechtovega sodelavca

"Najdba je majhna, a pristna senzacija," na kratko pove Elmar Juchem, poznavalec življenja in dela Kurta Weilla, ki je konec septembra odkril partituro tega nemškega skladatelja, ki je veljala za ...
1

RTV v živo
11:55 Ugriznimo znanost: Oživljanje preteklosti, oddaja o znanosti
12:25 Čudovita Japonska: prefektura Ivate: Zabava v mrzli zimi, japonska nanizanka, 83/100
11:20 Halo TV: Bolezni žolčnika; gost: Aleksandar Gavrič, dr.med, spec. gastroenterolog
12:25 Nordijsko smučanje - svetovni pokal: smučarski teki, sprint, prenos iz Ruke
12:05 Na današnji dan
13:00 Danes do 13.00
Facebook