Kultura - Prosti čas - Moja generacija

Dubravka Tomšič Srebotnjak – "po najtežjih odlomkih z navidezno lahkotnostjo"

Po nedavnem nastopu v Teatru Colon, najpomembnejšem gledališču v Buenos Airesu, svetovno priznana slovenska pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak nadaljuje turnejo po Južni Ameriki.
1

Operna zvezda Diana Damrau na ljubljanski postojanki turneje

Ena izmed vodilnih sopranistk na svetu, Nemka Diana Damrau, se bo nocoj v okviru svoje evropske turneje ustavila tudi v Ljubljani.
2

Novo stopnišče do nadangela, ki bdi nad Piranom

Če ste se kdaj povzpeli na piranski zvonik, se najbrž spomnite majavih, škripajočih stopnic, ki človeka niso navdajale s pretiranim občutkom varnosti.

V prvi slovenski e-knjižnici 38 odstotkov izposoj več kot lani

Na platformi Biblos, prvi slovenski e-knjižnici in e-knjigarni, povezani tudi s slovenskimi splošnimi knjižnicami, ki jo je leta 2013 zastavila Založba Beletrina, sta i zposoja in kupovanje e-knjig ...
14

Zvezna dežela Koroška obogatila svoj arhiv Lipuševih del

Avstrijska zvezna dežela Koroška je pridobila del gradiva pisatelja Florjana Lipuša, ki je pred nekaj dnevi postal prvi slovenski prejemnik velike avstrijske državne nagrade.
2

Močna slovenska udeležba na letošnjem puljskem festivalu

Filmski festival v Pulju, osrednji hrvaški filmski festival, je v letošnjo 65. izdajo med 14. in 22. julijem uvrstil 13 slovenskih filmov oziroma filmov, nastalih s slovensko podporo.

Našli glineno ploščo z nemara najstarejšim znanim zapisom homerskega epa

Ekipa grških in nemških arheologov je naletela na pomembno odkritje, saj so na mestu starogrškega svetišča v Elidi na polotoku Peloponezu našli iz gline izdelano ploščo, na kateri je izpisanih 13 ...
11

Tudi Grossmannov festival gravža in groze letos v znamenju leta 1968

Ena od žanrskih stalnic in filmoljubskih poslastic vzhodne Slovenije je Grossmannov festival fantastičnega filma in vina.
4

Ukradeno dragoceno bodalo se je po več kot treh desetletjih vrnilo v Narodni muzej Slovenije

Da je v naših muzejih kdaj tudi nenačrtovano zelo pestro, priča zgodba bodala s konca starejše bronaste dobe, ki je bilo pred več kot tremi desetletji ukradeno s še nekaj drugimi eksponati.
7

Državna nagrada za Florjana Lipuša: "V Avstriji ima tudi drug jezik, ne le nemščina, svojo domovino kot literarni jezik."

Pisatelj iz avstrijske Koroške Florjan Lipuš je postal prvi Slovenec, ki je prejemnik velike avstrijske državne nagrade, na kar so se že odzvali številni kulturniki.
5

Umrl je Alojz Milič, dolgoletni član Slovenskega stalnega gledališča Trst

Poslovil se je dramski igralec Alojz Milič, dolgoletni član Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, ki je na tamkajšnjih deskah največkrat upodabljal like iz del Antona Pavloviča Čehova in Ivana ...

Zlati red za zasluge pianistki herojske moči Dubravki Tomšič Srebotnjak

Predsednik republike Borut Pahor je v veliki dvorani predsedniške palače z zlatim redom za zasluge za življenjsko delo odlikoval pianistko Dubravko Tomšič Srebotnjak.
13

Odkrili enega največjih sarkofagov v Aleksandriji, lastnik za zdaj še neznan

Egiptovski arheologi so na območju Aleksandrije v nedeljo odkrili grobnico z velikim granitnim sarkofagom, za katerega ocenjujejo, da izvira iz obdobja, ko je staremu Egiptu vladala ptolemajska ...
2

Roseanne razmišlja o vrnitvi na TV, ima že "ogromno ponudb"

Komičarki Roseanne, ki si je z rasističnim izpadom na Twitterju pred kratkim zapravila humoristično nanizanko, industrija očitno že ponuja odpustek.
4

Meditacija pod velikanskim pisanim drevesom na züriškem kolodvoru

Glavno železniško postajo v Zürichu zaseda instalacija brazilskega umetnika Ernesta Neta z naslovom GaiaMotherTree.
1

RTV v živo
20:00 Čez planke: Carigrad, ponovitev
20:55 Nočni receptor, britansko-ameriška nadaljevanka, 3/6, ponovitev
20:00 Alpski kvintet 50 let in Slovenski oktet 65 let, 2. del, ponovitev
21:15 Zvezdana: Odločitve, ponovitev
20:00 Kulturni fokus:
21:00 Poročila
Facebook