Kultura - Prosti čas - Moja generacija

Iztok Mlakar: Meja je v tem, da spoštuješ človeka, tudi če se z njim ne strinjaš

Pasijon navadno povezujemo s postom, žalostjo in trpljenjem.
3

Arturo Toscanini: življenje in mit "maestra assoluta"

Danes mineva 150 let od rojstva enega največjih glasbenikov poznega 19. in prve polovice 20. stoletja, italijanskega dirigenta Artura Toscaninija.
1

Rudi Škof: »Bosa noga je bil čevelj, ki se je obnavljal«

Kamniti kiparski izdelki po novomeških ulicah in vsakoletna snežena skulptura Primicove Julije ter pesnika Franceta Prešerna nas privedejo do hiše Rudija Škofa.

Zlomljena srca zaradi Chucka Berryja, "ampak 90 let ni slabo za rokenrol"

Smrt legende rokenrola Chucka Berryja je užalostila glasbeni svet. Poklon velikemu ustvarjalcu, ki je umrl v soboto, so izrekli številni kolegi, pridružili pa so se jim tudi politiki.
18

Fašistična arhitektura: devet obokov za devet črk priimka Mussolini, šest za ime Benito

Velja, da večno mesto obiskovalcem ponuja spomenike iz domala vseh obdobij zgodovine, zadnje veliko obdobje mestne arhitekture pa je znano kot fašistično dvajsetletje.
15

Foto: Izraelska shramba starodavnih dragocenosti prvič odprla vrata novinarjem

V Izraelu so prvič v zgodovini novinarjem pustili pokukati v depo, ki hrani nacionalne dragocenosti, številne izmed njih izhajajo iz obdobja zgodnjega krščanstva.
3

Glenn Close, strupena markiza iz Nevarnih razmerij, praznuje 70 let

Nedavno so krožila ugibanja, ali bo ameriška igralka Glenn Close pri 70 letih postala najstarejše dekle Jamesa Bonda, vendar se to do zdaj ni zgodilo … Nikoli ne reci nikoli.
8

Dunajski dečki pod Unescovo zaščito, konec marca v Sloveniji

Dunajske dečke so zaradi njihove 500-letne zborovske in izobraževalne tradicije uvrstili na Unescov seznam nematerialne kulturne dediščine Avstrije.
2

Spomin zemlje: ustvarjalni vrhunci Toneta Lapajneta

Otroška želja se je umetniku uresničila: sloves, ki si ga je prislužil s slikami in lastno tehnologijo, utemeljeno na zemlji, ki funkcionira kot barva in jo hkrati nadomešča, živi dalje in daje ...

"Ruska duša ne pozna kompromisa"

"Rusija je zelo razdeljena, kar se tiče mnenja o meni. Nekateri pravijo, da sem največji živeči pisatelj, drugi pa, da sem največji drekač," prostodušno izjavi Viktor Jerofejev, po (mednarodnem) ...
28

Zadnji film Orsona Wellesa bo po zaslugi Netflixa po 40 letih ugledal luč sveta

Ponudnik televizijskih vsebin Netflix je napovedal, da bo restavriral in dokončal zadnji film ameriškega igralca, režiserja in producenta Orsona Wellesa The Other Side of the Wind (Druga stran vetra).

300 let Marije Terezije, ki je v mladosti preplesala cele noči

S kar štirimi razstavami bo avstrijska prestolnica zaznamovala okrogla tri stoletja od rojstva Marije Terezije.
5

Hitlerjeva stvaritev oziroma "delo obupanca" prvič razkrita očem javnosti

Oljna slika, ki je delo nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja in je sicer v lasti nekega nemškega zbiratelja, je na razstavi z naslovom Umetnost in alienacija v Mestnem muzeju v mestecu Salo ob ...
7

V 78. letu se je poslovil pisatelj Robert James Waller

Avtor enega najbolj prodajanih romantičnih romanov, Mostovi Madisona (The Bridges of Madison County), Robert James Waller je umrl star 77 let.

Odlivanje smrti in vloga umetnika pri posredovanju sporne dediščine

V kontekstu muzealskih praks se že nekaj let govori o sporni dediščini - gre za tisto dediščino, ki predstavlja slabo vest preteklih muzealskih praks, zadeva pa se je pojavila hkrati s ...
1

RTV v živo
03:40 Info-kanal
05:55 Utrip
05:40 Glasbeni spoti, ponovitev
06:30 Otroški kanal
00:10 Nočni obisk:
01:00 Poročila
Facebook