Kultura - Prosti čas - Moja generacija

Opera pod zvezdami: arije se bodo razlegale čez mariborski Mestni park

Promenada Mestnega parka v Mariboru je ponovno prizorišče Operne noči s koncertom najlepših opernih arij v izvedbi Simfoničnega orkestra SNG Maribor in solistov mariborske Opere.
4

Kakšna je bila Plečnikova vizija za Ljubljanski grad?

Na Ljubljanskem gradu bodo v Kazematah odprli razstavo Plečnik nad mestom, ki bo predstavila uresničene in neuresničene načrte arhitekta Jožeta Plečnika na grajskem griču.
2

Umrl Roger Moore, tretji (in za številne najboljši) James Bond

V 90. letu je umrl britanski igralec Roger Moore, najbolj slaven po vlogi Jamesa Bonda, ki ga je upodobil v kar sedmih filmih.
72

V Kranju zrasla striparska zidna poslikava o kranjskih osvajalcih

Pred kranjsko knjižnico je na zidu zrasla nova poslikava, ki uprizarja strip o alternativni zgodovini Kranja.
10

Slovo snemalca Janeza Cimpermana

V 84. letu je umrl dolgoletni sodelavec TV Slovenija, snemalec Janez Cimperman, ki je bil svojemu delu predan z dušo in srcem.

Foto: Večni Salvador Dalí deli recepte za nesmrtnost

Katalonski umetnik Salvador Dalí je živel v soju žarometov, ustvarjal v osami ribiške vasice Port Lligat v Cadaquésu ter hrepenel po telesni in duhovni večnosti.
5

Mednarodni muzejski dan: hrami preteklosti odpirajo svoja vrata

Muzeji in spregledana preteklost: Nepovedano v muzejih je tema, s katero muzeji po svetu ob mednarodnem muzejskem dnevu, ki ga zaznamujemo že od leta 1977, vabijo med svoje zbirke.

Picassova Sedeča ženska v modri obleki za 45 milijonov dolarjev k novemu lastniku

Sedeča ženska v modri obleki oziroma leta 1939 ovekovečena Dora Maar, muza Pabla Picassa, je bila prodana na dražbi hiše Christie's v New Yorku za 45 milijonov dolarjev (dobrih 40 milijonov evrov).

"K likovnemu ustvarjanju se večina vrne v zreli dobi."

Pred dobrimi 30 leti je bila v letnem programu javnega sklada za kulturne dejavnosti ena sama likovna kolonija in vsako drugo leto ena t. i.
2

Pljusk jugoslovanskega črnega vala: retrospektiva Mladomirja Puriše Đorđevića

" Ko sem šel skozi življenje, sem nenadoma v groznem montažnem rezu vstopil v vojno; s svojimi očmi gledam vojno, čeprav v njej zares ne sodelujem, nisem pripadnik stranke, ne odzivam se z vstajo. A ...

Foto: Pol stoletja Pink Floydov ... in učitelj še zmeraj terorizira učence

V Londonu je vse nared za odprtje velike retrospektive Pink Floyd , naslovljene Their Mortal Remains , ki je pod streho muzeja Victoria & Albert ujela polstoletno ustvarjanje te britanske zasedbe.
24

Prihaja pojoči Deseti brat: romantična opera s spevnimi arijami

Že leta 1951 je nastala opera v treh dejanjih po romanu Josipa Jurčiča Deseti brat , novembra pa bo nova različica krstno izvedena na odru novomeškega Kulturnega centra Janeza Trdine.

Ali še drži, da stradivarke zvenijo bolje od sodobnejših violin?

Raziskovalci so se odločili razčistiti, ali danes še velja, da se slavne violine italijanskega izdelovalca Antonia Stradivarija ponašajo z boljšim zvenom kot njihove sodobne "kolegice".
11

Nagradna igra: Potegujte se za knjižno uspešnico o zlatih letih

V sodelovanju z Mladinsko knjigo podarjamo knjižno uspešnico Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 83 let in 1/4. "Če se ima človek česa veseliti, to krepi tudi veselje do življenja."

Vrata odpira Cankarjeva spominska hiša na klancu, eden izmed poklonov obletnici njegovega rojstva

Mineva 141 let od rojstva začetnika in osrednjega književnika slovenske moderne Ivana Cankarja, čemur se bodo med drugim poklonili v ljubljanskem Cankarjevem domu, spomnili se ga bodo tudi na Vrhniki.
1

RTV v živo
02:05 Info-kanal
05:55 Utrip
01:05 Zabavni kanal
06:30 Otroški kanal
02:15 Med štirimi stenami, ponovitev
03:00 Poročila
Facebook