Luka Dončić je v vse boljši formi. Foto: Reuters
Luka Dončić je v vse boljši formi. Foto: Reuters

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši vprašanji o košarki. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1874. Zdi se, da se Luka Dončić v Ligi NBA vendarle prebuja. Ali se to odraža tudi pri statistiki točk?
Klemen Perdih

Luka Dončić igra v svoji četrti sezoni Lige NBA. Njegovo letošnje povprečje znaša 25,1 točke in je malo nižje, kot so bile številke v njegovih prvih dveh sezonah.

SezonaŠtevilo odigranih tekemPovprečje
2018/20197221,2
2019/20206128,8
2020/20216627,7
2021/20223025,1
Skupaj22925,6

Analiziral sem vsa njegova mesečna povprečja in jih primerjal. Sprva sem jih nameraval primerjati po mesecih (se pravi vsa povprečja po oktobru, novembru ...), a tega nisem storil, ker je ravno v času njegove kariere precej vplivala pandemija koronavirusa, ki je prekinila njegovo drugo sezono v marcu, začetek tretje pa premaknila na december. Zato spodnja infografika predstavlja mesec vsake sezone. Prvi mesec običajno pomeni oktober, v lanski sezoni pa december. Če je stolpec pozitiven, pomeni, da je tisti mesec dosegel toliko točk nad svojim povprečjem tiste sezone. V svojem prvem mesecu v tej ligi je dosegal po 19,6 točke, v celotni prvi sezoni pa 21,2 točke, zato ima stolpec za 1. mesec sezone 2018/2019 vrednost –1,6 (se pravi 19,6–21,2) in tako naprej ...

Naslov infografike: Luka Dončić po mesecih

Kot kaže graf, Dončić vsako sezono začne praviloma z najnižjim povprečjem te sezone, nato pa v drugi sezoni že navije obrate. Večji padec je bil le še v lanski zadnji sezoni, ko se je Dallas že pripravljal na končnico, njegovo mesto pa je bilo več ali manj že znano.

Stolpci za letošnjo sezono se bodo seveda še spreminjali, ker se bo (skoraj zagotovo vsaj minimalno) spremenilo njegovo povprečje do konca sezone.

1875. V katerem delu sezone pa doseže največ trojnih dvojčkov?
Klemen Perdih

Po zgoraj opisanem principu sem vse sezone razdelil po mesecih.

Naslov infografike: Luka Dončić trojni dvojčki

Luka Dončić v prvih mesecih zbere najmanj trojnih dvojčkov (do zdaj je le enega), nato pa sledi prava eksplozija v drugem in četrtem mesecu, ko ta številka res narase. Zanimivo, enak trend je bil tudi letos, ko je novembra (2. mesec te sezone) zbral dva trojna dvojčka, januarja (4. mesec) pa tri. Število trojnih dvojčkov ob koncu rednega dela sezone spet upade. Ena od interpretacij bi bila, da je morda takrat vse bolj v ospredju lov na pozicije v končnici in malo manj osebna statistika.