Gre za eno redkih še ohranjenih pastirskih naselij v Evropi, ki s svojo posebnostjo privablja mnogo turistov. Znana je po specifični arhitekturi, po kateri takoj prepoznamo ta prelepi kotiček Slovenije.

S svojimi znamenitostmi je za obiskovalce atraktivna vse leto

Velika planina ima prav poseben simbol. Predstavljajo ga tipične pastirske koče, pokrite s smrekovimi skodlami oz. 'šinkelni', ki jih pastirji naselijo v času paše od junija pa vse do septembra. V tem obdobju lahko pri pastirjih poskusite domače mlečne izdelke; posebej znan

je velikoplaninski sir 'trnič' z značilno hruškasto obliko. Zanj velja izročilo, da so ga nekoč pastirji po koncu paše podarili svojim izbrankam in če je ta sir sprejela, je s tem sprejela njegov izkaz ljubezni.

Poleg mlečnih dobrot je na voljo še mnogo okusnih domačih jedi, ki jih lahko poskusite v Gostilni Zeleni Rob, obiščete Okrepčevalnico Skodla ali pa Gostilno Pod Žičnico. V vseh vas bodo toplo sprejeli v planinskem slogu, vi pa si boste odpočili telo in duha ob pogledu na prekrasno pokrajino.

Pester izbor poletnih aktivnosti

Foto: Spletni partner d.o.o.
Foto: Spletni partner d.o.o.

V poletnem obdobju se odpravite na pohode v različne smeri in si hkrati ogledate tudi naravne in kulturne znamenitosti, ki jih Velika planina ponuja. Poskrbite, da bo v času vašega obiska vremenska napoved dobra, saj bo tako vaše doživetje na tej prekrasni planini bistveno boljše. Do Velike planine lahko dostopate peš ali si del poti skrajšate s prevozom z nihalko - lahko pa vam je omenjena pot le izhodišče za obisk višjih vrhov v Kamniško-Savinjskih Alpah.
Kolesarski navdušenci imate možnost vožnje po označenih gozdnih poteh in kamnitih cestah, ki so dolge povprečno 25 kilometrov in se končajo na različnih destinacijah.

V poletni sezoni imajo obiskovalci ob sobotah možnost vodenega ogleda. Velika planina namreč skriva mnogo znamenitosti, vrednih ogleda; pot se začne na zgornji postaji sedežnice. Ogled traja približno tri ure in se zaključi v Gostilni Zeleni rob. V ogled je vključen tudi ogled posebnosti – jame Veternice ter Preskarjevega muzeja.

Zimsko obdobje izkoristite za idilično doživetje v objemu planine

Velika planina pozimi ponuja poseben prizor; pastirske koče, prekrite s snežno odejo, in mirna, lesketajoča se narava so prava paša za dušo in oči. Prav tako se lahko na poti okrepčate v planinskih domovih.

Na Veliki planini pozimi obratujejo tri smučarske naprave, če je za smučanje dovolj naravnega snega. Posebej zanimiva aktivnost je možnost nočnega sankanja, otroci lahko obiščejo otroški zimski park. Za še bolj avanturistične obiskovalce je ob zadostni količini snega urejena proga za tek na smučah, krpljanje pa je odlično za tiste, ki radi raziskujejo lepote narave izven običajnih poti.

Velika planina – raj za obiskovalce

Foto: Spletni partner d.o.o.
Foto: Spletni partner d.o.o.

V zadnjem obdobju se je precej razvila turistična ponudba za obiskovalce, ki si želijo preživeti v neokrnjeni naravi kakšen dan dlje. To ni prav nič presenetljivo, saj Velika planina sodi med lepote Slovenije, ki so obiskovalcem najbolj privlačne. Del planine krasijo koče, ki imajo podobo običajnih pastirskih hiš, v notranjosti pa se skriva udobje, prilagojeno turističnim obiskovalcem. Koče lahko najamete za več dni in v tem času dodobra doživite idilo Velike planine v katerem koli delu leta. Svetujemo vam, da se pred obiskom Velike planine vedno preveri vremenska napoved, saj vam lahko slabo vreme hitro pokvari vaše doživetje.

Tik ob nihalki se nahaja Kamp Alpe, kjer je možnosti za bivanje še več, ponujajo namreč oddih v glamping hiškah, v šotorih ali v avto kampih. Velika planina se nahaja v neposredni bližini, hkrati pa ste od Ljubljane oddaljeni le 35 km.

Katere so turistične znamenitosti, ki jih ponuja Velika planina?

Kapela Marije Snežne

Kapela je bila požgana v 2. svetovni vojni, ponovno pa so jo postavili na pobudo pastirjev leta 1988. V poletni sezoni svete maše tam potekajo vsako nedeljo, posebno doživetje pa je polnočna maša na božični večer, ki jo vsako leto obišče mnogo pohodnikov.

Jama Veternica

Gre za naravno znamenitost planine, ki je globoka le devet metrov in sestavljena iz dveh manjših jam. Posebnost jame so zaplate snega, ki jih najdemo tam tudi v poletnih mesecih. Po pripovedkah pastirjev naj bi jama v preteklosti predstavljala zatočišče za divje može.

Kamniška murka

Nežna vijoličasta cvetlica raste na območju Velike planine v juniju in je uvrščena na Rdeči seznam ogroženih rastlin. K ohranitvi pravljične podobe za naslednje generacije lahko največ pripomoremo prav obiskovalci; cvetlic ne trgamo, prav tako pa ne motimo živali, ne hodimo izven urejenih poti in ne puščamo za sabo nobenih odpadkov.

Preskarjev muzej

Odprt je vsak dan v pašni sezoni in prepoznaven že na daleč. Tako kot kapelica je bila prvotna koča požgana v 2. svetovni vojni, leta 1945 pa ponovno postavljena v originalni obliki. Ravno s svojo posebno ovalno obliko, sivo barvo in majhnostjo izstopa med ostalimi pastirskimi kočami. Tam lahko vidite tudi posebnost, ki jo ponuja Velika planina - primerek sira 'trniča'.

Do spodnje postaje nihalke, ki pelje na Veliko planino, lahko dostopate iz smeri Kamnika, iz Maribora ali Ljubljane. Do tja je mogoč tudi avtobusni prevoz. Po vzponu z nihalko pa vas pot vodi do vrha planine in nato do vseh znamenitosti ter pastirskega naselja.

Velika Planina je torej krasna destinacija za enodnevni ali večdnevni izlet za celotno družino. Še več idej za izlete po Sloveniji pa poiščite na portalu Lepote Slovenije, kjer boste našli veliko navdiha in novih kotičkov za raziskovanje – sami, v dvoje ali pa v skupini.