Predsedniške volitve 2012
Danilo Türk
Danilo Türk se poteguje za drugi mandat predsednika države. Foto: BoBo
       Zaslužimo si državo, v kateri bodo človekove pravice v polni meri spoštovane, kjer bodo v polni meri veljali solidarnost, občutek za sočloveka, empatija. Kjer bo pravna država, kjer bo vladavina prava nekaj veljala, kjer jo bomo vsi spoštovali. In tako državo bomo tudi imeli. Danes je še nimamo.       
 Danilo Türk ob začetku (druge) volilne kampanje
Jurij Gustinčič in Danilo Türk
Danilo Türk si je kritike prislužil z odlikovanjem Tomaža Ertla. Podeljevanje odlikovanj je sicer v pristojnosti predsednika republike in je njegova odločitev. Nedavno je z redom za zasluge odlikoval legendarnega novinarja Jurija Gustinčiča. Foto: BoBo
Vložitev predsedniške kandidature Danila Türka
Za 5.000 podpisov, ki so potrebni za vložitev kandidature, je kazalo, da jih je zbral "mimogrede". Kandidaturo je vložil prvi. Foto: BoBo

Dodaj v

Danilo Türk: predsedniški diplomat, diplomatski predsednik

Türk se poteguje za drugi mandat
18. oktober 2012 ob 14:42
Ljubljana - MMC RTV SLO

Danilo Türk je na mesto predsednika države prišel z mednarodnega diplomatskega parketa, kjer je v Združenih narodih delal kot pomočnik takratnega prvega moža ZN-a.

Doktor prava se je na začetku kariere posvetil predvsem proučevanju problematike manjšin in človekovih pravic in delal kot predsednik komisije za manjšinska in izseljenska vprašanja SZDL-ja. Kariero je nadaljeval na ljubljanski pravni fakulteti, po razglasitvi samostojnosti Slovenije pa se je dejavno vključil v mlado nastajajočo slovensko diplomacijo in že julija in avgusta 1991 v Ženevi neformalno, a s pooblastilom zunanjega ministra, še nepriznano Slovenijo predstavljal v stikih s predstavniki OZN-a, KVSE-ja in Sveta Evrope. Napisal je več osnutkov memorandumov Republike Slovenije za t. i. Banditerjevo komisijo, ki so pripomogli k ugotovitvi komisije o razpadu Jugoslavije in nastanku njenih naslednic kot samostojnih držav.

Prvi slovenski veleposlanik v OZN-u
Leta 1992 je postal prvi slovenski veleposlanik pri Organizaciji združenih narodov, po uspešno opravljenem mandatu pa ga je k sodelovanju povabil takratni generalni sekretar OZN-a Kofi Annan. Türk je več kot pet let opravljal delo Annanovega pomočnika za politične zadeve, po skoraj 13 letih pa se je vrnil v Slovenijo in nadaljeval delo na pravni fakulteti. Türk je novembra 2007 na predsedniških volitvah v drugem krogu močno premagal protikandidata Alojza Peterleta in postal tretji predsednik samostojne Slovenije.

Inavguracijski govor Danila Türka
Državni zbor RS, 22. december 2007


Preživel poskus ustavne obtožbe

Tudi Türkovo predsedovanje so zaznamovali konflikti s parlamentom, ki so v obdobju Pahorjeve vlade (SD je podprl Türkovo kandidaturo) prihajali iz opozicije, predvsem iz Janševega SDS-a. Nesoglasja so privedla do tega, da se je moral Türk spoprijeti z grožnjo ustavne obtožbe, kar je bilo prvič v zgodovini samostojne Slovenije. Na tapeti je bila Türkova odločitev, da z državnim odlikovanjem počasti Tomaža Ertla, kar je bila za nekatere slaba, za druge pa celo škandalozna odločitev. Türk je pojasnjeval, da je Ertla odlikoval zaradi zaslug pri policijski akciji Sever v času osamosvajanja, opozicija pa je opozarjala, da je prav Ertl, kot nekdanji vodilni na področju notranjih zadev nekdanje države, kriv za aretacije četverice JBTZ. Ker Türk odlikovanja ni želel umakniti, sta SDS in SLS v parlament vložila predlog ustavne obtožbe predsednika, ki pa med poslanci ni dobil podpore.

Drugorazredne izjave in ponarejeni dokumenti
A "vojna" se je nadaljevala, med drugim z očitki o razsipnosti predsedniškega urada, pri čemer je opozicija kazala na porabo sredstev za letalske vozovnice za pot v BiH, negospodarno ravnanje pa je ugotovila tudi protikorupcijska komisija. Posebej je odmevala njegova izjava o "drugorazredni temi", ko na dan žena ni želel komentirati povojnih pobojev, ki so v ospredje pozornosti javnosti prišli z razkritjem žrtev pobojev v Barbarinem rovu.

Opozicija je tudi razkrivala dokumente, ki naj bi dokazovali, da je Türk v času, ko je vodil komisijo za manjšine pri takratnem SZDL-ju, poznal ozadje bombnega napada v Velikovcu. Türk je to zanikal, hkrati pa se je izkazalo, da je dokument, s katerim je "mahal" SDS, "zlepljen" iz več dokumentov. SDS se je očitkov o ponarejanju dokumentov branil z Janševo izjavo, da je bil "vrstni red dokumentov morda drugačen".

Da nesimpatij med Türkom in Janšo ne bo mogoče zgladiti, so pokazali tudi odzivi iz Türkovega kabineta, da Janša v "svoji znani destruktivni maniri nadaljuje z lažnivimi obtožbami zoper predsednika republike", in da "pred resnico beži v laži in podtikanja". SDS se je zaradi ponarejenih dokumentov sicer opravičil bralcem svoje spletne strani, ne pa tudi predsedniku države.

Zapleti z veleposlaniki
Med odmevnimi Türkovimi potezami je bila tudi odločitev, da ne bo podpisal imenovanj za nove veleposlanike, ki jih je tik pred iztekom mandata imenovala Janševa vlada. Sporen se mu je zdel Dimitrij Rupel, ki naj bi Slovenijo predstavljal na Dunaju, za katerega je dejal, da mu ne zaupa, njegovo komuniciranje prek spletne strani MZZ-ja (Rupel je bil takrat zunanji minister) pa je označil za nedostojno. Türk se je javnosti zameril tudi takrat, ko je to, da je Gregor Golobič (Zares) zamolčal lastništvo v podjetju Ultra, označil za napako, za katero se je Golobič pač opravičil.

(ne)dovolj priljubljen?
Türku ni uspelo ostati tretji predsednik samostojne Slovenije, saj ga je premagal Borut Pahor. Do volitev je veljal za enega najbolj priljubljenih politikov v državi, čeprav Kučanove priljubljenosti ni nikoli dosegel. Njegovi spori z Janševim SDS-om (pa naj je ta v poziciji ali opoziciji) pa morda spominjajo na prav tako ostre izmenjave mnenj in stališč na relaciji Janša-Drnovšek.

Türk je tudi drugič kandidiral kot neodvisni kandidat s podporo volivcev (5.000 podpisov je zbral prvi in tudi prvi vložil kandidaturo), a ga je podpora Janeza Stanovnika (ZZB za vrednote NOB-ja) in Pozitivne Slovenije po mnenju nasprotnikov postavila na skrajno politično levico. Hkrati pa mu je podporo izrekel tudi DeSUS. Türku je med kampanjo podpora upadla, na volitvah pa ga je premagal Borut Pahor.

A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
stewie
# 18.10.2012 ob 15:24
Lahko bi vedel, da novi predsednik zapriseže šele kak mesec po izvolitvi, torej tudi če ga Pahor premaga (Zver itak nima šans), bo ostal predsednik od danes dalje vsaj še dva meseca.
Tipično znanje za nasprotnike sedanjega predsednika, ki bi ga itak najraje odstavili kar prek ulice. Žalostno je le, da imajo tudi taki osebki, ki so polnoletni, volilno pravico, glede na to, kako lahko jih je zavesti.
Hudinjčan
# 23.11.2012 ob 21:08
Cvetke:
-huda jama,
-Bosna 90.000€,
-protakularni moderci in gate,
-levičar,
-oholost,
-itd...
ivod
# 19.10.2012 ob 09:45
Bolek uporablja nemško tipkovnico ...
ja, zanimiva tvoja interpretacija :) ... ji sam verjameš ?:)
Mindmaster
# 18.10.2012 ob 15:45
Posebej je odmevala njegova izjava o "drugorazredni temi", ko na dan žena ni želel komentirati povojnih pobojev, ki so v ospredje pozornosti javnosti prišli z razkritjem žrtev pobojev v Barbarinem rovu.

Tu se vidi, kako škodoželjni so politiki tranzicijske desnice in tepci, ki jim verjamejo. Komur so bolj pomembne 60 let stare kosti od pravic žensk v današnjem svetu, v glavi nima vseh kolesc na pravem mestu.
Rdeči valjar
# 18.10.2012 ob 15:02
Vsekakor prvorazredni in zelo spoštovani zdajšnji ter bodoči predsednik!
Jožeine
# 22.12.2012 ob 13:59
Zapomnili si ga bomo po drugorazrednosti in veliki količini brezplodnega, ne konstruktivnega besedičenja in temu, da je sprl celotno Slovenijo, ker se ni znal biti vse-slovenski predsednik ampak vrhovni predstavnik PS, Zares, LDS ipd. strank, ki pa so že odšle s svojimi turbo-kapitalističnimi idejami na odpad slovenske zgodovine oz. bodo tam vsak čas.
Hudinjčan
# 23.11.2012 ob 21:11
"bolek"
Kaj piješ? Dam ti za pijačo.
vojnaslo91
# 22.10.2012 ob 20:05
Pogledi Slovenije:

89.100 €
vojnaslo91
# 22.10.2012 ob 19:57
Bivši uporabnik
# 18.10.2012 ob 21:47
bolek, tarejo te težave s slovnico. Predlogi, sičniki, šumniki... A vam ni izseljeniški matici v Argentini Ludamila podarila računalnikov s slovensko tipkovnico?
Ddovani
# 18.10.2012 ob 15:16
Samo še en mesec in nikoli več!
vojnaslo91
# 22.10.2012 ob 20:24
Zakon o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike
(ZZPOFPR)
Ljubljana, 14. februar 2003
(Uradni list RS, št. 15/2003)
1. SPLOŠNE DOLOČBE

4. člen

Sredstva za delo predsednika republike in urada predsednika republike se določijo v državnem proračunu na predlog predsednika republike.

O porabi sredstev iz prejšnjega odstavka odloča predsednik republike.

Nadzor nad uporabo sredstev iz prvega odstavka tega člena opravlja računsko sodišče.
-------------------------------------------------------------------------------
8888 mesija 09.04.2012 19:14

"Pri tem pa bode v oči, da o socialni pravičnosti govori predsednik republike Danilo Türk, ki si je ob začetku krize za dvodnevni obisk v BiH najel letalo, za katerega smo davkoplačevalci plačali 90 tisoč evrov; prav tako si je predlanskim na stroške davkoplačevalcev najel letalo iz Londona v Oxford (razdalja z avtom je okoli sto kilometrov), kjer je predaval na LSE, in to prav v času, ko je tam študirala tudi njegova hči, danes sicer zaposlena v javnem zavodu Ljubljanski grad; ali da se po Sloveniji prevaža v skupini prestižnih in požrešnih limuzin in terencev; ali da je z njegovim prizadevanjem Vasilka Sancin članica slovenske arbitražne ekipe pri vprašanju meje s Hrvaško in ima pogodbo z ministrstvom za zunanje zadeve."
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Bolek
# 18.10.2012 ob 17:47
Dr. Danilo Türk se je za casa osamosvajanja Slovenije skrival po inozemstvu in potoval s jugoslovanskim potnim listom se dolgo potem, ko je bila Slovenija ze samostojna. Poleg tega pa skriva svoje clanstvo v Komunisticni Partiji, zamegljuje svoje delovanje v aparatu komunisticne oblasti in govori, da ni strankarski kandidat, ceprav je jasno, da je kandidat PS, Kucana in Stanovnika. To je neposteno, neiskreno in nehigijenicno!
Ni primeren za predsednika.
JACIJA
# 27.10.2012 ob 13:07
Upam da zmaga g. Danilo Türk :)
Nena Sitna
# 18.10.2012 ob 14:50
Ali predsedniški diplomat ali diplomatski predsednik ?

Vsekakor drugorazredni.
Videonovice
Pahorja čaka izpolnitev obljub 00:02:39, 03.12.2012
Kandidata na voliščih 00:01:56, 02.12.2012
Iz volilnega štaba Danila Türka 00:02:32, 02.12.2012
Na voliščih tudi politični vrh 00:01:57, 02.12.2012
O delu volilnih komisij 00:02:34, 01.12.2012
Volilno varčevanje 00:03:38, 01.12.2012
Sklepno predsedniško soočenje 00:51:02, 01.12.2012
Analiza soočenja v Odmevih 00:11:27, 01.12.2012
Radijsko soočenje Pahor - Türk 00:50:00, 28.11.2012
Nekdaj zaveznika zdaj nasprotnika 00:02:09, 25.11.2012
Türk in Pahor o lačnih otrocih 00:02:28, 25.11.2012
Pahor gradil most na Koroškem 00:02:21, 24.11.2012
Predsedniška kandidata o DDV-ju 00:02:03, 23.11.2012
Pahor v Ložu, Türk v Mariboru 00:03:14, 22.11.2012
Türk v Mariboru 00:01:30, 21.11.2012
Pahor in Kosorjeva na FDV 00:01:47, 21.11.2012
Analiza uvodnega soočenja 00:12:56, 20.11.2012
Pahorjeva priljubljenost narašča 00:00:35, 19.11.2012