Grims je predstavil mnenja dveh evropskih politikov in pravnikov. Foto: RTV SLO
Grims je predstavil mnenja dveh evropskih politikov in pravnikov. Foto: RTV SLO
Jože Tanko
Tanko trdi, da je informativnih oddaj za polovico manj kot v zahodnih demokracijah. Foto: RTV SLO

Vodja poslanske skupine Evropske ljudske stranke in Evropskih demokratov ter predsednik Evropske ljudske stranke po Grimsovih besedah opozarjata na ustavnopravni vidik vladnega zakona, ki odpravlja nasprotja z ustavo starega.

Tanko: Premalo informativnega programa
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko pa meni, da na RTV-ju primanjkuje informativnih vsebin. Po njegovih besedah ugotovitve primerjave kažejo, da je delež informativnih vsebin na slovenski televiziji daleč od deleža v nekaterih državah v EU-ju. Kot primer je navedel Irsko, kjer naj bi bilo informativnih vsebin kar 14 odstotkov, v Sloveniji pa znaša ta delež le štiri odstotke.

Po njegovem mnenju je v Sloveniji delež informativnih vsebin najmanj dvakrat manjši kot v razvitih evropskih demokracijah. Opozoril je tudi na večanje deleža ponovljenih oddaj.

Po Tankovem prepričanju podpora novemu zakonu pomeni podporo tudi zaposlenim novinarjem na RTV Slovenija, sestavi novih organov, prek katerih bodo gledalci dobili nove in predvsem take vsebine, kot si jih želijo.

V SDS-u pojasnjujejo, da so podatki vzeti iz Strategije RTVS z dne 25. maja 2004 in sicer iz tabele z naslovom struktura nacionalnih televizijskih programov javnih RTV. Tam je razvidno, da je delež informativnih oddaj v Sloveniji le štiriodstoten, ob čemer ima manjši delež le še Hrvaška s tremi odstotki.