Volivci, ki bodo na dan referenduma v tujini, bodo lahko glasovali na določenih diplomatsko-konzularnih predstavništvih Republike Slovenije ali po pošti. Foto: RTV SLO
Volivci, ki bodo na dan referenduma v tujini, bodo lahko glasovali na določenih diplomatsko-konzularnih predstavništvih Republike Slovenije ali po pošti. Foto: RTV SLO

Referendum bo potekal 25. septembra od 7. do 19. ure, glasovali pa bodo lahko vsi državljani Republike Slovenije, ki bodo najpozneje ta dan dopolnili 18 let starosti.

Volivci, ki želijo glasovati po pošti, so morali to sporočiti okrajni volilni komisiji v nedeljo do polnoči. Po pošti lahko glasujejo le tisti, ki bodo na dan glasovanja na zdravljenju v bolnišnici ali zdravilišču, v zaporu, v domu za ostarele ali na služenju vojaškega roka.

Pri ugotavljanju izida glasovanja se bodo upoštevale le tiste glasovnice, ki bodo prispele na okrajno volilno komisijo do ponedeljka, 26. septembra, do 12. ure.

Republiška volilna komisija Slovenska 54, 1000 Ljubljana Tel: (01) 43-22-002
Fax: (01) 43-31-269
www.rvk.si

Predčasno glasovanje
Predčasno glasovanje bo potekalo v torek, sredo in četrtek, in sicer med 9. in 17. uro na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije. Za sedež okrajne volilne komisije se praviloma šteje sedež upravne enote, kjer posluje komisija.

Tisti volivci, ki zaradi bolezni ne bodo mogli osebno priti na volišča in želijo svoj glas oddati na domu, morajo to najpozneje do 22. septembra sporočiti okrajni volilni komisiji.

Volišča bodo odprta na naslednjih diplomatsko-konzularnih predstavništvih Republike Slovenije: Buenos Aires, Canberra, Dunaj, Celovec, Bruselj, Sarajevo, Praga, Podgorica, Köbenhavn, Pariz, Atene, Zagreb, Rim, Vatikan, Trst, Tokio, Ottawa, Toronto, Budimpešta, Skopje, Varšava, Moskva, Bratislava, Madrid, Stockholm, Bern, London, Washington, New York, Berlin, München, Beograd, Haag.
Glasovanje v tujini
Volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo na dan referenduma v tujini, lahko glasujejo na določenih diplomatsko-konzularnih predstavništvih Republike Slovenije ali po pošti, če so to namero najpozneje do 10. septembra sporočili Republiški volilni komisiji.

Slovenski državljani s stalnim prebivališčem v tujini bodo lahko prav tako glasovali na določenih diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Glasovanje bo potekalo na dan referenduma od 9. do 17. ure po krajevnem času. Če pa želijo glasovati na območju Slovenije ali po pošti, so to morali najpozneje do 10. septembra sporočiti Republiški volilni komisiji.

Pri ugotavljanju izidov po pošti iz tujine se bodo upoštevale glasovnice, ki bodo prispele na okrajno ali republiško volilno komisijo do petka, 30. septembra 2005, do 12.00 ure.

Podrobnejša navodila in vse potrebne obrazce najdete na spletni strani Republiške volilne komisije.