Na Danskem ima kulturni minister velike pristojnosti pri imenovanju članov odbora. Foto: TV 2/Danmark
Na Danskem ima kulturni minister velike pristojnosti pri imenovanju članov odbora. Foto: TV 2/Danmark

Osem jih neposredno imenuje minister za kulturo, preostali član pa je zastopnik zaposlenih. Člani odbora naj bi bili izkušeni posamezniki iz medijskega, kulturnega, upravnega in gospodarskega sveta. Poslanci v parlamentu ne morejo biti imenovani v odbor.

Odbor ima vrhovno izvršno oblast in je odgovoren za pripravo programskih smernic. Imenuje tudi izvršnega direktorja in druge člane upravnega odbora.

Izvršni direktor je odgovoren za vodenje programa in administrativno in finančno vodenje servisa.

Priprava statuta je v pristojnosti kulturnega ministra, ki tudi potrjuje letno poročilo delovanja televizije. Vprašanja v povezavi z novinarsko etiko in pravico do odgovora obravnava medijski svet.

Radijski del danskega modela je podobno urejen, le da Danski radio vodi odbor desetih članov, od katerih jih ministrstvo za kulturo predlaga tri, med njimi tudi predsednika odbora. Šest članov nominira parlament, enega člana pa zaposleni. Člani odbora naj bi bili izkušeni posamezniki iz medijskega, kulturnega, upravnega in gospodarskega sveta.

Radijski odbor imenuje generalnega direktorja, katerega pristojnosti so podobne kot pri izvršnem direktorju na televiziji. Tudi radijski statut pripravi minister za kulturo.