Tudi glede BBC-ja so se v preteklosti že vneli ostri spopadi glede domnevnega vtikanja v neodvisnost. Foto: EPA
Tudi glede BBC-ja so se v preteklosti že vneli ostri spopadi glede domnevnega vtikanja v neodvisnost. Foto: EPA

Slednja priznava uredniško neodvisnost BBC-ja. BBC vodi 12 guvernerjev, ki skrbijo, da je "korporacija" vodena v skladu z interesi gledalcev in poslušalcev.

Guvernerje imenuje kraljica na predlog vladnih ministrstev; funkcije ne opravljajo poklicno, vsi so zelo izkušeni in uveljavljeni ljudje. Med njimi so tudi narodni guvernerji za Škotsko, Wales in Severno Irsko.

Guvernerji potrjujejo strategijo BBC-ja in nadzorujejo njegovo delo. V njihovi pristojnosti je imenovanje generalnega direktorja, s katerim enkrat na leto skupaj sprejmejo letne cilje za prihodnje leto in določijo letni proračun.

Generalni direktor je na čelu izvršnega odbora. V njegovih rokah je tako programsko vodenje kot tudi poslovanje družbe.

Tudi člane izvršnega odbora, sicer direktorje posameznih sektorjev, imenuje svet guvernerjev. Njihova naloga je priprava strategij, s katerimi bi BBC dosegel zastavljene cilje.

Poleg tega obstajajo tudi regionalni sveti Walesa, Škotske in Severne Irske. Mišljeni so kot svetovalna telesa za zagotavljanje javnega interesa, saj regionalni guvernerji člane svetov imenujejo na predlog reprezentativnih inštitucij s področja npr. kulture in religije. Javni interes se izkazuje tudi znotraj t. i. angleških svetov, ki so mišljeni kot lokalni regionalni sveti, sestavljeni iz članov, ki so izbrani na podlagi "osebnih vrlin in predstavljajo širšo javnost".