Če bi bil referendum jutri, bi volivci zavrnili zakon o RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
Če bi bil referendum jutri, bi volivci zavrnili zakon o RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
Grafična porazdelitev volivcev glede na udeležbo na referendumu
Največji odsotek volivcev se referenduma ne bo udeležil. Foto: RTV SLO

Raziskava, ki jo je Cati opravil za RTV Slovenija, ugotavlja, da bi proti zakonu o RTV Slovenija glasovalo 24,2 odstotka, podprlo bi ga 21,4 odstotka anketiranih. 54 odstotkov izmed 487 vprašanih je še neopredeljenih.

Zakon podpira največ tistih, ki so jim bližje vladne stranke, takih je 35 odstotkov, 17 odstotkov zagovornikov zakona pa podpira opozicijo.

Manj kot petina zagotovo na referendum
Anketa je pokazala še, da se bo referenduma zagotovo udeležilo 17,3 odstotka volivcev, 31,5 odstotka pa zagotovo ne. Verjetno se referenduma ne bo udeležilo 25,5 odstotka vprašanih, verjetno pa se bo na volišča odpravilo 18 odstotkov vprašanih. Delež tistih, ki bi se zagotovo udeležili referenduma, pa je višji med tistimi, ki so jim bližje vladne stranke ali pa ne podpirajo nobene stranke.

Med nasprotniki zakona jih je 46 odstotkov bliže opozicijskim strankam, 17 odstotkov pa jih podpira vladne stranke. Izmed strankarsko neopredeljenih volivcev jih 70 odstotkov še ne ve, kako bodo glasovali. Izmed tistih, ki so bližje vladnim strankam, jih je še 48 odstotkov neopredeljenih, izmed tistih, ki podpirajo opozicijske stranke, pa je neopredeljenih 37 odstotkov.

Vladne stranke v prednosti
Na vprašanje, katerim strankam so anketiranci najbolj naklonjeni, sta dobri dve tretjini odgovorili, da so jim bližje vladne stranke, opozicijskim strankam je bolj naklonjena četrtina vprašanih, več kot tretjina pa je neopredeljenih.