Sotočja 11.1.2016 - 70-let slovenskega sporeda avstrijske javne RTV

Foto: Davor Lonzarič


Slovenski spored ORF v svojem bogatem arhivu hrani tudi spomine Helmuta Hartmana, pionirja slovenskega radija na Koroškem in dolgoletnega vodjo Slovenskega oddelka koroškega radia, ki je na Koroško prišel kot borec 8. angleške armade. Nekaj mesecev po koncu vojne so mu ponudili pripravo slovenskega radijskega programa in že mesec pozneje je imel prvi nastop v Borovljah:

"Dvorana je bila polna in ko se je oglasila slovenska beseda, so začeli ljudje ploskati. No, sem rekel, začelo se je že dobro. Tremo sem imel pa takšno, da sem bil ves moker."

Tako se je začetkov spominjal . Svojega prvega srečanja z njim in s slovenskim sporedom avstrijske javne RTV pa se dobro spominja zdajšnji odgovorni urednik Marjan Velik. Bil je zelo radoveden 15-letni dijak slovenske gimnazije Celovcu, ki mu ob obisku slovenskega programa ni zmanjkalo vprašanj in zato ga je Helmut Hartman povabil na pogovor.

"Že takrat sem vedel, kaj želim početi v življenju in želja se mi je uresničila."

Pripoveduje danes Marjan Velik, prepričan, da bi bil pionir slovenskega radia na Koroškem ponosen na to, kar so naredili. Pripravljajo namreč 8 ur radijskega programa na dan, polurno televizijsko oddajo Dober dan Koroška in Štajerska ter oblikujejo svoje spletne strani. Ohranili so tudi možnost počitniškega dela in strah, da bi med koroškimi Slovenci zmanjkalo obetavnih novinarskih kadrov, je odveč, pravi sogovornik, ponosen tudi na novinarke iz vrst slovenske narodne skupnosti, ki so naredile bleščečo kariero tudi na Dunaju.


Prisluhnite pogovoru z Marjanom Velikom v tokratni oddaji Sotočja!