Osrednja proslava ZSŽ ob mednarodnem dnevu žena bo v torek ob 14. uri v Kulturnem domu v Šentprimožu.

Mnogo se je tudi spremenilo na boljše

V torek, 8. marca, bo v približno 100 državah na svetu potekal tudi v znamenju žensk. Mednarodni dan žena, ki ga v Avstriji obeležujemo od leta 1911 naprej, je dan vztrajnega opozarjanja na ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk. V več kot enem stoletju se je glede enakopravnosti žensk še zlasti v zahodnem svetu mnogo spremenilo na boljše. Toda kljub emancipaciji in vse večji finančni neodvisnosti pa ženske še nimajo popolnoma enakovrednega položaja v družbi. To ponazarjajo med drugim plače, ki so pri ženskah za enako delo še vedno znatno nižje, kot pri moških. Tudi v poslovnem svetu so ženske v vodilnih položajih bolj izjema kot pravilo.

„Mednarodni dan žena zato tudi danes v tretjem tisočletju nikakor ne sodi na odlagališče zgodovine, ampak je praznik tudi današnje generacije“, je lani na proslavi Zveze slovenskih žena v Šentjakobu v Rožu poudarila slavnostna govornica, bivša generalna konzulka Republike Slovenije Dragica Urtelj, ko je ugotovila, da je bilo na področju pravic žensk in enakosti spolov v zadnjih desetletjih narejenega mnogo, vendar ne dovolj.

„Še vedno neenakosti med spoloma“

Z oceno se popolnoma strinja tudi predsednica Zveze slovenskih žena (ZSŽ) Milka Kokot. Pred letošnjo proslavo Zveze slovenskih žena ob mednarodnem dnevu žena, ki bo v torek v kulturnem domu v Šentprimožu, Kokotova opozarja na raznovrstne težave, s katerimi se soočajo ženske. Še posebej pa na položaj žensk v slovenski narodni skupnosti na Koroškem. Kakor meni, je prav mednarodni dan žena priložnost za presojo dosežkov, hkrati pa poimenovanje velike neenakosti med spoloma, ki še vedno obstajajo.

Slavnostna govornica bo tokrat Vlasta Nussdorfer

Neodvisnost, samostojnost in enakopravnost žensk so temelji, na katerih je nastala Zveza slovenskih žena in na katerih gradi prihodnost. Osrednja proslava ob mednarodnem dnevu žena bo v torek ob 14. uri v Kulturnem domu v Šentprimožu. Udeleženke bo kot slavnostna govornica nagovorila varuhinja človekovih pravic RS Vlasta Nussdorfer, kulturni spored pa bodo oblikovali otroški zbor Danica in učenci in učenke Slovenske glasbene šole iz oddelkov Šentprimož in Dobrla vas.


Več na slovenci.orf.at

Osrednja proslava ZSŽ ob mednarodnem dnevu žena bo v torek ob 14. uri v Kulturnem domu v Šentprimožu.