Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Anna Rossi Illy in Duja Kaučič Cramer, prejemnici sedme Nagrade Nadja Maganja, predstavljata dokaz, da se v tržaški skupnosti težkim časom navkljub udejanja solidarnost do sočloveka. Njuni življenji in delo, tako na področju prostovoljstva kot na kulturnem področju, sta sicer med sabo precej različna. Obe pa udejanjata vrednote, za katere si je v teku svojega življenja vseskozi prizadevala Nadja Maganja: ljubezen do raziskovanja, znanosti in kulture, pomoč bližnjemu, gojenje ekumenskega in medverskega dialoga ter prepričanje, da je treba izpričevati etične vrednote ne glede na javno mnenje in vodilne ideologije.

Skupnost sv. Egidija Furlanije-Julijske krajine, Društvo slovenskih izobražencev, Slovenska zamejska skavtska organizacija in družina Nadje Maganje Jevnikar so si podelitev priznanj zaslužnim ženskam zamislili štiri leta po njeni smrti, od katere mineva letos natanko deset let. Kot so včeraj popoldne na tiskovni konferenci na sedežu Društva slovenskih izobražencev povedali Sergij Pahor, Maja Lapornik, Federica Marchi in Franca Avoglio ponazarjata letošnji dobitnici tudi pomemben korak na področju sožitja med slovenskimi in italijanskimi someščani.

Anna Rossi Illy (1931) je v širši javnosti znana zaradi uspešne osebne in družinske podjetniške zgodbe. Trenutno je častna predsednica podjetja Illycaffè in predsednica fundacije Ernesto Illy. Njena dejavnost na prostovoljni ravni pa je ravno tako bogata in plodna. Trenutno predseduje združenju Goffredo de Banfield, ki skrbi za pomoč ostarelim in onemoglim, Združenju prostovoljcev za multiplo sklerozo, združenju Associazione Solidarietà Trieste in kulturnemu centru Albert Schweitzer, izraz tržaške evangeličanske skupnosti. Aktivna je tudi v številnih drugih dobrodelnih organizacijah. Junija 2011 jo je tedanji predsednik republike Giorgio Napolitano imenoval za viteza dela. Letos so torej člani odbora prvič nagradili članico nekatoliške veroizpovedi, s čimer so želeli dodatno poudariti pomen sobivanja različnih verskih skupnosti.
Duja Kaučič Cramer se je rodila v Ljubljani, sredi vojne vihre, leta 1941. V Trst se je preselila po poroki z gradbenikom Claudijem Cramerjem. Tu je dolga leta poučevala književnost na italijanski nižji srednji šoli Divisione Julia. Neprestano je gojila ljubezen do gledališča. Na svojem domu je opremila malo gledališče, kjer so potekale vaje za uprizoritev Shakespearovih del v vrtu pod Sv. Justom. Pobuda Shakespeare all'Orto Lapidario je v obdobju med letoma 1982-2003 združila več kot sto dijakov. Od leta 2006 vodi na radiu Nuova Trieste oddajo posvečeno mojstrovinam evropskega gledališča, na podlagi katerih bo kmalu izšel niz publikacij. Od vselej je močno vpeta v življenje Cerkve, mdr. sodeluje s Skupnostjo sv. Egidija. Slednji je na željo preminulega moža tudi darovala pravico do posestvovanja njune hiše na Ulici Romagna.

Ob javni podelitvi nagrad so pobudniki pripravili raznolik kulturni program. Vabijo torej vse, naj se udeležijo slovesnosti v ponedeljek, 7. marca, ob 20.30 v Peterlinovi dvorani v Trstu.


Več novic na www.primorski.eu