Pod budnim očesom gospe Ilonke nastaja testo. Foto: Društvo porabske mladine
Pod budnim očesom gospe Ilonke nastaja testo. Foto: Društvo porabske mladine
Na sedežu Državne slovenske samouprave s predsednikom Martinom Ropošem tudi o položaju manjšin.
Na sedežu Državne slovenske samouprave s predsednikom Martinom Ropošem tudi o položaju manjšin. Foto: Društvo porabske mladine
Tako se splete vrtanek.
Gospa Ilonka, mojstrica domačih, tradicionalnih jedi. Foto: Društvo porabske mladine
Vsak se je poizkusil v peki.
Vsak se je poizkusil v peki. Foto: Društvo porabske mladine
Čudoviti na pogled. Zagotovo so bili okusni.
Čudoviti na pogled. Zagotovo so bili okusni. Foto: Društvo porabske mladine

… gostüvanje 'mo slüžili, vrtanke 'mo pekli – pravi porabska pesem, ki mi je v preteklih dneh večkrat prišla na misel, saj smo vrtanke pekli tudi mladi iz obeh straneh meje, ko smo se srečali v Küharjevi spominski hiši na Gornjem Seniku, kjer je potekalo jesensko druženje. Društvo porabske mladine je skupaj z Državno slovensko samoupravo in z Društvom Mladih Dobrovnik organiziralo druženje z namenom, da se mladi spoznamo in krepimo stike na tej in oni strani nekdanje meje.

Člani našega društva so že večkrat izrazili željo, da bi radi spoznali, kako se pečejo vrtanke. Zato smo združili »prijetno s koristnim« in ob našem srečanju povezali več dejavnosti. Začeli smo ob enih popoldan v kuhinji spominske hiše z delavnico, na kateri smo s pomočjo gospe Ilonke Braunstein pripravili vrtanke. Za tiste, ki te jedi ne poznate, naj povem, da je vrtanek pleteni venec ali okrogel kruh. Vrtanke so v Porabju največkrat pripravljali za poročna slavja. Danes jih zna speči le še malo gospodinj. Za vrtanek potrebujemo moko, mleko, jajce, cimet, sol, sladkor, kvas in margarino. Potem pa rabimo še nekaj spretnosti, da iz testa oblikujemo kito ali pletenko in da vse skupaj zvijemo v hlebec. Vrtanke pečemo v krušni peči. Sama sem se tokrat, ob pomoči gospe Ilonke prvič poskusila v peki vrtanka, zato moj recept ni čisto natančen.

Medtem, ko smo pozorno poslušali gospo Ilonko in sami poskušali zamesiti testo ter oblikovati pletenke, nas je obiskal in nagovoril župan občine Dobrovnik, Marjan Kardinar. Izrazil je veselje, da smo se mladi iz Porabja in Dobrovnika povezali in poiskali priložnost za to, da se bolje spoznamo. Obiskal nas je tudi gospod Zorko Pelikan, ki v Porabju trenutno opravlja posle generalnega konzula.

Medtem, ko so se vrtanki pekli, smo se mi odpravili na sedež Državne slovenske samouprave, kjer nas je sprejel predsednik Martin Ropoš. Na kratko nam je predstavil kaj vse dela Državna slovenska samouprava, v sproščenem vzdušju pa smo pogovarjali tudi o položaju narodnih skupnosti na obeh straneh meje.

Po končanem pogovoru smo se vrnili v Küharjevo spominsko hišo, kjer so nas že čakali pečeni vrtanki in ostale dobrote. Naš član Norbi Gyécsek je za vse pripravil še „langaloje”. Langalo je jed iz testa za kruh, ki ga obložimo z različnimi dodatki kot so čebula, slanina, smetana in sir. Tudi langalo spečemo v krušni peči.

V večernih urah pa smo se mladi prepustili druženju in zabavi.

Vesela sem, da smo dogodek uspešno izpeljali in da smo se vsi počutili dobro. Vsi si nadejamo sodelovanja med mladimi iz Porabja in Dobrovnika tudi v prihodnje. Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila Uradu vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki finančno pomaga našemu društvu. Iz srca hvala gospe Ilonki Braunstein, ki si je vzela čas za to, da je prišla med nas in pokazala, kako se pečejo vrtanki. In seveda hvala vsem, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi dragocenega druženja.