6. oktober 2017 ob 15:33 MMC RTV SLO Grem volit 2017

Anketa: Pahorju se na predsedniških volitvah nasmiha zmaga že v 1. krogu

Raziskava javnega mnenja
Javno mnenje
Po raziskavi družbe Episcenter bi največ glasov prejel Borut Pahor. Foto: MMC RTVSLO
Marjan Šarec, Borut Pahor

Borut Pahor bi po raziskavi družbe Episcenter prepričljivo zmagal tudi v morebitnem drugem krogu Foto: BoBo

Anketa Pahorju napoveduje zmago v 1. krogu

Več kot polovica anketirancev, ki bi se udeležili volitev, bi svoj glas namenila Borutu Pahorju, kaže raziskava javnega mnenja, ki jo je za RTV Slovenija opravila družba Episcenter. Drugouvrščeni Marjan Šarec bi prejel slabih 22 odstotkov glasov, na tretjem mestu pa je Ljudmila Novak z osmimi odstotki glasov.

Kandidatka SDS-a Romana Tomc bi prejela 7,3 odstotka glasov, kandidatka SMC-ja Maja Makovec Brenčič pa bi prejela 1,9 odstotka glasov. Za Borisa Popoviča bi glasoval odstotek anketirancev, medtem ko bi Angelca Likovič, Andrej Šiško in Suzana Lara Krause prejeli manj kot odstotek glasov. Tako kažejo odgovori 741-ih anketirancev, ki so pritrdilno odgovorili na vprašanje, ali se bodo udeležili volitev.

Na podlagi teh so pri Episcentru podali volilno napoved, po kateri bi Borut Pahor zmagal že v prvem krogu s 54,9 odstotka glasov, najbližji zasledovalec Marjan Šarec pa bi prejel 23,5 odstotka glasov. V morebitnem drugem krogu bi Pahor prejel 64,4 odstotka podpore, Marjan Šarec pa 31,5 odstotka, kaže simulacija, pri kateri je bila upoštevana izbira opredeljenih anketirancev, ki bi se udeležili 2. kroga volitev.

Pahorju podpora z leve in desne
Pahorja bi volila večina volivcev SMC-ja (63 odstotkov) in SD-ja (74 odstotkov). Med volivci stranke SDS pa bi jih 36 odstotkov svoj glas namenilo Romani Tomc, 32,8 odstotka volivcev SDS-a pa bi podprlo Pahorja. Med volivci NSi-ja bi polovica svoj glas namenila Ljudmili Novak, dobra četrtina pa Borutu Pahorju. Šarca bi podprlo 21,2 odstotka volivcev SMC-ja, 19,5 odstotka volivcev SD-ja in 15,2 odstotka volivcev SDS-a.

Marjan Šarec je prejel nadpovprečno podporo moških in anketirancev s srednješolsko izobrazbo, precej manj pa je prepričal ženske, dijake in študente ter anketirance s poklicno izobrazbo. Pahor je bolj priljubljen pri ženskah, anketirancih s poklicno izobrazbo in anketirancih, starih med 18 in 24 let. Podpovprečno pa je prejel podporo žensk, anketirancev, starejših od 65 let,in anketirancev s končano najmanj višjo šolo. Šarec je najbolj priljubljen na Gorenjskem, kjer je Pahor prejel podpovprečno podporo. Pahor je sicer bolj prepričal volivce na Savinjskem in v primorsko-notranjski regiji.

Novakova priljubljena na Gorenjskem, Tomčeva na Koroškem
Ljudmilo Novak bi nadpovprečno volili anketiranci s končano osnovno šolo in anketiranci, stari med 55 in 64 let,podpovprečno podporo pa ima pri zaposlenih volivcih s končano poklicno šolo. Nadpovprečno podporo je prejela na Gorenjskem, Romano Tomc pa bi nadpovprečno volili kmetje in gospodinje ter volivci s končano poklicno šolo. Nadpovprečno podporo je prejela na Goriškem in Koroškem.

Raziskavo je med 29. septembrom in 6. oktobrom na reprezentativnem vzorcu 1.241 anketirancev opravila družba Episcenter po naročilu RTV Slovenija.

L. L.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 157

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • mesija-s 6. oktober 2017 ob 15:42
  Prijavi neprimerno vsebino
  mogoče ima pa res Šiško prav, ko pravi da RTV manipulira s anketami in favorizira Pahorja? Moj občutek je tudi, da je tale Episcenter anketa še kako prirejena. Bomo videli kmalu, ampak jaz pahorja ne vidim kot zmagovalca 1.kroga. Je bil pa včeraj lepo "posončen" na soočenjih, najbrž od teka po SLO.
  +96
  -26
 • tupamaross 6. oktober 2017 ob 15:43
  Prijavi neprimerno vsebino
  Sem za Pahorja. Eden redkih predsednikov je, ki še nikomur ni naredil nič dobrega, vendar tudi nič slabega.
  +32
  -107
 • Isao 6. oktober 2017 ob 15:45
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pri soočenjih se do pičice držite Grimsovega zakona in kandidatom ne pustite govoriti o važnih temah več kot trideset sekund, hkrati pa na tak način brezsramno navijate za vašega Boruta. To ni pošteno!
  +74
  -20
 • danimmc 6. oktober 2017 ob 15:45
  Prijavi neprimerno vsebino
  Anketo bom shranil na svojem blogu, da se bo lahko kasneje videlo ali je slika res taka ali gre le za poiltično propagando.
  +75
  -6
 • jCoob 6. oktober 2017 ob 15:46
  Prijavi neprimerno vsebino
  predvčerajšnjim je bilo soočenje na Planet TV. tam je v obeh anketah tekom soočenja "zmagal" Popovič (46 in 37 % če se ne motim), kar je bilo zame čisto presenečenje oz. indikator za neko anomalijo. ima Popovič kako glasovalno mašino za sabo?

  sicer je pa izbor kandidatov slab: za silo bi bili kandidati novak, tomc, pahor in šarec. drugi me ne zanimajo..
  +25
  -13
 • Spuzva 6. oktober 2017 ob 15:47
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kaj je narobe s šarcom?
  +16
  -35
 • Guliarth 6. oktober 2017 ob 15:48
  Prijavi neprimerno vsebino
  Šerec, Milan je denar zate slabo zapravil, ccc
  +31
  -36
 • Taktobo 6. oktober 2017 ob 15:48
  Prijavi neprimerno vsebino
  Koliko sem gledal vsa soočenja sta kreditirana samo dva kandidata Pahor in Tomčeva. Drugi so za banana republiko. A se samo meni zdi ali je večina kandidatov brez pravih kompetenc za ta položaj.
  +26
  -56
 • GoodFella 6. oktober 2017 ob 15:51
  Prijavi neprimerno vsebino
  Itak, da bo Pahor zmagal, mislim, ob taki švoh konkurenci pa res ni treba biti jasnovidec, da bo temu tako. Plus pri njem mi je to, da ne najeda z nekimi zgodovinskimi temami in delitvami ter poskuša biti povezovalen. O Angelcah ipd. pa raje ne bi.
  +15
  -35
 • Alen Ford 6. oktober 2017 ob 15:52
  Prijavi neprimerno vsebino
  @taktobo
  Tvoja izjava, da sta samo SDS kandidata kreditirana ni kredibilna.
  +42
  -21

Zadnji prispevki