22. maj 2018 ob 17:34 MMC RTV SLO, STA Novice

Izidi predčasnega glasovanja tokrat ne bodo znani že takoj po zaprtju volišč

Nova pravila DVK-ja
Volitve
Nova pravila se tičejo tudi volilnih skrinjic. Foto: BoBo

Na tokratnih državnozborskih volitvah se bo prvič zgodilo, da izidi predčasnega glasovanja ne bodo znani že takoj po zaprtju volišč v nedeljo ob 19. uri.

V skladu s sveže sprejetim sklepom Državne volilne komisije (DVK) bodo namreč volilni odbori tedaj lahko šele začeli šteti glasovnice.

Na dozdajšnjih volitvah in referendumih so bili namreč izidi predčasnega glasovanja, ki poteka na sedežih okrajnih volilnih komisij med torkom in četrtkom v tednu pred volitvami, znani že takoj po zaprtju volišč po 19. uri.

DVK pa se je na seji odločil spremeniti to prakso ter s sklepom o ugotavljanju izida predčasnega glasovanja določil, da lahko začnejo volilni odbori šteti glasovnice šele po koncu glasovanja, torej v nedeljo po 19. uri.

Novost pri volilnih skrinjicah
Prav tako so člani DVK-ja volilnim organom naložili, naj za vsak dan predčasnega glasovanja uporabijo drugo volilno skrinjico, ki potem ostane zapečatena do konca nedeljskega glasovanja.

Z navodilom volilnim komisijam volilnih enot, v katerih volijo poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti, je DVK predpisal, kako naj te komisije ugotavljajo izid glasovanja.

Poslanca narodnih skupnosti se namreč volita po drugačnem sistemu kot preostalih 88 poslancev. Volivec namreč glasuje tako, da pred imeni kandidatov označi prednostni vrstni red kandidatov s številkami od 1 naprej.

Volilna komisija volilne enote pa nato prednostni vrstni red kandidatov točkuje. Kot določa zakon o volitvah v DZ, se mu za vsako prvo mesto dodeli toliko točk, kolikor je kandidatov na glasovnici, za vsako naslednje mesto pa točko manj. Točke, ki jih dobi posamezni kandidat, se seštejejo, na poslansko funkcijo pa je izvoljen tisti z največ točkami.

Ker je na dosedanjih volitvah pri ugotavljanju izida tega glasovanja veljala različna praksa, je DVK izdal natančna navodila, kako naj volilni organi ugotavljajo izid in v kakšnih primerih so glasovnice veljavne oziroma neveljavne.

Al. Ma.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 12

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • a4e833c5dc3351af682073641e9743d802729a11e7a31ab86e6223f74d873761 22. maj 2018 ob 18:13
  Prijavi neprimerno vsebino
  Upam da v SDS zahtevajo mednarodne opazovalce teh volitev - ker levim ni ič sveto. Naredili bodo vse, da se obdržijo na oblasti.
  +15
  -23
 • Antipsihotik 22. maj 2018 ob 18:26
  Prijavi neprimerno vsebino
  Nekateri izmed vas znati napisati res neverjetne teorije zarote levice. Po že številnih volitvah še vedno na površje ni priplaval niti en primer razsežnega goljufanja volitev, ker ta strašna levica podkupi vse števce glasov v državi. Res odlična logika...
  +14
  -4
 • pace 22. maj 2018 ob 18:37
  Prijavi neprimerno vsebino
  Glede na Jankovičeve javne izjave, da je treba uporabiti vsa sredstva, da desnica ne zmaga (če nekdo reče vsa, se ve, da ima v mislih zakonita in nezakonita), bi res morali biti na teh volitvah prisotni mednarodni opazovalci
  +18
  -12
 • theone 22. maj 2018 ob 18:40
  Prijavi neprimerno vsebino
  Sloveniji ni pomoci, narod bo ponovno izvolil leve, tako kot ze 20let do sedaj. Da bo komedija popolna bodo smc in sd dodali lms.
  +9
  -6
 • pista 22. maj 2018 ob 19:01
  Prijavi neprimerno vsebino
  Levi spet kopirajo taktiko od demokratov v ZDA. 1000 krat je treba povedati kako radikalni so nasprotniki, rasisti itd. Samo očitno so pozabili, da je bila taktika neuspešna.
  +7
  -9
 • zasavcrr 22. maj 2018 ob 21:38
  Prijavi neprimerno vsebino
  "Upam da v SDS zahtevajo mednarodne opazovalce teh volitev - ker levim ni ič sveto. Naredili bodo vse, da se obdržijo na oblasti."

  Zamudil si priložnost, da bi bil tiho in vsaj dajal izgled povprečno pametnega človeka. V vseh volilnih odborih, ki štejejo glasovnice so tudi predstavniki SDS. In pod zapisnik se morajo tudi vsi podpisati. Tvoje pisanje lahko pomeni samo to, da v SDS ne zaupajo niti svojim ljudem, ki jih nastavijo, da ne znajo šteti. Mogoče boste kdaj razumeli zakaj vas ljudje ne volijo.
  +6
  -4
 • Ivo Lola 22. maj 2018 ob 21:58
  Prijavi neprimerno vsebino
  Bo treba prirejati rezultate, ne?
  +7
  0
 • pobrisan 23. maj 2018 ob 08:08
  Prijavi neprimerno vsebino
  Tole pa je precej sumljivo. Očitno bo pri teh volitvah šlo na vse ali nič.
  +1
  0
 • jbzt 23. maj 2018 ob 10:13
  Prijavi neprimerno vsebino
  Meni se zdi tole sumljivo...
  Letos,ko se govori,da bo dober rezultat na volitvah dosegla desnica....DVK uvaja spremembe,,,
  Ne zaupam Vučku,ker je bivši LDS...poznamo "njegove" volitve v Tržiču...se mi zdi,da se obeta goljufija !
  +1
  0
 • GORILA 23. maj 2018 ob 10:16
  Prijavi neprimerno vsebino
  ...vemo kdo zgublja podpise volilcev!
  0
  -1

Zadnji prispevki