Slovenija
Janez Janša se je Pahorju zahvalil za konstruktiven in neformalen pogovor in za poziv k sodelovanju. Foto: BoBo
Najbolje je, če vlado uspe sestaviti zmagovalcu volitev, je dejal Borut Pahor. Foto: BoBo
Bo Janezu Janši uspelo sestaviti vlado? Foto: BoBo
Pahor in Janša bosta skupaj ugotovila, ali lahko SDS sestavi vlado, od tega bo odvisno, ali bo Janša mandat sprejel ali zavrnil. Foto: BoBo
Janez Janša in Borut Pahor
Po predsednikovi presoji bi bilo najboljše, če zmagovalcu volitev uspe tudi sestaviti vlado. "Seveda vlado lahko sestavi tudi kdo drug, a iz izkušenj vemo, da je to druga najboljša možnost," je dodal Pahor. Foto: BoBo
Veliko zanimanje za srečanje Pahor-Janša. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

Pahor bo mandat podelil Janši, ki bo v vlado povabil vse stranke

Janša bo mandat sprejel, če bo dovolj strank pripravljenih na sodelovanje
7. junij 2018 ob 07:03,
zadnji poseg: 7. junij 2018 ob 13:55
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Zmagovalcu mora biti dana priložnost, da upraviči največjo podporo pri ljudeh. To krepi zaupanje ljudi v demokracijo in dela postopek oblikovanja vlade jasen in razumljiv," je po srečanju z relativnim zmagovalcem predčasnih parlamentarnih volitev Janezom Janšo dejal predsednik države Borut Pahor, ki je napovedal, da bo mandat podelil Janši.

Skupaj bosta ugotovila, ali lahko SDS sestavi vlado, od tega bo odvisno, ali bo Janša mandat sprejel ali zavrnil. "Če bi se izkazalo, da ena druga večina, mimo predsednika SDS-a Janše, izkazuje vlado, ki bi lahko dosegla potrebno podporo, se bo Janša znova oglasil pri meni in ne bo sprejel mandata," je po neformalnem snidenju dejal Pahor.

"Kot je javnosti znano že dobrega pol leta in več, bom mandat za sestavo nove slovenske vlade poveril zmagovalcu zadnjih parlamentarnih volitev, menim, da je tako najbolj prav in pošteno," je v uvodu po sestanku s prvakom SDS-a dejal predsednik Borut Pahor. A vprašanje ostaja, ali SDS vlado sploh lahko sestavi, od tega bo namreč odvisno, ali bo mandat Janša prevzel, ker je nesmiselno izgubljati čas s proceduro, ki nima možnosti za uspeh, je dejal Pahor.

Janez Janša se je Pahorju zahvalil za konstruktiven in neformalen pogovor in za poziv k sodelovanju. "Rezultati so takšni, kot so. Z rezultatom smo zadovoljni," je dejal Janša in dodal, da je v DZ pač prišlo devet strank "zaradi izkrivljenega volilnega proporcionalnega sistema. Vsi bodo dobili vabilo, če bom dobil mandat za predsednika vlade," je še poudaril. Glede spremembe volilnega sistema je dejal, da to ne bo prioriteta vlade, kajti za to je potrebna sprememba ustave, zanjo pa dvotretjinska večina v državnem zboru.

Janša je pojasnil, da je vodil dve koaliciji, v katerih so sodelovali tisti, ki so želeli. Stranke pa imajo legitimno pravico, da sodelovanje zavrnejo. "Sestavili bomo koalicijo "za Slovenijo", ne koalicije proti Marjanu Šarcu, Dejanu Židanu …"

Predsednik SDS-a je tudi poudaril, da formalni pogovori z drugimi strankami še potekajo, saj morajo biti najprej potrjeni poslanski mandati v DZ-ju: "Vsi ostali pogovori pa so neformalni, o njih ne bomo javno razpravljali. Najslabše je, če se koalicije sestavljajo pred TV-kamerami. Prosimo za razumevanje."

Zmagovalec volitev naj sestavi vlado
Po Pahorjevi presoji bi bilo najboljše, če zmagovalcu volitev uspe tudi sestaviti vlado. "Seveda vlado lahko sestavi tudi kdo drug, a iz izkušenj vemo, da je to druga najboljša možnost," je dodal. Kot je pojasnil, si želi, da bi bila Slovenija politično stabilna, zato upa, da bo postopek oblikovanja nove slovenske vlade potekal čim bolj gladko. Po podelitvi mandata pa se kot predsednik republike v ta postopek ne bo vtikal, je dejal.

Pri tem je stranke in njihove voditelje pozval, naj ne glede na politične razlike ali prav zaradi teh razlik ta postopek poteka v duhu dialoga. Tako jih prosi, da se pogovarjajo, da se vključujejo in ne izključujejo. "Prosim za pogovor med vami, ne nujno za dogovor, odločitev o vstopu je seveda vaša odločitev," je dejal.

Janša: Nisem edina opcija
Če pa se bo izkazalo, da bo katera druga koalicija zbrala večino 46 glasov, je Janša povedal, da ne bo sprejel mandata in ne bo zavlačeval postopkov. "To se je zgodilo tudi v sosednjih in drugih državah. Videli smo, koliko časa so trajale takšne vlade. Edino, kar bom storil z največjim zanimanjem, je, da bom prebral program, ki bo za tistimi podpisi," je poudaril.

Med drugim je predsednik na volitvah zmagovalne stranke še pojasnil, da si želi koalicije, ki se bo ukvarjala z bistvenimi, ne pa z obrobnimi stvarmi. Ob koncu je na vprašanje, ali bi prepustil mandatarstvo nekomu drugemu, če bodo to morebiti zahtevale potencialne koalicijske stranke, dejal, da SDS obstaja nekaj desetletij in je edina stranka z več kot 20 odstotki na volitvah. "Polno je kolegov in kolegic, ki bodo vodili prihodnje vlade, zato nisem edina opcija," je dejal.

Pobudo prevzel Šarec
Pahor je že po objavi izidov nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev, na katerih je Janšev SDS prejel 24,95 odstotka glasov (v 90-članskem državnem zboru to pomeni 25 poslanskih mest), napovedal, da bo mandat za sestavo nove vlade podelil relativnemu zmagovalcu volitev, to je Janezu Janši.

Kot smo poročali včeraj, je pobudo za oblikovanje koalicije prevzel Marjan Šarec, predsednik drugouvrščene stranke Lista Marjana Šarca, in se v sredo sešel z Alenko Bratušek, sledilo naj bi srečanje s SMC-jem. Po informacijah STA-ja naj bi pismo z namero o sodelovanju Šarec najpozneje v petek poslal vsem strankam z izjemo SDS-a in SNS-a.

Po delnih neuradnih izidih (končni bodo znani 11. junija) bo razdelitev sedežev v državnem zboru naslednja: SDS bo imel 25 poslancev, LMŠ 13, SD in SMC po deset, Levica devet, NSi sedem, Stranka Alenke Bratušek in DeSUS po pet poslancev, SNS pa štiri. Mandatar za sestavo vlade potrebuje podporo 46 poslancev v DZ-ju.

VIDEO
Pahor namerava mandatarstvo podeliti Janši
Ksenja Tratnik, Gorazd Kosmač, Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
blue_night
# 07.06.2018 ob 07:16
SamoRes
Najmanj 65% Slovencev, ki smo šli na volitve

50 % upravičencev pa sploh ni šlo na volitve - kar je največja 'stranka' v državi.
Mitja80
# 07.06.2018 ob 07:11
...in zdaj se bojo cel čas ukvarjali sami s seboj. Taktiziranje, opravljanje, blatenje, medtem ko čas teče dalje. Dnevi, meseci... Programi, ki so jih stranke pred volitvami predstavljale so kar naenkrat postale postranska dejavnost.
rabelj
# 07.06.2018 ob 07:18
SamoRes 07.06.2018 ob 07:13
Najmanj 65% Slovencev, ki smo šli na volitve je volilo stranke, ki so izjavile, da z Janšo ne bodo šle v koalicijo.


Ampak po drugi strani so te stranke tudi jasno povedale, da med sabo drugega kot odpor proti Janši nimajo ničesar skupnega in njihovi voditelji so se že na soočenjih precej prepirali. Kaj bo šele ko bo potrebno deliti milijone?
KLIPAN
# 07.06.2018 ob 07:22
Dva bivša komunista o prihodnosti Slovenije?
Dobra fora.
SamoRes
# 07.06.2018 ob 07:18
Človek, ki si v imenu stranke izposoja denar za volilno kampanjo prek neke bosanske državljanke in še tega ne zna izpeljat bi moral že zdavnaj odstopit.
Kaj bi naredili v Nemčiji, da si Merklova izposodi denar namesto v bankah pri neki fizični osebi z Balkana? Odleti prvi dan od lastnih volivcev.
Alchemist
# 07.06.2018 ob 07:44
Očitno Šarec v ozadju že pridno tke zavezništva. S Sab, Desus, SD in SMC po mojem dogovor ne bo težaven. Problem je, da taka koalicija rabi še šestega partnerja, ki bo celotno zadevo nagnil bodisi v levo, bodisi v desno. Torej Levica ali NSi.

NSi je sodelovanje v levi vladi že zavrnila, Levica pa pogojuje vstop z referendumom o Natu. Pestro bo. Grem po kokice. :D
Vladoska
# 07.06.2018 ob 07:18
Vedno pogosteje se sprašujem, ali zares potrebujemo politike na oblasti. Mislim, da bi tehnične vlade bolje in učinkoviteje reševale naloge in težave. Politiki preveč energije trošijo za ideološka vprašanja. Zato nekatera ministrstva vodijo ljudje popolnoma drugih znanj in vedenj. Kot primer naj navedem da je npr. finančni minister lahko pekovski mojster ali inženir telekomunikacij, notranji minister. Nek FDV-jevec pa minister za okolje.
SamoRes
# 07.06.2018 ob 07:24
Kirurg Brecelj je pozval desnico naj ustanovi neko stranko, ki se bo ukvarjala z gospodarstvom in pomembnimi temami, ne pa z begunci iz Velike Kladuše in ji ne bo edini cilj spraviti Janše na oblast.

Se popolnoma strinjam. Vse stranke bi lahko sodelovale, če ne bi Janša uničil desnice, sam pa s svojim ravnanjem, ko med volitvami tolče po levici in desnici onemogoča sodelovanje.
Desničarji, sami boste morali pospravit hišo, če boste želeli imet še kdaj goste.
Binder Dandet
# 07.06.2018 ob 07:37
Napravljajo se kot lacni srat. Zjutraj ob 8 prvi sestanek, ob 9 drugi itd.. Ne mi recf, da je prevelik tempo.
Mr.Bong
# 07.06.2018 ob 07:20
Janša je dejal, da bodo naredili vse, da bodo oblikovali stabilno vlado, in dodal, da so pripravljeni na pogovore z vsemi strankami, osnova za pogajanja pa je program.

Haha, model še kar ni zaštekal, da so ga vsi skenslal. Lahko kar začne pisati Noriško Kraljestvo II.
penzl
# 07.06.2018 ob 07:28
@Vladoska žal se politike nikoli ne bo dalo povsem izločiti iz vodenja države. In to odvrača številne sposobne ljudi, da bi šli v te vode. Eni so pač nad tem nivojem podtikanj, obtoževanj, ideoloških prepirov, itd. in se jim ne da vsak dan s tem ukvarjat.

Saj veš kaj pravijo, pametni bežijo stran od politike, zato imamo v Sloveniji že 28 let (ali pa več) take genialce na oblasti. :)
abi normal
# 07.06.2018 ob 07:39
Točno opoldne ?
staggerlee
# 07.06.2018 ob 08:12
Lepotica in zver :)
KLIPAN
# 07.06.2018 ob 07:21
V kateri državi volijo politika, ki si denar sposoja v Republiki Srbski, pred enimi volitvami poskrbi, da izideta Ekspress in Slovenski Tednik, ki potem ugasneta, pred drugimi pa Škandal, ki tudi ugasne takoj po volitvah?
V Sloveniji! Bravo naši!!
peglezn
# 07.06.2018 ob 13:45
Taisti Janša je tudi dejal, da bo zapustil politiko, če se nam uspe izvleči iz "dreka".
Taisti Janša je, namesto, da bi reševal zadeve, na pomoč klical trojko.
Taisti Janša je diplomiral iz ne-dvigovanja pošte, zato, da bi lahko na koncu izpostavil neučinkovitost sistema - kar pa mu gre čisto vedno na roko.
Taisti Janša, ki ne mara balkancev, je z njimi trgoval z orožjem in denar prenašal v kovčkih.
Taisti Janša ...

In vi še kar objavljate in komentirate njegove bučke?
Kapitan Kljuka
# 07.06.2018 ob 09:04
Žau nau šlo... Janez, prepusti stranko drugim, odpikajte Grimse, Mahniče in podobne psihote, pustite ideologijo in revizionizem za sabo in mogoče bo še kaj iz vas...
SamoRes
# 07.06.2018 ob 08:24
patriot44x2
# 07.06.2018 ob 08:11
Hahahaha pa vam res ni pomoči. .Zmagovalec volitev je Janša ki ima 25 poslanskih mest in ne vaših 65% ostalih ki rabijo 3 stranke da naberejo toliko.

Najboljši strelec turnirja, ki zabije 25 golov ne more na svetovno prvenstvo, če nima ekipe.
Lahko pa gre na prvenstvo ekipa, ki je sestavljena iz igralcev, ki da vsak 10 golov.
Lahko še kako bolj enostavno pokažem, da boste desničarji razumeli?

Poizkusiva še takole.
Da napolniš liter ga ne moreš tudi če imaš največji kozarec z dva deci in pol.
Lahko ga pa sosedov Marjan z več prijatelji, čeprav imajo le decilitrske kozarce.
Joker
# 07.06.2018 ob 12:03
Dva najhujša škodljivca v Sloveniji.
iufhdfewd
# 07.06.2018 ob 07:48
@Alchemist"NSi je sodelovanje v levi vladi že zavrnila"

Če je to res,potem gre za preobrat,ker smo čez celo kampanjo poslušali od Tonina kako je z vsemi pripravljen sodelovati na podlagi programa.
SKing
# 07.06.2018 ob 07:13
Če Veličastni Veliki Vodja JJ ne sestavi koalicije, naj odide za zmeraj iz politike. A bo? Seveda ne. Kriv bo Kučan. Itak.
sonchek
# 07.06.2018 ob 09:09
A Orbana pa ne bo na sestanek?
fridah
# 07.06.2018 ob 08:55
Oba sta morala predčasno zapustiti vladanje, kaj novega posta pogruntala.
Nacvrckan
# 07.06.2018 ob 08:56
staggerlee
"Lepotica in zver :)"


Štrumfeta in Gargamel :)
zapravico
# 07.06.2018 ob 08:39
Nekako zaskrbljena mi delujeta
krancl
# 07.06.2018 ob 07:58
Pahi: "Ali razmišljate o tem, da bi sestavili vlado?"
JJ: "Ne razmišljam ..."
Pahi:"Potem pa začnite razmišljati."
montebuba
# 07.06.2018 ob 07:57
a bosta mela zajtrk pri tiffanyju? drugače pa me zanima kaj se bosta dogovorila ali bodo bolj floskule kot ponavadi pri borčiju
webman
# 07.06.2018 ob 07:17
@SamoRes
Čas bi že bil da se enkrat politika preneha obnašat kot otroci. Janša bi lahko odstopil dal možnost drugemu v sds, na drugi strani pa bi lahko enkrat končno oblikovali široko koalicijo.
GORILA
# 07.06.2018 ob 09:46
@Vladoska
Mislim, da bi tehnične vlade bolje in učinkoviteje reševale naloge in težave.

...zakaj pa imamo potem volitve?
gesan
# 07.06.2018 ob 09:02
Slovenci, a vas je matematika in logika popolnoma zapustila?
Dajte si zračunat, kolko je ta država izgubila od leta 2004 do danes.

In onadva sta na veliko vplivala na to!
In sedaj onadva poametujeta in odločata kako bomo naprej.

Pa v to državo lahko samo lažnivi luzerji in preko sistemska lopovščina verjame!

mene bi bilo sram
Vsaj malo
JozekVeseli
# 07.06.2018 ob 08:16
Objektivno gledano Janša ne more sestaviti vlade. Potrebno mu je data mandat zaradi politične higiene, vseeno pa je dobro, da Šarec čimprej začne s posveti, da se ne bo vse skupaj predolgo vleklo.
navigator007
# 07.06.2018 ob 08:15
Admin izbriše komentar o tem, da se MS novinarji že 14 dni ukvarjajo samo s tem, kdo bo s kom v koaliciji. Ne ukvarjajo se z vsebino, ne ukvarjajo s s tem, od katerih programskih usmeritev neka stranka ne bo odstopila in o katerih se lahko dogovarja. MS novinarjev ne skrbi prihodnost tega naroda. Skrbi jih samo to, da SDS ne bi bil del vlade. In brisanje komentarjev, ki vsebinsko sicer ne nasprotujejo pravilom uporabe foruma, to uredniško usmeritev 100% potrjuje.
svabo
# 07.06.2018 ob 08:08
Ampak kako hitro človek obrača, usoda pa obrne. Edini nedolžni se bo zaletel v Jankovičev zid......Kaj naredi stranka, ki zbere največ glasov na volitvah pa ne zmore sestaviti vlade?
Zamenja predsednika......uuups to je pa preveč drzno vprašanje....
Binder Dandet
# 07.06.2018 ob 07:57
@LetherHosen:
In potem se delate norca iz Noriškega kraljevstva.;D
osrdek
# 07.06.2018 ob 17:38
Janša je dobil svojih 5 minut slave. To je portret človeka, ki ve da je poraženec teh volitev ampak vseeno hoče dajati vtis da ima vse pod kontrolo. Človek, ki s pomočjo svoje stranke seje sovraštvo, laži, diskreditira politične nasprotnike na osebnem nivoju, ki se je v tem predvolilnem boju spustil na dno greznice. Lahko se strinjamo z določenimi strankami, lahko se ne strinjamo. Ne moremo se pa strinjati z lažmi, zavajanji, tako očitnim nelegalnim financiranjem volilne kampanije na takem očitnem nivoju kot to dela SDS.

Kdorkoli bo šel z njim v koalicijo je politično mrtev, kakor tudi pripadajoča stranka. SDS ni normalna stranka, mislim da je to po teh volitvah oz. predvolilni retoriki bolj ali manj vsem jasno (razen tistim, ki so volili SDS).
nonparel
# 07.06.2018 ob 15:22
Na politični desnici je kar nekaj magistrov, pa jim človek tega ne bi pripisal. Npr. Grimsu...
microhub100
# 07.06.2018 ob 15:17
Janša sploh ni opcija, naj gre prosim v penzijo.
Wasabi
# 07.06.2018 ob 09:47
Kdo pa je rekel, da je Janša nima?

Gospod iskreni, na slovenskem desnem političnem polu velja šala, da dva FDV-jevca ne znata sešteti do 46. Janša in Pahor sta dva FDV-jevca, nista? Pa da vidimo, če ta vaš vic drži.
gesan
# 07.06.2018 ob 09:18
nonparel
# 07.06.2018 ob 09:07
-----------------------------------
Se popolnoma srinjam in na to tudi sam opozarjam.
V tej stranki je toliko lažnivcev, da je z njimi povsem brez veze debatirat, ker itak je vedno figa v žepu ali pa pljuvanje.
Sila poredkoma se zgopdi, da iz te stranke kje kdo nastopa in ne čaže, potvarja, hinavizira, pljuva po vsem kar ni njihovo...

Kaj boš s takimi?
Jaz se takih najraje ognem na daleč.
johan1
# 07.06.2018 ob 09:12
@sonček
Orban je svoje že opravil, ko je vstopil v Medijski prostor in financiral Janševikove opravljivske medije.
Kot ste morda brali je opravljiva revija ŠKANDAL že prenehala delovati.
abi normal
# 07.06.2018 ob 08:55
Pahor, Janez je izjavil da bo naredil VSE da sestavi vlado. Niti Luketa ni jasno izključil iz pogovorov.
Tale SDS-ova kampanija je morala bit precej dražja kot si mislimo.
JozekVeseli
# 07.06.2018 ob 08:47
Janša mora priti v vlado, drugače bo Orban nehal financirati Nova24. TV ima milijonske izgube, ki so ji do sedaj krili Madžari, vendar jih ne mislijo več, če ne bo rezultata.
alcatraz
# 07.06.2018 ob 19:18
Taisti Janša je tudi dejal, da bo zapustil politiko, če se nam uspe izvleči iz "dreka".
Taisti Janša je, namesto, da bi reševal zadeve, na pomoč klical trojko.
Taisti Janša je diplomiral iz ne-dvigovanja pošte, zato, da bi lahko na koncu izpostavil neučinkovitost sistema - kar pa mu gre čisto vedno na roko.
Taisti Janša, ki ne mara balkancev, je z njimi trgoval z orožjem in denar prenašal v kovčkih.
Taisti Janša ...

In vi še kar objavljate in komentirate njegove bučke?


peglezn, respect! (y)
firtoh
# 07.06.2018 ob 19:06
Jerkos
Problem ni stranka SDS temveč njen vodja
Pozabil si še Grimsa,Tanka,Černača,Mahniča,Pojbiča
...pa še kakšen bi se našel.
gesan
# 07.06.2018 ob 08:59
AM
# 07.06.2018 ob 08:55
" Tu se pa ne strinjam. Janša je precej zmeren desničar.
--------------------------------
nisem vedel, da so zmerni lahko tako žaljivi in skregani z vsem živim okoli sebe, kar ni prefarbano z njihovimi farbami.
Vladoska
# 07.06.2018 ob 07:59
penzl
žal se politike nikoli ne bo dalo povsem izločiti iz vodenja države. In to odvrača številne sposobne ljudi, da bi šli v te vode.
Se strinjam, vseeno pa rezultati politike in njih kilava logika pri nas in tudi v svetu ni boj za dejansko blaginjo, pač pa le za ideološki in finančni prestiž posameznikov. Nezavedajoč, postajamo talci politikov in njih frustracij.
mostnica
# 07.06.2018 ob 07:23
Je Pahor že pripravil Židana za sodelovanje z Janšo? Za to gre sedaj.
svabo
# 07.06.2018 ob 17:30
Zmagovalec volitev, ki ne zmore sestaviti vlade je nesposoben. Odstopi vedno in se za vedno umakne iz politike. To je ta "zahodni standard", ki ga tako hvalijo preko luže in v Londonu. Zveni znano? Je bivši komunjara to sposoben? Haha opustite upanje, vi....
gesan
# 07.06.2018 ob 14:54
Kakšen nateg je pa tole, da bi janezek odstopil in bla bla bla.
In potem bi z orbanom igrala katero igrico v svoji glavi?

išče po murglah strice iz ozadja, a on bi pa kar sam postal stric iz ozadja z botrom iz hungarije.

Folk, dokler boste takšno zlaganost predlčagali, je ta država manj vredna kot bolha na psu!
johan1
# 07.06.2018 ob 13:41
No ja bomo videli (so sicer rekli slepi).
A določena utemeljena sumničenja kažejo, da je za Janšovo kampanijo mnogo pripomogla ne samo Orbanova Madžarska, pač pa tudi z njimi povezana Konservativna stranka Donalda Trumpa.
Da se je znani rasistični Trumpov sodelavec Steve Banon srečaval z lastnikom Janševe Nove TV 24, Habonijem, ki je neke vrsta Orbanov Goebbels, človek za propagando, je znano.
V bistvu pa gre za širšo zadevo s katero hočejo Amerikanci s populističnimi nacionalisti zaustaviti intergacijske procese v Evropi.
Njihova Protievropska poteza - vzhodno blok od Baltika do Črnega morja z Orbanom in Poljaki ter obubožano Hrvaško je bil klasičen tovrstni poseg. Pa o vlogi pri elektronski obdelavi in propagandi Angležem za Brexit je tudi že precej jasnega.
Vprašanje je kam pljujemo oz. plovemo?
CT
# 07.06.2018 ob 12:16
Zgornja slika pa po kvaliteti kot iz l. 86'. Ko bodo novinarji zapustili sobo, sledi menjava sedišč. Ivan na fotelj, Maneken na kavč.
Kazalo