Ptujsko mestno jedro. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Ptujsko mestno jedro. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Na današnji predstavitvi programa in liste stranke za mestni svet ga je prišla podpret donedavna predsedniška kandidatka Sabina Senčar.

V ospredju programa 49-letnega gostinskega tehnika in menedžerja v kulturi so samooskrba, zdravje, okolje, stanovanjska problematika v najstarejšem slovenskem mestu ter turistični razvoj starega mestnega jedra Ptuja.

"Samooskrba je pomembna, zlasti glede prehrane, zato smo za to, da se čim ugodneje, tudi brezplačno, da možnost vrtnarjenja občanom, saj imamo na voljo precej kmetijskih zemljišč, ki bi se jih dalo izkoristiti. Ob tem moramo poskrbeti tudi za energetsko samooskrbo," je dejal Križanič, ki v primeru izvolitve napoveduje vlaganja v neizkoriščene geotermalne vire energije.

V povezavi z razvojem starega mestnega jedra in obogatitve turistične ponudbe je povedal, da bi bilo mesto, kot je Ptuj, kjer koli po svetu pravi biser, v Sloveniji pa ostaja neizkoriščen potencial. Ker je precejšen del nepremičnin v središču mesta praznih, bi te pod ugodnimi pogoji ponudil ptujskim umetnikom, v zgornjih nadstropjih pa zagotovil bivalne možnosti.
Kar zadeva stanovanjsko problematiko, se zavzema za podporo občine meščanom pri nakupu lastniških stanovanj, ki jim je bolj naklonjen kot najemniškim.

Županski kandidat se je dotaknil še problematike smradu v mestu. K rešitvi bi pristopil takoj in odločno. Težavo vidi tudi v inšpekcijskih službah, ki svojega dela po njegovem mnenju ne opravljajo dobro. Če ne bo posluha, napoveduje kazenske ovadbe proti povzročiteljem smradu in tistim, ki ne ukrepajo.

Križaniča, ki ni član nobene stranke, ob stranki Resni.ca podpirata še Nestrankarska Ljudska lista gibanja Zdrava družba Ptuj in stranka Za ljudstvo Slovenije, ki na Ptuju nima svoje liste kandidatov za mestni svet.

Resni.ca pa je na Ptuju vložila tudi polno listo z 29 imeni za mestni svet s kandidati različnih profilov in znanj. "Združujemo ljudi, ki si upajo, ki imajo dobre ideje in svoje osebne in poslovne cilje vidijo v mestu ter prispevajo k razvoju in blaginji okolja," je dejal Križanič.

Na Ptuju se za županski položaj poteguje osem kandidatov. Ob Križaniču in aktualni županji Nuški Gajšek (SD) so to še Andrej Čuš (s podpisi volivcev in podporo svoje liste), Štefan Petek (Gibanje Svoboda), Andrej Lacko (SNS), Suzana Lara Krause (SLS), Franjo Rozman (SDS) in Boštjan Koražija (Levica).