Velik del zbranih sredstev je bilo prek Caritas Internationalis že posredovanih za prvo pomoč na prizadeta območja, so sporočili iz Slovenske karitas, ki nadaljuje zbiranje sredstev za pomoč prizadetim.

Poleg hrane, higienskih pripomočkov in drugih osnovnih potrebščin ljudje na prizadetih območjih najbolj potrebujejo ustrezno zatočišče in ogrevanje, saj številni še vedno spijo na prostem v mrazu in snegu ali pa v prenatrpanih šotorih, sporočajo iz humanitarne organizacije.

"Ponesrečenci potrebujejo tudi medicinsko pomoč. V Siriji se je začela širiti tudi kolera. Do številnih krajev še ni prišla nobena pomoč," poudarjajo pri Slovenski karitas.

Sodelavci mreže Karitas v obeh državah ponesrečencem nudijo varna zatočišča s šotori in z nastanitvami v cerkvenih ustanovah, delijo tople obroke, pakete s hrano, higienskimi potrebščinami, odeje in oblačila, nudijo psihosocialno pomoč in omogočajo izobraževanje otrok.

Slovenski misijonar in nadškof v Izmirju v Turčiji Martin Kmetec, ki je ta teden obiskal v potresu prizadeto Antakyo na skrajnem jugu Turčije, je dejal, da številni ljudje še vedno potrebujejo osnovne stvari, hrano, higienske potrebščine in zasilna bivališča. "Najhuje je, da je ogromno ljudi, ki so umrli, še vedno pod ruševinami. Situacija je težka, žalostna. Trenutno z osnovno pomočjo v sodelovanju z mednarodno Karitas največ pomagamo v Iskenderunu. Ljudem pa bo treba pomagati tudi dolgoročno, ker so ostali brez vsega," je še povedal za Slovensko karitas.

Slovenska karitas prek Caritas Internationalis nadaljuje zbiranje sredstev. Slovenska karitas je za pomoč prizadetim v Siriji in Turčiji združila moči tudi s Slovenskim konzularnim zborom v akciji Pomagajmo pretresenim. Možnost darovanja je še naprej prek SMS KARITAS5 in KARITAS10 na 1919 ter TRR-ja Slovenske karitas.

V potresu, ki je jug Turčije in sosednjo Sirijo stresel 6. februarja, je v Turčiji umrlo več kot 45.000 ljudi, v sosednji Siriji pa okoli 6000. Popolnoma uničenih je bilo več sto tisoč stavb.