Vladne stranke v referendumski kampanji nastopajo s sloganom 3xZA! Foto: Zajem zaslona
Vladne stranke v referendumski kampanji nastopajo s sloganom 3xZA! Foto: Zajem zaslona
V eni od ponarejenih objav nastopajo tudi članice Inštituta 8. marec, ki pa so se vključile le v kampanjo za referendum o RTV SLO in pozivajo volivce, naj obkrožijo za. Foto: Zajem zaslona
V eni od ponarejenih objav nastopajo tudi članice Inštituta 8. marec, ki pa so se vključile le v kampanjo za referendum o RTV SLO in pozivajo volivce, naj obkrožijo za. Foto: Zajem zaslona

"Z zlorabo naše grafične podobe in logotipov Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice skušajo avtorji teh objav vplivati na volivke in volivce ter jih pod pretvezo, da gre za objavo treh koalicijskih strank, nagovarjati, da na referendumih glasujejo proti. Gre za nedopustno manipulacijo in krajo logotipov, zato bomo vložili kazensko ovadbo, saj gre za sum kaznivega dejanja po 151. členu Kazenskega zakonika," so sporočili iz vladnega trojčka.

Po njihovih besedah je povedano, da nasprotniki treh vladnih zakonov uporabljajo negativno kampanjo in manipulacije. Spomnili so tudi, da je stranka SDS že med kampanjo zbiranja podpisov za razpis referendumov pri oglaševanju uporabljala barve in pisavo, ki zelo spominja na celostno grafično podobo Gibanja Svoboda, kar zagotovi ni naključje.

"V koaliciji se, za razliko od pobudnikov referenduma, nedeljskega izida ne bojimo in naša kampanja bo, tako kot je doslej, poštena. Temeljila bo na argumentih, dejstvih in spoštljivi komunikaciji," so še zapisali.

Lažna objava na družbenih omrežjih, ki sporoča, da so v SD-ju proti trem vladnim zakonom. Foto: Zajem zaslona
Lažna objava na družbenih omrežjih, ki sporoča, da so v SD-ju proti trem vladnim zakonom. Foto: Zajem zaslona

Stopnjevanje aktivnosti pred trojnim referendumom

Koalicija v dneh pred referendumskim glasovanjem o zakonu o vladi, RTV Slovenija in dolgotrajni oskrbi stopnjuje svoje aktivnosti, na terenu volivce pozivajo k udeležbi na glasovanju. Predstavniki Gibanja Svoboda, SD in Levice so tako znova predstavili argumente v podporo zakonu o RTVS, poudarili so predvsem nujnost umika politike iz upravljanja RTV Slovenija.

Poslanka Gibanja Svoboda Tamara Vonta je v uvodu spomnila, da že leta poteka razprava o tem, da je treba na Radioteleviziji Slovenija nekaj narediti v smislu zakonodaje. A se vsakokratna vladajoča politika boji podati v spremembe zakona, saj da velja enačba, da nov zakon o RTV Slovenija prinaša težave, je pojasnila.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko iz vrst Levice pa je na današnjem pogovoru v Ljubljani poudarila ključne novosti, ki jih prinaša novela zakona o RTV Slovenija. Med ključnimi spremembami navaja prenos imenovanja programskih svetnikov z DZ-ja na civilno družbo, pa tudi nadomestitev generalnega direktorja z novo štiričlansko upravo. Prav tako zakon ob direktorju televizije in direktorju radia predvideva uvedbo mesta direktorja za digitalne vsebine.

Še ena lažna objava, ki poskuša zavajati volivce, da so vladne stranke proti lastnim zakonom. Foto: Zajem zaslona
Še ena lažna objava, ki poskuša zavajati volivce, da so vladne stranke proti lastnim zakonom. Foto: Zajem zaslona

Vonta: Povrniti je treba zaupanje javnosti

Kot je še pojasnila, sta od leta 2005, ko je obstoječi zakon stopil v veljavo, tako medijska krajina kot družbeno komuniciranje doživela velik tehnološki napredek, čemur mora slediti tudi RTV Slovenija. Ključni cilj novele zakona pa je po njenih besedah povrniti zaupanje tako javnosti kot zaposlenih na RTV Slovenija v javni zavod.

Sicer pa so predstavniki koalicije danes poudarili predvsem nujnost umika politike iz upravljanja RTV Slovenija, pobudnikom referenduma in predlagateljem obstoječega zakona, stranki SDS pa so ob tem očitali, da želijo zadržati svoj politični vpliv.

Za nekdanjega ministra za kulturo Dejana Prešička iz vrst SD-ja je ključno "pustiti strokovnosti, da spet stopi v prve vrste", RTV Slovenija pa vrniti njenim ustvarjalcem. Ob tem je še poudaril, da pri noveli zakona ne gre zgolj za informativni program, ampak tudi za ohranjanje drugih vsebin, ki sicer morda res niso tako komercialno privlačne, so pa pomembne za družbo.

Vonta: RTV želijo uničiti

Po besedah Vonte pa je zdaj tudi jasno, da ne gre več za namen podrediti si javno RTV Slovenija, ampak jo uničiti. "To ni več referendum za neodvisno RTV, ampak referendum za RTV ali pa je sploh ne bo," je opozorila.

V koaliciji so sicer prepričani, da jim bo na referendumu uspelo obraniti vladno novelo zakona o RTV Slovenija, naknadne ustavne presoje, ki jo napovedujejo pobudniki referenduma, se ne bojijo, zatrjujejo. Hkrati volivce pozivajo, da se v čim večjem številu udeležijo referendumskega glasovanja.

K udeležbi na nedeljskih referendumih so predstavniki koalicijskih strank danes pozivali tudi v Mariboru, ob tem pa odgovarjali na vprašanja o referendumskem odločanju. Po besedah poslanke Gibanja Svoboda Lene Grgurevič je pomembno aktivirati vse Slovence. "Vidimo, da je bila udeležba na lokalnih volitvah po vsej Sloveniji zaskrbljujoče nizka. Treba je ljudem pojasniti, da brez aktivacije državljanov ni sprememb," je povedala.