Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo/Borut Živulović

V nedeljo bodo volivke in volivci na referendumih odločali o zakonih o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o Radioteleviziji Slovenija. Po podatkih okrajnih volilnih komisij sta se v torek prvega dne predčasnega glasovanja na treh zakonodajnih referendumih udeležila 15.202 volivca oziroma nekaj manj kot 0,9 odstotka vseh volilnih upravičencev. Podatki se sicer nanašajo le na referendum o spremembah zakona o vladi, v nedeljo po zaprtju volišč pa bo DVK podatke o volilni udeležbi objavljal za vsak referendum posebej, poleg sprememb zakona o vladi še za referenduma o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija in spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi.

Na referendumu o noveli zakona o vodah julija lani je prvi dan predčasnega glasovanja glas oddalo 24.707 volivcev oziroma 1,45 odstotka volilnih upravičencev, drugi dan 30.113 oz. 1,77 odstotka, zadnji dan pa 29.376 oz. 1,73 odstotka volivk in volivcev. Skupaj je takrat na referendumu predčasno glasovalo 84.196 volivk in volivcev oz. 4,96 odstotka upravičencev. Končna volilna udeležba na omenjenem referendumu pa je bila 46,46-odstotna.

Predčasno glasovanje sicer poteka še danes in v četrtek med 7. in 19. uro. Volivec za glasovanje potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volivcu je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volivca v volilnem imeniku. Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, v Ljubljani pa je 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču.

Zadnji dan za prijavo posebnih oblik glasovanja

Kot so v ponedeljek pojasnili na Državni volilni komisiji, se vsak volivec sam odloči, ali bo glasoval za vse tri referendume ali samo za enega oz. dva. V skladu s tem se bo podpisal v volilni imenik, bodisi trikrat, dvakrat ali enkrat, in za vsak podpis prejel glasovnico. Da bi nekdo predčasno glasoval na enem ali dveh referendumih, o tretjem pa bi glasoval v nedeljo, sicer ni mogoče.

Volivci, ki bi želeli na referendumih glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, bodo v nedeljo to lahko storili na posebnih voliščih brez krajevne pristojnosti oziroma tako imenovanih voliščih omnia. Svojo namero pa morajo danes (23, november) do polnoči sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik.

Volivci, ki se zaradi bolezni ali izolacije ne morejo osebno zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik, pa imajo še danes čas, da sporočijo okrajni volilni komisiji, da želijo glasovati pred volilnim odborom na svojem domu. Obvestilu je treba priložiti zdravniško potrdilo.

Volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji in bodo na dan glasovanja v Sloveniji ter želijo glasovati na volišču v Sloveniji, pa morajo to najpozneje danes sporočiti Državni volilni komisiji.