31-letni Geraint Thomas je malce presenetljivo oblekel rumeno majico. To je njegova prva etapna zmaga na Touru. Foto: Reuters
31-letni Geraint Thomas je malce presenetljivo oblekel rumeno majico. To je njegova prva etapna zmaga na Touru. Foto: Reuters

Prehitro sem pripeljal v ovinek, preveč tvegal in padel. To je kolesarstvo, treba je tvegati, če želiš poseči najvišje. Čisto vedno se to ne izide.

Primož Roglič
Primož Roglič
Primož Roglič je tvegal na spolzki cesti, a se je že po 3,8 km znašel na tleh. Foto: Reuters
Chris Froome
Chris Froome je zaokrožil izjemen dan za ekipo Sky. Britanec si je privozil lepo prednost pred najboljšimi hribolazci. Foto: EPA
Roglič: Treba je tvegati, a vedno se ne izide
Thomas presenetljivo prvi nosilec rumene majice
Hud padec Valverdeja na kronometru

Dež je vseskozi motil kolesarje na 14 km dolgi progi. Ko so bili na vrsti najboljši, je začelo še močneje deževati. Roglič, ki je sodil v ožji krog favoritov, je končal na 65. mestu. Zaostal je 52 sekund.
"Prehitro sem pripeljal v ovinek, preveč tvegal in padel. To je kolesarstvo, treba je tvegati, če želiš poseči najvišje. Čisto vedno se to ne izide," je povedal kolesar iz Zasavja.
Valverde po hudem padcu odstopil
Specialist za spomladanske klasike in glavni pomočnik Naira Quintane v ekipi Movistar Alejandro Valverde je grdo padel v ovinku. Za španskega veterana je letošnji Tour že končan, saj so ga odpeljali v bolnišnico na preiskave.
"Mislim, da gre ze hudo poškodbo kolena. Z visoko hitrostjo se je zaletel v ograjo. Veliko krvi je bilo okoli. Organizatorji so morali očistiti mesto padca. Več bo znanega po slikanju kolena, a kaže zelo slabo," je pojasnil zdravnik ekipe Movistar. Odstopil je tudi kapetan ekipe Bahrain Merida Ion Izagirre Insausti.

Glavni favorit Martin četrti
Drugo mesto je zasedel Švicar Stefan Küng (BMC), ki je zaostal pet sekund. Belorus Vasil Kirijenka (Sky) je končal na tretjem mestu. Glavni favorit za zmago na kronometru, svetovni prvak Tony Martin, številnih navijačev ob progi ni navdušil. Nemec je zaostal osem sekund, kar je bilo dovolj za četrto mesto.

Sanjski razplet za Frooma in Sky
Izjemno se je izkazala ekipa Sky. Poleg zmage Thomasa in tretjega mesta Kirijenke je trikratni zmagovalec Toura Chris Froome zasedel šesto mesto, Michal Kwiatkowski pa je bil osmi. Froome si je privozil lepo prednost pred glavnimi tekmeci v boju za skupno zmago. Richie Porte, Nairo Quintana in Alberto Contador so močno zaostali.

V mestu ob reki Ren se je od slovenske četverice prvi na progo podal Grega Bole, ki je bil na koncu tudi najboljši od treh Slovencev v dresu Bahrain-Meride. Bole je zasedel 136. mesto, Jani Brajkovič je bil 140., Borut Božič pa 164.

Tudi letos smo na MMC-ju pripravili nagradno igro Navidezna dirka. Še vedno se lahko prijavite, letos prvič podeljujemo nagrade tudi za zmagovalce posameznih etap! V prvi etapi je največ točk zbral uporabnik Jovani (411 točk), ki bo za nagrado prejel knjigo Klub rumene majice - kako razmišljajo zmagovalci Dirke po Franciji avtorja Edwarda Pickeringa in bidon.

Enako nagrado bodo prejeli vsi dnevni zmagovalci gorskih etap in zadnjega kronometra, medtem ko bodo preostali dnevni zmagovalci prejeli knjigo Dirka po Italiji: zgodovina najznamenitejših Girov avtorja Brendana Gallagherja in bidon.

Upoštevane so spremembe, ki so opravljene do 11.00 za vsak dan. Podrobnejša navodila lahko preberete tukaj.

Skupni zmagovalec bo dobil
300 evrov vplačila v sklad ALTA GLOBAL, drugi 200 evrov in tretji 100 evrov vplačila v isti sklad. Prvih deset bo prejelo bidon.

"To je res neverjeten občutek. Nisem verjel, da lahko dobim kronometer. Vseskozi sem razmišljal, da me bo na cilju zagotovo kdo premagal. Letos sem preživel številne težke trenutke in zahvaljujem se vsem, ki so me podpirali," je pojasnil Thomas, ki je etapno zmago proslavil s slovenskim maserjem ekipe Markom Džalom.

V nedeljo bo na sporedu druga etapa, ki se bo začela v Düsseldorfu in po 203,5 kilometra končala v belgijskem Liegeu. Za zmago se bodo najverjetneje udarili šprinterji. Vmes bosta dva vzpona, oba četrte kategorije.

1. etapa, Düsseldorf, kronometer, 14 km:         
  1. G. THOMAS         VB      16:04 
  2. S. KÜNG          ŠVI      +0:05 
  3. V. KIRIJENKA     BLR       0:07 
  4. T. MARTIN        NEM       0:08 
  5. M. TRENTIN       ITA       0:10 
  6. C. FROOME         VB       0:12 
  7. J. VAN EMDEN     NIZ       0:15 
  8. M. KWIATKOWSKI   POL   isti čas 
  9. M. KITTEL        NEM       0:16 
 10. E. BOASSON HAGEN NOR   isti čas 
 ...                                   
 49. R. PORTE         AVS       0:47 
 53. N. QUINTANA      KOL       0:48 
 65. P. ROGLIČ        SLO       0:52
 68. A. CONTADOR      ŠPA       0:54 
136. G. BOLE          SLO       1:20 
142. J. BRAJKOVIČ     SLO   isti čas 
164. B. BOŽIČ         SLO       1:40 
 

 



Prehitro sem pripeljal v ovinek, preveč tvegal in padel. To je kolesarstvo, treba je tvegati, če želiš poseči najvišje. Čisto vedno se to ne izide.

Primož Roglič
Roglič: Treba je tvegati, a vedno se ne izide
Thomas presenetljivo prvi nosilec rumene majice
Hud padec Valverdeja na kronometru