Chris Froome in njegovi
Chris Froome in njegovi "nebeški pomočniki" pri ekipi Sky so v popolnosti uresničili načrt in Froome se veseli tretje zmage na Dirki po Franciji. Foto: Reuters

Froome je po začetku 90. let oziroma Miguelu Indurainu (Lancea Armstronga seveda statistika ne upošteva več) prvi, ki je ubranil zmago na Dirki po Franciji. Konkurenca mu letos ni mogla do živega, pravega dvoboja z domnevno največjim tekmecem Nairom Quintano ni bilo:

"Vsekakor sem ga videl že v boljši formi. Ko sem na Touru zmagal v letih 2013 in 2015, me je preganjal do konca, letos pa ni bil najboljši. Vseeno mi ni bilo lahko, vsak dan je pomenil nov izziv, nov boj," je povedal Froome.

Direktor Toura Christian Prudhomme je izpostavil izjemna Froomova napada v osmi in enajsti etapi, "preživel" je tudi kaos v dvanajsti etapi.

"Ko je napadel na spustu s prelaza Peyresourde, je bilo to veliko presenečenje. In podobno je presenetil, ko je v Montpellier pripeljal s Petrom Saganom. To mi je bilo zelo všeč. Bil je res odličen, njegovi tekmeci pač malo manj."

Froome je včeraj spregovoril o načrtih priprav za Rio, ki vključujejo tudi dirkanje v Veliki Britaniji, kar je pri njem redkost. Prihodnji konec tedna bo namreč nastopil na enodnevni dirki v Londonu, nato pa odpotoval na olimpijske igre v Rio.

Odkar se je pred šestimi leti pridružil ekipi Sky, je Froome na britanskih cestah dirkal le leta 2010 na državnem prvenstvu in dve leti pozneje, ko je na olimpijskih igrah v Londonu osvojil bron v kronometru.

"V zadnjih letih sem redko dirkal doma, saj se Dirka po Britaniji prekriva z Vuelto, državno prvenstvo pa je tik pred Dirko po Franciji. Vesel sem, da se bom predstavil britanskim navijačem in nato odpotoval v Rio," je povedal Froome, ki utegne letos nastopiti na Dirki po Španiji.

Že od jutri bo imel seveda najprej v mislih olimpijske igre. Ker je nastop Toma Dumoulina, ki je favorit za zlato v kronometru, po padcu na 19. etapi Toura še vprašljiv, bo imel Froome še več možnosti za zlato:

"Mislim, da mi trasa ustreza, saj je v 60 kilometrih skoraj 1.000 metrov vzponov. Preizkušnja bo izjemno zahtevna, a že pred pol leta sem se odločil, da bom nastopil v kronometru in veliko sem ga treniral prav z mislijo na to."