Žiga Jerman je uresničil tisto, kar si je zamislil trener Roga Marko Polanc. Na prvi etapi je bil dolgo na begu, za nagrado pa dobil belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Žiga Jerman je uresničil tisto, kar si je zamislil trener Roga Marko Polanc. Na prvi etapi je bil dolgo na begu, za nagrado pa dobil belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Martin Hvastija (s Tomažem Kovšco komentirata letošnjo dirko v prenosu na TV SLO) je pred začetkom druge etape srečal Adriana Spinozzija (na fotografiji levo), znanca izpred več kot 20 let, ko sta bila moštvena kolega pri ekipi Cantina Tollo. Spinozzi Dirko po Sloveniji spremlja na motorju, kjer daje informacije o zaostankih. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Dirka po Sloveniji je včeraj ponudila pričakovan razplet. Ubežniki so se kazali na televiziji, glavnina pa je s šprinterskimi aduti pravi čas navila tempo in poskrbela za množičen šprint. Nekaj podobnega je pričakovati tudi na današnji drugi etapi s štartom in ciljem v Ljubljani. Slovenski adut Luka Mezgec seveda upa, da v ciljni akciji ne bo tako zaprt kot včeraj, idealno bi bilo tudi, da bi vzpona na Slivno in Bogenšperk naredila selekcijo.

Prenos druge etape lahko od 13.30 naprej spremljate na TV Slovenija 2 in naši spletni strani.

Preverite:
- profil etape
- časovni razpored etape

.
Jerman: Pri šprintu bom zraven!
Med tistimi, ki bi se lahko preizkusili v šprintu glavnine, je tudi Žiga Jerman, slovenski junak prve etape. Bil je v begu in oblekel majico za najboljšega mladega kolesarja. Za modro majico najboljšega hribolazca mu je na Črnem Kalu zmanjkalo le nekaj centimetrov. "Dobro smo izkoristili beg. Malo je zmanjkalo za modro majico, sem pa imel dve priložnosti za belo majico in uspelo mi je zmagati na obeh šprintih na letečih ciljih. Noge danes niso več sveže, a niso niti mrtvo utrujene. Če bo šprint glavnine, bom zraven," nam je na štartu druge etape povedal 18-letni Ljubljančan (s Šujice pri Dobrovi), član Roga, ki bo imel danes v cilju kar nekaj navijačev.
Cavendishu se ne ljubi šprintati za 4. mesto
Njegovo včerajšnjo predstavo je pohvalil tudi selektor Andrej Hauptman: "Če bi imel malo več izkušenj, bi obleke majico najboljšega gorskega kolesarja, a že to je velik dosežek, da ima na Dirki po Sloveniji slovenska ekipa kolesarja z belo majico. Poleg tega nihče ne omenja, da je v skupnem seštevku drugi. To je velik dosežek zanj." Hauptman pravi, da je sicer tudi danes pričakovati pobeg, v Ljubljani pa šprint glavnine: "Smo dva tedna pred Tourom, Cavendish in še nekateri lovijo vrhunsko formo. Včeraj Cavendish ni imel prave pozicije in je obupal, saj ni kolesar, ki bi šprintal za četrto mesto. Nekaj mu pomeni le zmaga."
Majko bo težko premagati
Marko Polanc, trener mladih kolesarjev Roga, je bil zadovoljen, ker so njegovi varovanci včeraj izpolnili taktični načrt. Tilen Finkšt in Žiga Jerman sta bila že v prvih metrih pripravljena na beg, Jermanu je to uspelo. V množici kolesarjev, ki se želijo preizkusiti med ubežniki in promovirati svojo ekipo v TV-prenosu, to ni preprosto: "Vsi silijo naprej, treba se je takoj postaviti v ospredje, že na štart moraš priti prej," je povedal Polanc, ki smo ga vprašali tudi po počutju njegovega sina Jana Polanca, ki meri na skupno zmago: "Zdi se, da je glava bolj utrujena kot noge." Če je Rafal Majka v dobri formi, ga bo težko premagati. Ker pa je Majka ravno prišel z višinskih priprav, je mogoče, da bi se Janu izšlo."