Trenutek, ki zaokrožuje bledo predstavo trikolorjev, ki so bili na jugu Afrike daleč od nekdanje slave. Foto: EPA
Trenutek, ki zaokrožuje bledo predstavo trikolorjev, ki so bili na jugu Afrike daleč od nekdanje slave. Foto: EPA
Henry in Domenech
Iz roke v roko, bi lahko opisali nesrečno francosko poglavje z naslovom SP 2010. Najprej Henry, na koncu Domenech. Foto: Reuters

Svetovni prvaki iz leta 1998 so se na letošnji turnir uvrstili predvsem zaradi igranja z roko Thierryja Henryja, ki je na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij proti Irski po roki podal do Gallasa za odločilni gol.

Po turnirju, ki so ga francoski mediji in javnost označili za sramoto in je minil v znamenju prepirov in spletk, odhajajo svetovni podprvaki v Nemčiji iz Južne Afrike domov že po treh tekmah z eno samo osvojeno točko in enim samim golom.

Francoz zavrnil čestitko Brazilca
Vseeno pa vse to ni bilo dno francoskih predstav v Južni Afriki - po koncu tekme je zmagoviti selektor Južne Afrike Carlos Alberto Parreira, ki je sicer tudi sam ostal brez napredovanja, stopil do francoskega kolega Raymonda Domenecha, da bi mu čestital, a je 58-letni Lyončan hitro umaknil roko in zavrnil rokovanje. Brazilec na klopi "Bafane Bafane" je hitro prijel Francoza za suknjič in mu na vsak način hotel čestitati, a se je sporni Domenech nekako le izmotal in mu segel v roko.

"Mi nismo iz istega sveta"
Zakaj? "Nimam nobenega namena, da bi odgovoril na to vprašanje," je bil prvi Domenechov odgovor. "Ali je še kakšno vprašanje?" je na drugo podobno vprašanje odvrnil ljubiteljski astrolog. Tudi tretji novinar ni bil uspešen - "Ali je še kakšno vprašanje?" je končal navdušeni dramaturg in dodal: "Če ne mislite vprašati nič drugega, vas bom zapustil, mi nismo iz istega sveta."

Nekoliko je incident pojasnil Parreira, ki je z Brazilijo leta 1994 osvojil naslov svetovnega prvaka. "Mislim, da je bilo to zaradi tega, ker sem lani kritiziral način, kako se je Francija uvrstila na svetovno prvenstvo, česar pa se čisto točno ne spomnim več. Tako mi je dejal njegov pomočnik."

Parreira se vrača v domovino
67-letni Brazilec je medtem že končal delo južnoafriškega selektorja. "Tako se je odločila južnoafriška zveza in menim, da je to modra odločitev. Trenersko delo bom od zdaj opravljal v domovini," je ob slovesu od "Bafane Bafane" dejal svetovni prvak iz ZDA '94.