Diego Armando Maradona je tekom prvenstva, sramotnemu porazu z Nemčijo navkljub, ogrel srca številnih argentinskih navijačev, ki so mu v domovini pripravili prvovrstno dobrodošlico. Foto: Reuters
Diego Armando Maradona je tekom prvenstva, sramotnemu porazu z Nemčijo navkljub, ogrel srca številnih argentinskih navijačev, ki so mu v domovini pripravili prvovrstno dobrodošlico. Foto: Reuters
Domenech, Anelka, L'Equipe
Prvenstvo je zaznamovala tudi francoska afera, ki je izbruhnila zaradi spora med napadalcem Nicolasem Anelkajem in selektorjem Raymondom Domenechom. Foto: EPA

Goli so kot kečap ... Včasih, ne glede na to, koliko se trudiš, ne prileze ven - ko pa pride, se vsuje naenkrat.

Cristiano Ronaldo
Dunga
Brazilski selektor Dunga je zapiral treninge svojih varovancev pred javnostjo, kar je še dodatno razburilo brazilsko sedmo silo. Foto: Reuters

Dajte se zbrati, ljudje! Suarez ni junak, temveč pretkan goljuf! Kakšna "božja roka"?! To je bila roka samega hudiča!

Ganski selektor Milovan Rajevac
Gennaro Gattuso
Gennaro Gattuso je odkrito povedal, da je italijanska izbrana vrsta na SP-ju v Južni Afriki igrala kot čreda ovac. Foto: EPA
Preroška hobotnica Paul
O napovedi preroške hobotnice Paula so povprašali tudi španskega branilca Carlosa Marcheno. Foto: Reuters

V mesecu dni, ki je bil prežet z nogometom, smo lahko videli marsikaj: prvo zmago slovenske nogometne reprezentance na velikih tekmovanjih, odlične predstave varovancev Matjaža Keka, popolno odpoved Francije in Italije, zgoden izpad Brazilije in Argentine, presenetljivo 4. mesto Urugvaja in navsezadnje tudi izjemno igro mlade nemške ekipe. Priča smo bili številnim sodniškim napakam in celo novi "božji roki". Toda časopisne strani so še vedno v največji meri polnile izjave selektorjev in igralcev. Tu je nekaj najodmevnejših:

"Dajte se zbrati, ljudje! Suarez ni junak, temveč pretkan goljuf! Kakšna "božja roka"?! To je bila roka samega hudiča!" - ganski selektor Milovan Rajevac je po tekmi med Urugvajem in Gano izstrelil strupeno puščico proti urugvajskemu napadalcu Luisu Suarezu, ki je v izdihljajih tekme z roko preprečil zmagoviti zadetek edine afriške predstavnice v četrtfinalu. Tekmo so po streljanju 11-metrovk s 5:3 dobili Južnoameričani.

"Počutimo se kot majhna nogometna nacija in to zelo boli. Tu so besede povsem odveč. Vse, kar lahko rečem je, da je bila to prava katastrofa." - francoski kapetan Patrice Evra je bil tekom prvenstva skupaj s svojimi soigralci pogosta tarča francoskih športnih novinarjev. Med prvenstvom je v taboru francoske reprezentance prišlo do zdrah, zaradi katerih so Južno Afriko brez zmage zapustili že v predtekmovanju.

"Nočejo trenirati, to je škandal! Odhajam z nogometne zveze. Tu nimam več česa početi. Vračam se nazaj v Pariz." - Izvršni direktor Francoske nogometne zveze Jean-Louis Valentin je odstopil z mesta izvršnega direktorja Francoske nogometne zveze, potem ko so francoski reprezentanti bojkotirali trening.

"Počutim se, kot da bi prejel udarec Muhammada Alija. Ostal sem popolnoma brez moči. Celo dan, ko sem prenehal igrati nogomet, ni bil tako hud, kot današnji." - Argentinski selektor Diego Armando Maradona po četrtfinalni tekmi z Nemčijo, v kateri je mlada nemška ekipa "gavče" uničila s 4:0, ni mogel skriti razočaranja.

"Vedno moramo zmagati - toda tudi, ko zmagamo, niso zadovoljni, ker nismo uprizorili šova. Če uprizorimo šov, niso zadovoljni, ker nismo zadeli šest ali sedem golov. Če zadenemo toliko golov, niso zadovoljni ker nasprotnik ni bil dober." - Zdaj že bivši brazilski selektor Dunga je že nekaj časa na bojni nogi s sedmo silo v Braziliji.

"Pred štirimi leti smo igrali kot svetovni prvaki, zdaj pa igramo kot čreda ovac." - Gennaro Gattuso po izpadu Italije s svetovnega prvenstva.

"Tega pa sploh ne razumem. Kako bo vodil tako pomembno tekmo, če doma niti otrok ne zna brzdati?" - Kay Webb, žena glavnega sodnika na finalni tekmi Howarda Webba.

"Goli so, kot mi je pred leti povedala nogometna legenda, kot kečap ... včasih, ne glede na to, koliko se trudiš, ne prileze ven - ko pa pride, se vsuje naenkrat." - Cristiano Ronaldo pred tekmo prvega kroga predtekmovanja s Slonokoščeno obalo.

"Nihče tega ne more storiti, kot jaz! Moj je bil prvi, popolnoma improviziran. Potrebuješ ritem in gibanje v bokih. Čar vsega tega je, da to narediš spontano in dodaš še nekaj svojega. Seveda ne smeš pozabiti, da moraš prej doseči še zadetek!" - Legendarni kamerunski napadalec Roger Milla o plesu, ki ga je izvedel na svetovnem prvenstvu v Italiji pred 20 leti.

"Anglija je ustvarila nogomet, Nemčija pa ga je zmagala." - šala na račun angleške izbrane vrste po porazu z Nemčijo (4:1).

"Sem staromoden romantik. Ljudje mislijo, da sem grob zaradi potez na mojem obrazu, toda zelo rad pošiljam kartice in rože svoji ženi. Prav tako jih rad prejemam." - Brazilski vezist Felipe Melo po izpadu Brazilije proti Nizozemski. Na omenjeni tekmi je bil nogometaš Juventusa izključen.

"Vem, da grem včasih predaleč. To je nekaj, čemur sem v zadnjem času posvetil veliko časa in tudi nekaj, zaradi česar je brazilska javnost zelo zaskrbljena. Moj oče me nenehno opozarja glede tega." - Felipe Melo po izpadu Brazilije proti Nizozemski.

"Nogomet je kot kratka odeja - ali ti pokrije glavo ali pa noge." - Urugvajski selektor Oscar Tabarez o obrambi Južne Koreje pred medsebojnim obračunom, ki so ga naposled dobili Južnoameričani z 2:1.

"Neumni bi bili. če ne bi znova odprli debate o tehnologiji v nogometu." - Predsednik Mednarodne nogometne zveze Sepp Blatter, potem ko so se nad Fifo zaradi neverjetnih sodniških napak v osmini finala zgrnili črni oblaki.

"To je pač hobotnica." - Španski branilec Carlos Marchena, potem ko so ga novinarji povprašali o mnenju glede napovedi zmagovalca SP-ja, ki jo je podala svetovno znana hobotnica Paul.

Goli so kot kečap ... Včasih, ne glede na to, koliko se trudiš, ne prileze ven - ko pa pride, se vsuje naenkrat.

Cristiano Ronaldo

Dajte se zbrati, ljudje! Suarez ni junak, temveč pretkan goljuf! Kakšna "božja roka"?! To je bila roka samega hudiča!

Ganski selektor Milovan Rajevac