Trenutek, ko je Juiči Komano zgrešil strel z 11 metrov. Foto: EPA
Trenutek, ko je Juiči Komano zgrešil strel z 11 metrov. Foto: EPA
Andres Escobar
Na pogrebu Andresa Escobarja se je zbralo kar 120.000 ljudi. Foto: EPA

28-letnik je bil edini, ki je na tekmi osmine finala SP-ja med Paragvajem in Japonsko zapravil enajstmetrovko. Žoga se je po njegovem strelu odbila od vratnice in v četrtfinale popeljala še četrtega južnoameriškega predstavnika.

Prinesel sanje in čustva
Jošinobu Nisaka
, guverner prefekture Vakajama, kjer Komano živi, se je odločil, da bo nogometašu podelil posebno priznanje. "Komanu bomo to priznanje podelili, ker je našemu narodu dal toliko sanj in čustev," je odločitev obrazložil Nisaka.

Lahko se vrnejo z dvignjeno glavo
"Samo gledal sem v tla, moji igralci so me potem nekako le potolažili. Tulio mi je rekel, da bi tudi sam zgrešil enajstmetrovko. Na koncu smo le prišli v osmino finala, domov se lahko vračamo z dvignjeno glavo," je trenutke po koncu edine tekme osmine finala, kjer so zmagovalca določili streli z bele točke, opisal Komano.

Escobar za napako plačal z življenjem
Zgodovina športa pa priča, da "krivci" za poraz niso vedno tako dobro sprejeti. Spomnite se le Kolumbijca Andresa Escobarja, ki je na SP-ju 1994 dosegel avtogol v korist ZDA, ki so pozneje slavile z 2:1. Le deset dni po tej tekmi je bil v domovini umorjen. V javnosti velja prepričanje, da je za umor odgovorna tamkajšnja mafija, ki je zaradi izpada Kolumbije izgubila na stavnicah.