Tim Matavž je v zadnji sezoni in pol na 54 tekmah nizozemskega prvenstva zabil 25 golov, s čimer je eden najbolj vročih mladih napadalcev v Evropi. Foto: EPA
Tim Matavž je v zadnji sezoni in pol na 54 tekmah nizozemskega prvenstva zabil 25 golov, s čimer je eden najbolj vročih mladih napadalcev v Evropi. Foto: EPA
Rene Mihelič (Nacional Madeira)
Rene Mihelič je na osmi prvenstveni tekmi in po 411 odigranih minutah dočakal prvi gol za Nacional, ki ga je posvetil svojemu dekletu. Foto: Reuters
Samir Handanović in Dejan Stanković
Samir Handanović in Dejan Stanković sta se v nedeljo pred številnimi slovenskimi navijači neposredno pomerila trikrat, z 2:1 pa je bil boljši novopečeni očka. Foto: EPA
Nejc Pečnik
Poškodba na tekmi SP-ja 2010 med Slovenijo in ZDA je močno posegla v kariero Nejca Pečnika, ki se je predtem ustalil v udarni postavi Nacionala. Foto: MMC RTV SLO
11. gol Matavža za Grönigen

Do izteka zimskega prestopnega roka je samo še teden dni, pričakovanja in govorice pa se oklepajo tudi najbolj vročega slovenskega napadalca Tima Matavža. Njegov Groningen je v 20. krogu Eredivisie v soboto gostil Twente, kar je bil obračun tretjega in drugega kluba nizozemskega prvenstva. Šempetrc, ki je 13. januarja dopolnil 22 let, je po podaji Thomasa Enevoldsena z elegantnim udarcem v 33. minuti povedel "ponos severa" v vodstvo z 1:0.

Natančen strel na pamet
Pri strelu je bil Matavž obrnjen stran od gola, a je kljub temu usmeril žogo naravnost proti odaljenejši vratnici, od koder se je odbila v mrežo. Groningenu se vseeno ni uspelo prebiti na 2. mestu, saj je v nadaljevanju preobrat zrežiral Marc Janko, ki je zmagoviti gol zabil s pravim udarcem "kung fu". Twente (43 točk) se je utrdil na 2. mestu, le točko za prvim PSV-jem, medtem pa je Ajax (38) prehitel Groningen (37).

Lazio najbolj zagret za Matavža?
Matavž si z 11 prvenstvenimi goli deli 3. mesto na lestvici strelcev, predvsem pa je postal pravi magnet za skavte velikih klubov. Corriere dello Sport je šempetrskemu biseru namenil celovito analizo njegovih sposobnostih, zaradi katerih se je slovenski napadalec znašel na seznamu želja zamejskega rojaka Edyja Reje, ki vodi Lazio. Redno Matavževe predstave spremljajo ogledniki Lazia, Napolija, Liverpoola, Tottenhama, Bayerna in HSV-ja, a v Groningenu zatrjujejo, da še ni naprodaj, saj si želijo prve velike klubske lovorike, pri čemer so ob prvenstvu v igri še v pokalu.

Prestopne govorice so v petek prinesle Romino željo po Valterju Birsi, ki se mu izteka pogodba z Auxerrjem. Francoski klub hoče napadalnega vezista prodati še do konca meseca, medtem ko si Birsa že lahko prosto izbira nov klub, katerega bi sicer okrepil šele čez pol leta.

Pečnik in Kelhar na preizkušnji, debi Džinića
Od reprezentantov novo okolje išče Nejc Pečnik (Nacional), ki je na preizkušnji pri nemškem drugoligašu Greuther Fürthu, medtem ko se nesojeni udeleženec mundiala Dejan Kelhar (Cercle Brugge) preizkuša na Poljskem pri varšavski Legii. Elvedin Džinić, ki je med potniki za Južno Afriko dobil prednost pred Kelharjem, je po dramatičnih preobratih debitiral v dresu Charleroija. Na obračunu z Mechelenom je Mariborčan pripomogel k osmi točki Charleroija za izid 0:0, kar je lep dosežek za zadnje moštvo belgijskega prvenstva, ki je predtem na 21 tekmah prejelo kar 47 golov.

Podaja, gol in skorajšnji preobrat Miheliča
Mesto Pečnika v moštvu Nacionala želi zasesti Rene Mihelič, ki je skorajda postal junak obračuna med Benfico in Azorčani, ki je potekal v Lizboni na slovitem stadionu da Luz. Trikratni reprezentant je v 60. minuti pri izidu 3:0 za "orle" zamenjal Dejana Školnika, soigralca že iz Maribora. V naslednje pol ure je Mihelič poskrbel za napeto tekmo: najprej je v 76. minuti iz kota idealno zaposlil Luisa Alberta (3:1), štiri minute pozneje je s kiruško podajo v ogenj posla Anselma, ki ga je ustavil vratar Benfice. Sledil je še prvi gol Miheliča v dresu Nacionala, ko je po strelu Anselma iz bližine znižal na 3:2. Ko so gostje pritiskali za senzacionalno točko, pa je drugič udaril Jara in razblinil vse dvome o zmagi Benfice (4:2).

Cesar izključen, Jokić drži pesti za Lazio?
Pregled iger slovenskih nogometašev na tujem, s poudarkom na reprezetantih, končujemo v "slovenski" Serii A. Palermo je zaigral "le" z Iličićem in Bačinovićem ter šele v končnici strl Brescio (1:0). Chievo je proti Genoi iztržil točko, čeprav je bil Boštjan Cesar zaradi dveh rumenih kartonov izključen v 68. minuti. Pri gostih je mladi Enej Jelenič obsedel na klopi, medtem ko je pri "osličkih" Bojan Jokić na tribuni preverjal, ali se Lazio res zanima za njegovega tekmeca na igralnem mestu Andreo Mantovanija.

Po prvem sinu še prvi skalp Interja
Piko na i uspešnemu tednu, v katerem je dobil prvorojenca Alena, je Samir Handanović postavil z zmago proti Interju, italijanskemu, evropskemu in svetovnemu prvaku. Udinese je slavil s kar 3:1, kar je bila prva zmaga Furlanov nad "črno-modrimi" po 15. februarju 2004 (2:1 na Friluiju). Pomemben delež je pripadel tudi "Sarmi", ki je bil sicer ob vodilnem golu Dejana Stankovića nemočen, zato pa je po Srbovem voleju s "parado za fotografe" preprečil, da bi gostje povedli z 0:2. Obramba si je v večernih pregledih 21. kroga zlahka prislužila oznako "obramba dneva".

Enajsti prvenstveni gol Tima Matavža


Handanovićeva obramba kroga (od 0:28)


Miheličeva podaja (od 3:13) in prvenec (od 4:03)


SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI
Jasmin HandanovićEmpoli (ITA II)Pescara - Empoli -:-/prestavljeno
Samir HandanovićUdinese (ITA)Sampdoria - Udinese *7:6 (P);
Udinese - Inter 3:1
/;
vso tekmo
izven postave;
/
BRANILCI
Mišo BrečkoKöln (NEM)Köln - Werder 3:0/na klopi

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Chievo - Genoa 0:0do 68' (0:0) v 68' zaradi drugega
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)5. mesto v prvenstvu/začetek nove sezone 12. 3.
Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Genoa 0:0/izven postave
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)8. mesto po jesenskem delu/nadaljevanje 19. februarja
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Lokeren 2:1vso tekmo/
VEZISTI
Armin BačinovićPalermo (ITA)Palermo - Brescia 1:0vso tekmo v 89'

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Auxerre - Marseille 0:2 (P);vso tekmoizpad v polfinalu
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Brescia 1:0vso tekmo/
Andraž KirmWisla Krakow (POL)2. mesto po jesenskem delu/nadaljevanje 25. februarja
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Reading - Hull 1:1vso tekmopodal za 0:1
Aleksander RadosavljevićADO den Haag (NIZ)Den Haag - Heerenveen 3:1vso tekmo/
Dalibor StevanovićVitesse (NIZ)Williem II - Vitesse 1:0do 63' (1:0)/
NAPADALCI
Zlatko DedićBochum (NEM II)Bochum - Aue 2:0/na klopi
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Gent - Lokeren 2:1vso tekmo/
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Köln - Werder 3:0 vso tekmo/
Tim MatavžGroningen (NIZ)Groningen - Twente 1:2vso tekmo v 33' za 1:0
Nejc PečnikNacional (POR)Benfica - Nacional 4:2/na preizkušnji pri Greuther Fürthu
"Ladje na obzorju"
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Brescia 1:0/na klopi
Vid BelecCrotone (ITA II)Padova - Crotone 1:0vso tekmo/
Elvedin DžinićCharleroi (BEL)Charleroi - Mechelen 0:0vso tekmodebi v novem klubu
Enej JeleničGenoa (ITA)Chievo - Genoa 0:0/na klopi
Dejan KelharCercle Brugge (BEL)Cercle B. - Lierse 3:0/na preizkušnji pri Legii
Rene KrhinBologna (ITA)Napoli - Bologna 2:1 (P);
Bologna - Lazio 3:1
vso tekmo;
/
/;
izven postave
Jasmin KurtićPalermo (ITA)Palermo - Brescia 1:0/na klopi
Dejan LazarevićTorino (ITA II)Torino - Citadella 1:1vso tekmo/
Rene MiheličNacional (POR)Benfica - Nacional 4:2od 60' (3:0)podaja za 3:1 in v 85' za 3:2
Goran ŠukaloDuisburg (NEM II)Ingolstadt - Duisburg 1:1do 80' (1:0)/
Haris VučkićNewcastle (ANG)Newcastle - Tottenham 1:1/izven postave
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Cottbus - Arminia 2:1/na klopi

11. gol Matavža za Grönigen