Foto:
Foto:

Imena vpletenih še niso znana, objavili pa naj bi jih decembra po izidih testa B. Če bo slednji pozitiven, kršilcem grozi dvoletna prepoved tekmovanj, s tem pa tudi nenastopanje na olimpijskih igrah v Atenah.

Kemična struktura THG je zelo podobna prepovedanim anaboličnim steroidom gestrinom in trenbolon in čeprav je zaenkrat ni na seznamu prepovedanih poživil, jo bodo obravnavali kot omenjenim preparatom sorodno substanco, kar omogočajo tudi mednarodna protidopinška pravila. Do odkritja THG so pri USADA prišli po anonimnem klicu človeka, ki se je predstavil kot atletski trener in jim je pozneje tudi poslal rabljeno injekcijo, ki je vsebovala omenjeno snov. Ameriška agencija se je zato odločila za ponoven pregled 350 vzorcev, ki so jih odvzeli na junijskem ameriškem atletskem prvenstvu v Stanfordu, in 100 naključno odvzetih testov izven tekmovališč.

Zanimivo je, da so pri nekaterih atletih hkrati odkrili tudi sledi stimulanta modafinila. Gre za preparat, ki so ga v času svetovnega prvenstva v Parizu po zmagi na 100 metrov odkrili pri šprinterki Kelli Holmes. Američanki zdaj grozi odvzem zlatih medalj na 100 in 200 metrov, odločitev o tem pa je prepuščena ameriški zvezi (USTAF). Direktor USADA Terry Madden ni želel povedati, ali so na SP nastopili tudi atleti, ki so jih ujeli pri zlorabi THG.