Foto:
Foto:
Aleksander Knavs
Bojan Prašnikar

Oba zadetka je dosegel Ermin Šiljak, ki je z osmimi zadetki tudi najboljši strelec kvalifikacij. Tekma sicer ni odločala o ničemer, saj si je Slovenija že pred tem zagotovila drugo mesto v skupini in s tem dodatne kvalifikacije, katerih žreb bo v ponedeljek v Frankfurtu. Kljub temu so Slovenci s pristopom razočarali, saj so po vodstvu z 2:0 močno popustili, kar so oslabljeni Ciprčani izkoristili.

Slovenski nogometaši so si v komornem vzdušju na praznem stadionu v Limasolu prvo priložnost prigrali v 10. minuti, ko je Miran Pavlin v kazenskem prostoru našel Gorana Šukala, a je slednji z glavo iz idealne priložnosti zgrešil. Varovanci selektorja Prašnikarja pa so se veselili le dve minuti kasneje. Nastja Čeh je streljal z desetih metrov, ciprski vratar je žogo odbil, a le do Šiljaka, ki jo je z glavo pospravil v mrežo. Ciprčani so nato izenačili, vendar je norveški sodnik zadetek zaradi nedovoljenega položaja razveljavil. Posnetek je pokazal, da neupravičeno, saj nedovoljenega položaja ni bilo. Slovenci so povišali vodstvo v 42. minuti, ko je Adem Kapič podal v kazenski prostor, Šiljak pa je popolnoma neoviran s 14 metrov zatresel ciprsko mrežo.

V drugem polčasu so Slovenci popustili in dopustili, da so domači dobivali priložnosti. V 72. minuti je tako po nesporazumu med Markom Simeunovičem in Matejem Šnoflom Georgiu prišel do žoge in zatresel prazno mrežo. Po zadetku so Ciprčani še bolj pritisnili proti slovenskim vratom, tako da je gol visel v zraku. Kazen za slabo igro gostov je prišla v 83. minuti. Po zmedi v slovenskem kazenskem prostoru je do žoge prišel Yiasoumi in poslal žogo v mrežo. Do konca so imeli domači še lepo priložnost za zmago, a se je izkazal vratar Simeunovič, ki je preprečil sramoten poraz. Očitno je bilo, da so slovenski nogometaši z mislimi že v dodatnih kvalifikacijah, ko bodo znova igrali na nož in se še drugič poskusili uvrstiti na evropsko prvenstvo.

Bojan Prašnikar, selektor Slovenije: "Začeli smo dobro, nato sta nas presekali poškodbi Cipota, ki si je poškodoval gleženj, in Knavsa, ki ima težave z mišico. To je vsekakor vplivalo na našo igro v drugem delu, s katerim ne morem biti zadovoljen. V obrambi je prihajalo do panike, naredili pa smo dve napaki, ki sta nas stali zmage. Nekaj sem kombiniral v moštvu in določene stvari so se pokazale kot dobre."

Momčilo Vukotič, selektor Cipra : "Imeli smo težave s poškodovanimi igralci. Manjkalo je kar nekaj standardnih igralcev, zato je po svoje razumljivo, da so se novinci malo ustrašili Slovenije in na začetku zaigrali slabše, kot znajo. V drugem polčasu je bila igra boljša, videl sem, da je v teh igralcih nekaj potenciala, in vsekakor zaupam v njih. Sloveniji čestitam za uspeh v kvalifikacijah in ji želim srečo pri žrebu in tudi na tekmah dodatnih kvalifikacij."

Slovenija: Simeunovič, Cipot (26./Bulajič), Vugdalič, Knavs (46./Šnofl), Kapič, Šukalo, Rudonja (85./Koren), Čeh, Pavlin, Ačimovič, Šiljak.

LESTVICA:                             
CIPER - SLOVENIJA            2:2 (0:2)
S. Georgiou 71., Yiasoumi 83.; Šiljak 
12., 42.                              
FRANCIJA - IZRAEL            3:0 (3:0)
Henry 9., Trezeguet 25., Boumsong 43. 
                                      
                                      
Lestvica:                             
FRANCIJA **        8  8 0 0 29:2  24  
SLOVENIJA *        8  4 2 2 15:12 14  
IZRAEL             8  2 3 3  9:11  9  
CIPER              8  2 2 4  9:18  8  
MALTA              8  0 1 7  5:24  1  
                                      
         ** - uvrščena na EP          
     * - v dodatnih kvalifikacijah