Foto:
Foto:

Uefa je objavila novo lestvico koeficientov, na osnovi katerih določa število mest posameznih držav v elitnem evropskem klubskem tekmovanju. Vodijo Španija, Italija in Anglija, ki bodo imele tudi naslednje leto možnosti za štiri predstavnike v Ligi prvakov. Dva izmed njih imata nastop zagotovljen neposredno. Slovenija je 29.



To mesto je zdaj izgubila Turčija, tako da bosta oba njihova najboljša kluba morala odslej v kvalifikacije. Toda eden od turških klubov bo verjetno prav tako neposredno uvrščen, pod pogojem da bo letošnji evropski prvak že imel zagotovljeno mesto v ligi.

Veliko so pridobili tudi Švicarji, ki so si po lanskih uspehih Basla v Ligi prvakov pridobili možnost za dva predstavnika, vendar bosta morala oba uspešno opraviti kvalifikacije, kar velja tudi za klube iz Izraela.

Število mest v ligi prvakov 2004:
- štiri mesta: Španija, Italija, Anglija (dva neposredno, dva v drugi predkrog),
- tri mesta: Nemčija, Francija, Grčija (dva neposredno, en v drugi predkrog),
- dve mesti: Portugalska, Nizozemska, Škotska (en neposredno, en v drugi predkrog),
- dve mesti: Turčija, Belgija, Češka, Švica, Ukrajina, Izrael (en v drugi, en v prvi predkrog),
- en v drugi predkrog: Avstrija, Poljska, Rusija, Srbija in Črna gora, Norveška, Bolgarija, Hrvaška, Švedska, Danska, Slovaška,
- en v prvi predkrog: Romunija, Madžarska, Ciper, Slovenija, Finska, Latvija, Moldavija, Gruzija, Bosna in Hercegovina, Litva, Islandija, Makedonija, Belorusija, Irska, Malta, Armenija, Wales, Albanija, Estonija, Severna Irska, Luksemburg, Ferski otoki, Azerbajdžan,
Kazahstan.