Dan po potopu čolna v Sredozemskem morju pri mestu Sfax v vzhodni Tuniziji je tamkajšnja obalna straža poročala o desetih smrtnih žrtvah, v četrtek pa je to številko popravila, potem ko so našli 14 novih trupel, vključno s tunizijskim "kapitanom" ponesrečenega čolna.

Tiskovni predstavnik tunizijske obalne straže je nato danes sporočil, da so med iskalno akcijo našli še osem trupel, s čimer se je skupno število umrlih v brodolomu povečalo na 32.

Šlo je za prebežnike iz podsaharske Afrike, ki so želeli prek Sredozemskega morja priti v Evropo.

Tunizija je vse pogosteje izhodišče za pogosto nevarne poskuse obupanih ljudi iz Zahodne Afrike, Sudana in drugih afriških držav, da bi v iskanju boljšega življenja prišli v Evropo. Italijanski otok Lampedusa je namreč samo okoli 150 kilometrov oddaljen od tunizijske obale.

Število poskusov odhodov v Evropo se je povečalo po tem, ko je tunizijski predsednik Kais Saied februarja uradnikom naročil ukrepanje proti nezakonitemu priseljevanju, češ da želijo spremeniti demografsko strukturo države. S tem je sprožil izgone in nasilje nad temnopoltimi priseljenci.

To je bila zadnja v vrsti tragedij prebežnikov, potem ko je v brodolomih pred tunizijsko obalo pretekla petek in soboto umrlo skupno 27 ljudi.

Tunizijska obalna straža je pred tednom dni sporočila, da so v prvih treh mesecih letos na poti v Evropo prestregli več kot 14.000 prebežnikov, kar je petkrat več kot v enakem obdobju lani.