Vladimir Putin. Foto: Reuters
Vladimir Putin. Foto: Reuters

V izjavi, ki jo je prenašala televizija, je Putin dejal, da bo treba počakati na rezultat uradne preiskave strmoglavljenja, v katerem je umrlo vseh 10 ljudi na krovu. To bo trajalo nekaj časa, je dodal.

"Prigožina sem poznal dolgo, od začetka devetdesetih," je še dejal. "To je bil človek z zapleteno usodo. Naredil je resne napake v življenju, a je tudi skušal doseči potreben rezultat, tako zase kot – ko sem ga zaprosil – za skupno stvar, kot v preteklih mesecih," je po poročanju BBC-ja dejal Putin.

Prigožin je najemniško vojsko Wagner ustanovil leta 2014. Foto: Reuters
Prigožin je najemniško vojsko Wagner ustanovil leta 2014. Foto: Reuters

Dodal je, da kolikor je vedel, se je Prigožin "šele včeraj vrnil iz Afrike, kjer se je srečal z določenimi uradnimi uslužbenci". V zadnjih dneh naj bi bil Prigožin v zahodni Afriki.

"Če so bili zaposleni v podjetju Wagner res tam, in preliminarni podatki kažejo, da so bili, bi rad poudaril, da so ti ljudje precej prispevali k našemu skupnemu cilju boja proti neonacističnemu režimu v Ukrajini, to pomnimo, to vemo in tega ne bomo pozabili," je po poročanju Al Džazire še dejal Putin.

BBC piše, da je Wagner ključen steber ruske zunanje politike. S svojimi silami pomaga vladam v Siriji, Maliju, Srednjeafriški republiki in Libiji v zameno za dobičkonosne pravice za rudarjenje.

"Putin ne odpušča tistim, ki so ga prestrašili"

Medtem ko številne zahodne države svarijo pred špekulacijami o njegovi smrti, v Ukrajini menijo, da je bila njegova smrt predvidljiva.

Prigožinova smrt je bila predvidljiva, je v sredo zvečer za nemški časopis Bild povedal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. "Prigožin si je smrtno obsodbo podpisal v trenutku, ko se je ustavil 200 kilometrov od Moskve," je nadaljeval. Prepričan je, da je Wagnerjev junijski upor resnično prestrašil ruskega predsednika Vladimirja Putina in predvidljivo pripeljal do posledic, saj "Putin ne odpušča tistim, ki so ga prestrašili".

Če bi se potrdila teorija, da je bilo zasebno letalo s Prigožinom na krovu sestreljeno, bi ta "likvidacija pomenila neposredno sporočilo elitam, da se v Rusiji začenjajo brutalni poboji njihovih ljudi", je poudaril in dodal, da je Moskva s tem poslala sporočilo tudi lastni vojski, da bo vsaka nelojalnost kaznovana s smrtjo.

Sorodna novica Po domnevni smrti Prigožina se vrstijo ugibanja o vzrokih za strmoglavljenje letala

Zelenski zanikal vpletenost Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem zatrdil, da Ukrajina ni bila vpletena v incident. "Zagotovo nismo vpleteni v tej situaciji. Mislim, da se vsi zavedajo, kdo je vpleten," je Zelenski po poročanju BBC-ja dejal novinarjem v Kijevu.

Zelenski se je ob tem še pošalil na račun sredne nesreče, rekoč, da ko so se v Kijevu na države sveta obračali glede letal, niso imeli tega v mislih. "Ampak to bo nekako gotovo pomagalo," je dodal.

"Brez Putinove vednosti se ne zgodi veliko stvari"

Predsednik ZDA Joe Biden je medtem priznal, da okoliščin strmoglavljenja letala ne pozna, a pri tem dodal, da se v Rusiji ne zgodi veliko stvari, za katerimi ne bi stal Putin.

Tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je posvarila pred špekulacijami. Ob tem pa je opozorila, da incident vseeno potrjuje, "da sistem in oblast, ki temelji na nasilju, tudi v notranjosti pozna le nasilje".

Tiskovni predstavnik francoske vlade Olivier Veran je izjavil, da obstajajo utemeljeni dvomi o okoliščinah letalske nesreče, medtem ko je tiskovni predstavnik britanske vlade sporočil, da pozorno spremljajo razmere. Predsednica odbora za zunanje zadeve v britanskem parlamentu Alicia Kearns pa je prepričana, da bi "nam hitrost, s katero so ruski uradniki potrdili, da je bil Prigožin na letalu, morala povedati vse, kar moramo vedeti".

Beloruska opozicijska političarka Svetlana Tihanovska je poudarila, da Belorusi Prigožina ne bodo pogrešali. "Bil je morilec in kot takega si ga je treba zapomniti. Njegova smrt bi lahko onemogočila navzočnost Wagnerja v Belorusiji in s tem zmanjšala grožnjo našemu narodu in sosedom," je še dodala.

Sorodna novica Jevgenij Prigožin, "Putinov kuhar", ki je postal trn v peti Kremlja

Zasebno letalo z desetimi ljudmi na krovu je v sredo v večernih urah strmoglavilo med poletom iz ruske prestolnice v Sankt Peterburg, pri čemer naj bi umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke. Da je bil Prigožin na letalu, je potrdila ruska zvezna agencija za zračni promet, ki je sprožila preiskavo o strmoglavljenju letala znamke Embraer.

Na domnevno Prigožinovo smrt se je odzval tudi Putin