Foto: Orf Foto:
Foto: Orf Foto:

„Narodne skupnosti v dobi digitaliziranega sveta“ je osrednja tema letošnjega Evropskega kongresa narodnih skupnosti, ki ga prireja Biro za slovensko narodno skupnost pri koroški deželni vladi. Že v četrtek zvečer je v dvorani zrcal na sedežu deželne vlade v Celovcu bila na sporedu podijska diskusija, na kateri so spregovorili deželni glavar in referent za narodne skupnosti Peter Kaiser (SPÖ), politologinja Kathrin Stainer-Hämmerle, škofov vikar in direktor koroške Caritas Jože Marketz, Horst Pirker iz založniške hiše News in izvedenec za komunikacije Josef Mantl. Pod vodstvom korespondenta Avstrijske radiotelevizije (ORF) Petra Fritza so iskali odgovore na vprašanja, kako oblikuje večkulturnost neko družbo, katere procese konfrontacije in kakšne emocije sproža v sobivanju med ljudmi.

V petek dopoldne so bila v Domu glasbe v Celovcu v žarišču vprašanja o možnostih in priložnostih, ki jih ponujajo svetovni splet in družbena omrežja tudi narodnim skupnostim, kako vplivajo na identiteto, na jezik, na medsedbojno komunikacijo in nenazadnje tudi na razvoj in obstoj narodnih skupnosti - pa tudi vprašanje, kako politično koristiti ne več čisto novo tehnologijo za uresničitev zakonskih pravic in za zaščito manjšin. Digitalizacija in nove tehnologije odpirajo tudi narodnim manjšinam veliko priložnosti, je v pozdravnem govoru poudaril deželni glavar Kaiser.

Tudi ostali referenti in referentke so se strinjali, da morajo tudi narodne skupnosti skočiti na vlak digitalizacije in možnosti, ki jih ponuja nova tehnologija, prilagoditi njihovim potrebam. Generalni direktor ORF Alexander Wrabetz je v uvodnem referatu orisal poglabljanje identitete v času digitalizacije. Ob tem je s ponosom opozoril tudi na večplastno ponudbo Avstrijske radiotelevizije za avstrijske narodne skupnosti. Radijski in televizijski sporedi, pa tudi spletne vsebine v manjšinskih jezikih so del ORF-a in bodo tudi v prihodnje obdržali svoje mesto in pomen, je poudaril.

„Jezikovno načrtovanje 2.0 - nove tehnologije, digitalni viri in spletna orodja“ je bil naslov predavanja Matejke Grgič iz Slovenskega raziskovalnega inštituta (Slori) v Trstu. S komunikacijo in brskanjem po spletu se spreminjata tudi jezik in jezikovna kultura, in to je dobro, je poudarila. Ocenjuje, da mora jezikovno načrtovanje upoštevati tudi nove tehnologije kot vir jezikovnih znanj in tudi za oblikovanje novih mrež govorcev.

Koroški Slovenci, slovenska društva in slovenske ustanove so pri osvajanju digitalnega sveta na dobri poti, je v svojem referatu poudaril Hanzi Tomažič. Glavni urednik verskega časopisa Nedelja je skupaj z bratom Francijem že pred 18 leti ustanovil podjetje „ilab cross media“ in sodi med pionirje spletnih nastopov slovenski društev in ustanov.


Več na slovenci.orf.at