Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 16 glasov Ocenite to novico!
Čili Carolina Reaper velja za najbolj pekočega na svetu. Foto: AP
Čili Carolina Reaper je v desetih letih razvil Ed Currie iz Južne Karoline, ko je izvedel, da snov v čilijih lahko zdravi raka. Foto: AP

Dodaj v

Kako pekoč je najbolj pekoči čili? Dovolj za v bolnišnico.

Pojedel Carolina Reaper in šel na urgenco
10. april 2018 ob 17:27
New York - MMC RTV SLO

Moški, ki je na tekmovanju v jedenju čilijev v New Yorku pojedel najbolj pekoči čili na svetu, je zaradi "ubijalskega" glavobola moral poiskati zdravniško pomoč.

34-letnik je zaužil zloglasni čili Carolina Reaper (v prostem prevodu "Smrt iz Karoline"), takoj za tem pa mu je šlo na bruhanje. V naslednjih dneh je začel trpeti za hudimi bolečinami v vratu in najhujšimi glavoboli, kar jih je kdaj izkusil.

Bolečina je bila tako nevzdržna, da je šel na urgenco, kjer so opravili nevrološke teste, a vsi rezultati so bili negativni.

Slikanje glave je pokazalo, da se je več arterij v njegovih možganih zožilo, kar je zdravnike nazadnje privedlo do diagnoze reverzibilnega cerebralnega vazokonstrikcijskega sindroma (RCVS). Omenjeni sindrom pacient doživlja kot treskanje v glavi, povzroča pa ga nenadno zoženje žil, ki oskrbujejo možgane s krvjo.

Čili Carolina Reaper:


- Kot najbolj pekoč na svetu priznan tudi v Guinnessovi knjigi rekordov.
- Doseže 1,6 milijona skovilov (merska enota za pikantnost) - za primerjavo, jalapeno doseže od 2.500 do 8.000 skovilov.
- Vzgojil ga je Ed Currie iz podjetja Pucker Butt Pepper Company v Južni Karolini.
- Currie je začel gojiti čilije po tem, ko je izvedel, da bi kapsaicin, ki ga najdemo v čilijih, lahko zdravil raka. Currie polovico svojega pridelka zato podari za raziskave za raka.


Simptomi izginili sami

Njegov primer so popisali v medicinski reviji BMJ kot prvi tovrstni primer, povezan z uživanjem čilijev. Zdravnik, ki je primer opisal, je posvaril vse, ki jedo izjemno pekoče čilije, da takoj poiščejo pomoč zdravnika, če se jih nenadoma polasti hud glavobol.

Kot navaja BBC, to ni prvi klinični primer, povezan z uživanjem čilijev. Predtem so zdravniki uživanje kajenskega popra povezali z nenadnim zoženjem venčne arterije in srčnimi napadi.

Simptomi so pri moškem po nekaj časa izginili sami od sebe, slikanje glave čez pet tednov pa je pokazalo, da so se njegove arterije vrnile v normalno stanje.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 10.04.2018 ob 18:01
Tudi meni je všeč pikantno, a do neke mere in ne vsaka jed.
Ne vem čemu bi goltal cele čilije, ker stvar ni tako nedolžna.
aka29
# 10.04.2018 ob 18:43
evaevi, ti pa pač veš več od zdravnikov? Ali tudi ti samo pridigaš?
odpadnik86
# 10.04.2018 ob 18:54
Ok. Cili je popolnoma nedolzna stvar. Pojem ga cez leto zlo dost. Tko da tud Carolino sm pojedu pa ni blo tko hudo. Kdo ne vrjame lahk npr. pr nas testira na Cili festu v Smarju pri Jelsah v septembru kjer bo opazil da so po vecini zmagovalke zenske. Po ciliju te npr tud ne bo peklo crevo, na drugi strani po feferonih skoraj gotovo. Cili je tko zdraviln da vlka vecina ljudi tega ne ve in se jih izogiba kot hudic kriza
Clown
# 10.04.2018 ob 18:09
Carolina reaper bo letos ponovno v mojem vrtu. Njami. Pa ni najbolj pekoč, ampak je Dragon’s Breath Pepper z 2,480,000 scovilov, sam da še ni official.
evaevi
# 10.04.2018 ob 20:03
Vsako jutro z možem zajtrkujeva pečena jajčka, polita z domačo omako, na teden porabiva 3,3 dl stekleničko, nakuhava jih najmanj 60 iz lastnih čilijev, v glavne habanerov in scorpionov in paradižnikov iz domačega rastlinjaka.
Recept , ki mu gre vse kučlinarično in zdravstveno priznanje:

Približno enake količine, največ čebule in paradižnika in nekoliko manjšo težo od teh dveh čilijev. Za nevajene je menda ta omaka peklenska, znanko je skoraj zadušila že degustacijska kapljica, kar me je res presenetilo. Za naju z možem je samo slastna.

okrog pol kile ali nekaj več dam teh sestavin:
Čebula, rdeča sladka paprike, čimveč česna, pa spet pribl. pol kile ali po želji tudi več zelo zrelega paradižnika, skleda čilijev vseh sort in vedno dodam šre kakšen sadež - breskev ali hruško ali jabolko, tudi bučka hokaido je super izpadla.

Sproti režem po zgoraj naštetem vrstnem redu in mečem v lonec v malo vode. Samo čebulo malo bolj pokuham. Skupaj pokuham, da počasi vre, nato dodam odvisno od količine seveda pol kile rjavega sladkorja, okrog 3 deci jabolčnega kisa, nato zadevo zmiksam s paličnim mešalnikom in na koncu stisnem noter še sok dveh limet, to je obvezno. Še čisto malo pokuham, naložim v stekleničke, čvrsto zaprem in jih naložim skupaj pod deko, da se počasi ohlaja.

Ta omaka je nnajboljša od vseh, kar sem jih kje poskusila.

PS

Čilijev sem se lotila iz čiste nule po bivanju v bolnici zaradi brezupnih hemoroidov, neprimernih
tudi za operativni poseg.
Imela sme srečo, da me je našel pravi nasvet sotrpina.
vedranh
# 11.04.2018 ob 00:33
@Evaevi.....Tale človek pač ni bil navajen na čili.
Ne, na cesti so ga pobrali, da je šel tekmovat v uživanju najbolj pekočih čilijev v ZDA. Tudi podatek o zožitvi možganskih arterij je samo nakladanje, ker zdravniki pač nimajo pojma o tem. Skratka, zanimivo branje.
evaevi
# 10.04.2018 ob 19:38
evaevi, ti pa pač veš več od zdravnikov? Ali tudi ti samo pridigaš?

jaz prakticiram in to na sebi.
Ja, o čiliju glede na obvladovanje svojih nemajhnih težav vem povsem obratno,
kot pridigajo zdravniki brez pojma od pojma o čiliju :)
GLaDOS
# 10.04.2018 ob 19:15
Jaz sem odvisen od pekoce....morm dat skoraj v vsako jed....sicer se nisem probal telih tanajhujsih ;)

zjutraj pa naraje umesana jajca z gobami, olivami in feferoni ali cilijem ;)
pa razni sendvici brez cilijev pri meni sploh ne grejo vec ;)

pa se zdravo je....
Turboboost
# 11.04.2018 ob 05:25
Zivim in delam ze par mesecev v Nikaragvi, med drugim tudi svojo pekoco omako. Uporabljam pa Capsicum annuum var. glabriusculum, ki ga nabiram v gozdu in habanero, ki ga kupujem od kmetov. Za vecino gostov je ze ta kombinacija zelo pikantna. Bi pa sprobal v clanku navedeni cili...
evaevi
# 10.04.2018 ob 20:32
dante,
ji lahko poveš za obratne izkušnje, če jo bodo s porodi in leti kdaj doleteli,
jaz ostajam hvaležna pravemu nasvetu v stiski.
In se pridružujem zg. komentatorju, da feferoni pečejo črevo, čiliji ga pa zdravijo. Pisegam na habanere in scorpione, preverjano zadnja tri leta vsakodnevno.
alfa333
# 10.04.2018 ob 19:31
Odpadnik86 če je Carolina Reaper pri zorenju imela dosti sonca in visoke temperature,je njena pekočina peklenska jaz sem iz Caroline naredil omako ,posip,namočeno v olje in vloženo v kis,vse žge kot sajeta najbolj pa vložene v kis. Ti pa priznam, da če poješ Carolino imaš že dolgo kilometrino.
alfa333
# 10.04.2018 ob 19:17
Fatali, BhutJjolokia ,Trinidad Moruga Scorpion in Carolina Reaper uporabljam kot posip, omako ,namočene v olivno olje med sezono sveže narezane na pico, odlična kombinacija je na kruh namazan med posut z čilijem in naribanem ingverjem . kolk vem je Carolina rReaper najmočnejši še užiten čili.Zasledil sem informacijo da se po zaužitju Dragona dobi anafilaktični šok,kateremu posledica je lahko smrt,ne vem pa če je to 100% res.
zamudnik
# 10.04.2018 ob 19:13
Zakaj je to samomučenje dobro?
Highland
# 12.04.2018 ob 20:09
K.S. Carolina Reaper, Trinidad moruga scorpion, Bhut Jolokia dosegajo vec kot 2.000.000 scoville.. 1,6 milj. pa ne vem od kje ste dobila to informacijo, vsekakor je napacna. 1,6 Milj. se zdalec ni rekord, poleg tega je ta cifra ze zdavnaj presezena.. Lahko bi se malo bolj potrudila in ljudem podala vsaj kaksno resno uradno lestvico. Se na wikipedii pise, da doticni chili skupaj ostalimi najmocnejsimi dosegajo celo do 3.200.000 Scoville..
Highland
# 12.04.2018 ob 19:52
Niiz, jaz sem ze pojedel cel svez Bhut Jolokia in nisem koncal v bolnici. Jasno, da je mocen in to zelo... Jem pa zelo pekoce vsak dan enkrat in to vec kot 25 let. Telo se navadi!
Highland
# 12.04.2018 ob 14:07
Evaevi, podpis pod tvoje komentarje. Tudi sam sem fan pekocih zadev in ze dolga leta in vzgajam "ta hude" cilije vkljucno s Carolina reaper, Trinidad moruga scorpion, ter Bhut Joolokia oz Ghost Pepper. Osebno pa kar se tice omak obozujem "Bajan pepper sauce" (Bajan je izraz za omake iz Barbadosa) se posebej od firm Windmill, Aunt Lottie's... (obe varjanti oziroma Hot in Extreme hot) Zal se jih pri nas ne dobi, jih pa obcasno nabavim v UK. Narocat prek spletnih trgovin se ne izplaca saj je cena 2x oz 3x celo plus postnina..
pobrisan
# 12.04.2018 ob 09:50
aka29

evaevi, ti pa pač veš več od zdravnikov?
------------------

Je kar prav napisala. Tole v članku pa je malo šlampasto napisano.
Hijena
# 10.04.2018 ob 20:03
@ Clown
Najhujši je po novem Pepper X (neuradno ime) in ima neuradno 3,180,000 skovilov in tudi Dragon’s Breath ni uradno potrjen, tako da je uradno Carolina Reaper še zmeraj najmočnejši...meni najljubši je pa Habanero
SMERŠ
# 10.04.2018 ob 19:53
mazohisti
alcatraz
# 20.04.2018 ob 08:12
karolino reaper sem jedu, pa ni blo treba v bolnico.
pobrisan
# 12.04.2018 ob 10:10
O zdravilnosti čilijev je že marsikaj napisanega. Naši sosedi uporabljajo naziv aleva paprika. To so mleti čiliji z najmanj 250.000 skovilov. Malo guglanja pokaže, da včasih dela čudeže. Sam sem poskusil posuti ureznino z njo. Krvavitev se je zelo hitro ustavila in ko se je rana zacelila, skoraj ni bilo brazgotine. Zanimivo je to, da popolnoma nič ne peče!

Kogar zanima več, si lahko dol potegne knjigo, kjer je mnogo več informacij glede zdravljenja s čilijem. Sicer je v srbohrvaščini.

http://www.cps.org.rs/Knjige/lecenje_nei
zlecivih_bolesti.rar
cairns
# 11.04.2018 ob 10:03
Meni je še najbolj všeč Bhut jolokia ki ne zaostaja skoraj nič za čilijem Carolina Reaper .
eMZe
# 10.04.2018 ob 23:32
No, kul, da imate eni radi bolj, drugi manj pekoče.

Ampak meja je vendarle pri 16.000.000 SHU, više ne gre.
evaevi
# 10.04.2018 ob 19:39
@evaevi

Ravno od cilija lahko dobis hemeroide.


dante, to so ti pa gotovo povedali zdravniki :)
NiiZ
# 12.04.2018 ob 14:41
@evaevi
Tale človek pač ni bil navajen na čili.
Z uživanjem čilija se razvija tudi 'trpežnost'.


Pri temu gospodu je verjetno prišlo do sistemskih učinkov kapsaicina (pekoča snov v čiliju). Vidva z možem zaužijeta premalo kapsaicina ob vsakodnevnih obrokih, da bi prišlo do zadostne absorpcije v krvožilje - torej čutita le učinke kapsaicina na sluznicah - pekočnost. Pri tem tekmovanju pa je verjetno pojedel naenkrat nekaj 10 čilijev (poglej si posnetke tekmovanj na youtubu), kar ima poleg učinkov na sluznice očitno tudi sistemske učinke. Učinki na sluznice sicer niso škodljivi, sistemski pa očitno so :)
dante123
# 10.04.2018 ob 20:20
@evaevi

Ravno od cilija lahko dobis hemeroide.

dante, to so ti pa gotovo povedali zdravniki :)


Ne. Moja tajska prijateljica.
dante123
# 10.04.2018 ob 19:27
@evaevi

Ravno od cilija lahko dobis hemeroide.
G.Bruno
# 11.04.2018 ob 18:15
Znanost in tehnologija?

Prej znanost o neumnosti.
evaevi
# 10.04.2018 ob 18:19
Tale človek pač ni bil navajen na čili.
Z uživanjem čilija se razvija tudi 'trpežnost'. Ne predstavljam si več prehrane brez orng kloličine inj to orng čilijev!
Gojim in nakuham za vse leto na litre omakice iz habanerov in scorpionov. Jalapenjo nima v tej družbi kaj iskati, je le za svež jutranji prigrizek.

Kdor ima težave z ožiljem in sploh s črevesjem katerekoli sorte od zaprtja, driske, pa do hemoroidov, bo opazil spremembo, če začne vsakodnevno uživat čilije v poljubni obliki in v opazni količini, jaz se jim ne odrečem niti en dan več.

Da ga je tako zadelo, je bil povsem neprilagojen in še paničen, ni poznal zadeve. Čili te ne ubije, saj samo zdraži in oživi živčni sistem, kapsaicin zagotovo popusti sam od sebe. V veliko večji koncentraciji, kot ga lahko sam zaužiješ, ga države špricajo v protestnike kot solzivec.

K zdravnikom nimaš po kaj, po moje te kvečjemu naderejo in ti pridigajo, kako so čiliji škodljivi :)
Glede na to, da pridigajo o škodljivosti čilijev v primeru hemoroidov na primer :)
Kazalo