Romska gostija. Foto: Reuters
Romska gostija. Foto: Reuters
Romska sarma. Foto: MMC RTV SLO
Romska gostilna v Mariboru

Idejni vodja projekta je Štefan Simončič, predstavnik znanstvenoraziskovalnega združenja EPeKa iz Maribora, ki je povedal, da je namen projekta ohranjanje in predstavitev romske kulture ter odpravljanje predsodkov večinskega prebivalstva. 300.000 evrov vreden projekt v 80 odstotkih sofinancira Evropska unija, v 20 odstotkih pa ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Simončič je za RTV Slovenija izpostavil, da se da v Evropi jesti po najrazličnejših etničnih restavracijah, samo v romski ne (natančneje: vsaj ne v taki, kjer bi bili tudi zaposleni Romi), čeprav v Evropi živi kar okoli 12 milijonov Romov.
V Sloveniji največ Romov prebiva prav v Mariboru, in sicer okoli 2.000.

Kot so zapisali na uradni spletni strani, bo Romska gostilna - Romani kafenava delovala po principu socialnega podjetništva z namenom zaposlitve oseb iz ranljivih skupin - romske manjšine in če bo gostilna imela dobiček, se bo akumuliral za vzpostavitev novih gostiln z namenom zaposlitve še več Romov in Rominj.

Tipične jedi v romskem ambientu
In kaj bodo v gostilni Romani kafenava stregli? Na podlagi imena lahko sklepamo, da bodo na mizi romske specialitete - od romskih sarm, burekov in pit, do zelenjavnih enolončnic in tradicionalnih juh. Manjkala ne bosta niti tipično romsko žganje in kava, iz katere usedline bo nato tam prisotna Rominja gostu "šlogala".

Natakarji in kuharji bodo oblečeni v tradicionalne romske noše, prav tak pa naj bi bil tudi ambient in spremljajoča glasba. Mogoče naj bi bile celo poroke po romsko.

Med cilji, ki so si jih projektni vodje zastavili, so ohranjanje romske kulture, motiviranje in vključitev Romov k zaposlitvi, izobraziti vključene Rome za delo v restavraciji, povečanje samozavesti Romov, promoviranje zdravega načina življenja pri Romih in preostalem prebivalstvu ter zmanjševanje predsodkov in stereotipov o Romih.

Lokacija restavracije, ki naj bi odprla vrata konec leta, še ni znana, si pa želijo, da bi bila blizu središča mesta.

Romska gostilna v Mariboru